Rogán hivatala is feltűnik korábbi feleségének kiugróan sikeres üzlete körül

Rogán hivatala is feltűnik korábbi feleségének kiugróan sikeres üzlete körül
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

2019 végén jelentette be Rogán Antal hivatala, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 12 év házasság után elválik akkori feleségétől, Cecíliától. Utóbbi 2020-ban újraházasodott, de továbbra is politikus exférjének nevét használja, és jelenleg is Rogán-Gaál Cecíliának hívják.

A Direkt36 kutatásai szerint az egykori feleség nem került messze azoktól a gigantikus állami költésektől sem, amelyek felett Rogán a kormány egyik legbefolyásosabb tagjaként rendelkezik. Sarka Katával közös weboldalán ugyanis ezekben a napokban is futott a kormány egyik legújabb hirdetése, valamint feltűnt egy Rogán alá tartozó állami cég hirdetése is. Továbbá rendszeresen megjelent rajta a kormányközeli TV2 egyik olyan műsorának a reklámja, amelynek partnere a Rogán alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség.

A Top World News nevű, elsősorban bulvártémákkal foglalkozó weboldal kiadója, a Top News Hungary Kft. a közelmúltban azzal került be a hírekbe, hogy a 2021-es évben meghökkentő pénzügyi eredményt produkált. A csekély látogatottságú weboldal tavaly másfél milliárd forintos nettó árbevételre tett szert, amiből több mint 1,3 milliárd forintot profitként tudott elkönyvelni. A profitot Rogán-Gaál és Sarka osztalékként kivette a cégből.

„Ez abszurd, ez nem lehet valós gazdasági teljesítmény. Ilyen eredményt a jelenlegi magyar piacon és azon kívül is lehetetlen elérni” – mondta a Direkt36-nak Urbán Ágnes közgazdász, egyetemi oktató, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója a Top World News eredményeiről. Szerinte azért is kiugró Rogán-Gaálék cégének eredménye, mert a piaci alapon működő híroldalak csak akkor tudnak sikeresek lenni, ha sok újságíróval dolgoznak, ezért magasak a költségeik.

„Jellemző, hogy napjainkban inkább az a kérdés, hogy fenn tudnak-e maradni a médiavállalatok, a 85 százalékos haszonkulcs teljesen abszurd” – fogalmazott Urbán.

Rogán-Gaál cége annak ellenére ért el látványosan jó üzleti eredményt, hogy a Top World News (Twn.hu) a Gemius adatai szerint a napi látogatottsági versenyben rendszerint nem fér be az első 150 legolvasottabb magyar weboldal közé, és a közösségimédia-elérése is kifejezetten gyenge. A Facebookon 23 ezer követőt gyűjtöttek, de két posztjuk között néha egy hónap is eltelik, az azokra adott reakciók száma pedig ritkán lépi át a tízet. (Eközben például a Telex vagy a 444 posztjai gyakran kapnak több száz vagy akár több ezer lájkot.)

Kiugró teljesítmény

A Twn.hu leginkább magyar és külföldi hírességekről, valamint bűnügyekről és egyéb tragikus eseményekről közöl híreket (július közepén az egyik cikkük címe ez volt: „Videó: húzóra ivott meg egy üveg Jägermeistert ez a férfi, majd meghalt”). Az oldalt kiadó Top News Hungary Kft.-t 2018 végén hozta létre Rogán-Gaál Cecília egyik barátnőjével, a bulvárlapokban gyakran szereplő Sarka Katával, Hajdú Péter tévés műsorvezető korábbi feleségével. A cég már 2019-ben és 2020-ban is több százmillió forintos bevételt és kiugróan magas, 60-80 százalékos profitrátát ért el, a 2021-es teljesítmény azonban ezeket is magasan túlszárnyalta.

A cég beszámolója szerint a 2021-es 1,5 milliárd forintos bevétel kizárólag a vállalkozás főtevékenységéből, a világhálóportál-szolgáltatásból származik. Megkérdeztük a céget, hogy a Twn.hu-n kívül van-e más portáljuk, de nem érkezett tőlük válasz, ahogy a többi kérdésünkre sem.

Ez az üzleti eredmény rendkívülinek számít. A 24.hu június végi elemzése szerint még a Twn.hu-nál jóval nagyobb forgalmat generáló oldalak (például Mfor.hu vagy Wmn.hu) is sokkal kisebb árbevételre tudtak szert tenni (az Mfor.hu kiadója 62 millióra, a Wmn.hu-é 250 millióra). A Gemius adatai szerint eközben a Twn.hu esetében a havi, belföldi látogatottsági adatokat összesítve az oldalra kattintók száma a teljes 2021-es évben nem érte el a 3 milliót. Az Mfor.hu-nál ez 8,2 millió volt, a Wmn.hu-nál pedig a 10 milliót is meghaladta.

Rogán-Gaálék híroldala nemcsak a bevétellel, hanem az abból termelt profittal is jócskán kilóg a mezőnyből. A 1,5 milliárd forintos bevételből 1,33 milliárd volt a profit, és ezzel érték el a 85 százalékos profitrátát.

Ehhez hasonlóra nem sikerült példát találni piaci alapon működő médiacégek esetében. Egy 2021-es jelentés szerint a pandémia előtt átlagosan 3 és 5 százalék között volt a magyar médiavállalkozások profitrátája, vagyis a bevétel és a profit aránya. Mint arra a 24.hu cikke rámutatott, még az ő saját kiadójuknak, az egyik legnagyobb magyar médiacégnek számító Centrál Médiacsoport Zrt.-nek is csupán 12,6 százalékos volt a profitrátája, miután 13,3 milliárd forintos bevételéből 1,67 milliárd forint volt a haszon.

Vagyis még ennek a magyar viszonylatban hatalmas, 18 nyomtatott és 19 online lapot kiadó cégnek is alig sikerült több profitot termelnie, mint Rogán exfelesége cégének.

A pénz útja

A Twn.hu tele van hirdetésekkel, ami jelzi, hogy honnan érkezhet pénz a céghez. Arról már nem érhetők el adatok, hogy az 1,3 milliárd forintos profitot termelő évben kik hirdettek az oldalon, de az utóbbi hónapokban számos olyan hirdetést találtunk, amelyek kötődnek a kormányhoz és vele kapcsolatban álló gazdasági szereplőkhöz.

Ilyen például a Poggyász című utazós tévéműsor, amelynek hirdetése szinte minden cikk tetején vagy alján felbukkan, a lap asztali és mobilos verzióját is nehéz úgy böngészni (legalábbis így volt júniusban és júliusban), hogy az olvasó ne találkozzon vele. A magyar és külföldi úti célokat bemutató műsor a fideszes médiagépezet részét képező tévécsatornán, a TV2-n fut, és együttműködő partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amelynek tulajdonosi felügyeletét a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda látja el.

Megkérdeztük a turisztikai ügynökséget, hogy mit jelent az együttműködő partnerség, és hogy ennek keretében adnak-e pénzt a műsornak, de nem érkezett tőlük válasz. Az MTÜ honlapján elérhető adatok szerint az ügynökség 2017-ben 443 millió forintos kötelezettségvállalást tett a Poggyász akkori gyártója, a Magno Studio Kft. felé. Ez a cég korábban pénzhez jutott a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda forrásaiból.

Az Átlátszó adatigényléseire megküldött tájékoztatásokból ugyanis kiderül, hogy a cég meghatározó szereplő volt több kormányzati hirdetési kampányban. A lap összesítése alapján a cég közel 700 millió forinthoz jutott hozzá a Kabinetiroda 2018-as „Stop Soros!” kampányában, az akkori választási kampány idején futó egyéb kormányzati propagandaköltésekből pedig további 3,8 milliárd forintot kapott.

Vannak ugyanakkor közvetlenül a kormányhoz kötődő hirdetések is a Twn.hu-n. Az oldalon beágyazott videóként jelentek meg júliusban a kormány legújabb, az Oroszország elleni szankciókat ellenző, az árstopot és a rezsicsökkentést méltató kisfilmjei. A hirdetés kattintás után a Magyarország Kormánya nevű hivatalos YouTube-csatornára visz.

Kormányzati hirdetés a TWN-en
Kormányzati hirdetés a TWN-en

Az oldal mobilos verziójában korábban több cikknél a Szerencsejáték Zrt. hirdetései is megjelentek. Az állami tulajdonban lévő cég tulajdonosi jogokat gyakorló szervezete a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Ebben az esetben nem egyértelmű, hogy az állami vállalat maga hirdet-e az oldalon, reklámjai ugyanis a Google Adsen, a Google hirdetési rendszerén keresztül vannak jelen a Twn.hu-n. Ez a rendszer úgy működik, hogy a hirdető meghatározhat egy adott célcsoportot, amelyhez szeretné eljuttatni a hirdetését, az Ads pedig ezek alapján kiválasztja, hogy a feltételek teljesüléséhez a rendszerében lévő oldalak közül hová kell kihelyeznie a hirdetést.

A Google rendszere ugyanakkor lehetőséget ad a hirdetőnek – ebben az esetben a Szerencsejáték Zrt.-nek vagy az általa meghatalmazott ügynökségnek –, hogy kiválassza, hol jelennek meg a hirdetései.

„A Google rendszerén keresztül be lehet állítani, hogy konkrétan hol, melyik site-on jelenjen meg a hirdetés. Ehhez nem szükséges az adott site-tal közvetlenül szerződnie a hirdetőnek”

– magyarázta egy digitális hirdetésekkel foglalkozó piaci szakértő a Direkt36-nak, aki a téma érzékenysége miatt kérte, hogy ne közöljük a nevét.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt válaszolta azokra a kérdésekre, hogy van-e közük a TWN-en megjelenő hirdetésekhez, hogy nem ők döntenek „a kampányban használt médiumokról, hanem az ügynökség, aki maga rakja össze a médiamixet”.

A Szerencsejáték Zrt. a cikkünk megjelenése után küldött válaszában azt írta, hogy ők nem állnak kapcsolatban a médiatulajdonosokkal, mert a „médiatervezési- és foglalási” feladatokat „teljeskörűen a New Land Média Kft. végzi”. Ez a cég annak a Balásy Gyulának az érdekeltsége, akinek cégei az elmúlt években számos nagyértékű megbízást kaptak az államtól. Legutóbb épp két napja derült ki, hogy 75 milliárd forintos kommunikációs keretmegállapodást kötött a Rogán felügyelte Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKoH) Balásy cégcsoportjával.

Irányított forgalom

Bár a TWN által feldolgozott bulvártémák népszerűek lehetnek, sok más hasonló híroldal kínál ilyen tartalmat, és a Twn.hu forgalmi adatait elemezve az derül ki, hogy az egyébként is csekély olvasói tábor nagy része úgynevezett terelt vagy vásárolt forgalomból származik.

A Similarweb nevű nemzetközi forgalomelemző szolgáltatás adatai alapján 2022 márciusa és májusa között a Top World News forgalmának több mint 90 százaléka két hírgyűjtőoldalról, a Kapuról és a Hírkeresőről érkezett. Ezek a gyűjtőoldalak nem állítanak elő saját tartalmat, hanem más weboldalakon megjelenő anyagok linkjeit gyűjtik össze és rendezik tematikus szempontok szerint. A Kapu és a Hírkereső szolgáltatásként árulja az oldalukra való bekerülést a híroldalaknak, amelyek azzal, hogy a híreik megjelennek a gyűjtőoldalakon, kattintásokat vásárolhatnak maguknak. A 2020 óta érvényben lévő, közös árlista alapján a legolcsóbb megjelenési forma, a kezdőoldalon elhelyezett, maximum 55 karakteres szöveges link ára naponta nettó 320 ezer forint.

A március és május közötti időszakban a TWN-hez más gyűjtőoldalakról, a Propeller, a Hírnavigátor vagy a Hírstart felől is érkezett forgalom, de több alkalommal releváns hírforrásként hivatkozott rájuk az ATV tévécsatorna honlapja, az Atv.hu is, amely közéleti, bulvár és közlekedési hírt is vett át a TWN-től. Az Atv.hu több esetben olyan anyagoknál is a TWN-re hivatkozott, ahol a hír eredeti forrása nem ez, hanem egy másik híroldal vagy egy közösségimédia-bejegyzés volt.

Ez történt ennél a közlekedési balesetről szóló hírnél, ahol az ATV ezt a TWN-es cikket vette át, amely pedig a rendőrség honlapjáról szemlézte az anyagot, vagy ennél a tragédiáról hírt adó anyagnál, ahol a TWN eredeti cikke a Borsra hivatkozik.

Bár az ATV továbbra is teret ad kritikus, ellenzéki véleményeknek, a csatorna – ahogy arról a 444 több cikkben is beszámolt – és a mögötte álló cégcsoport az utóbbi években kedvezményezettje volt bizonyos kormányzati és állami döntéseknek. Az ATV-n is futottak például kormányzati hirdetések, és a tulajdonosa révén az ATV-csoporthoz kötődő egyesület a médiahatóság döntéseinek köszönhetően hozzájutott egy rádiófrekvenciához is.

Megkérdeztük az ATV-t, hogy miért használják forrásként a TWN-t, de nem reagáltak a kérdéseinkre.

Pontosítás: A cikkünkben korábban az szerepelt, hogy a Magno Studio „rendszeres szerződött partnere” volt a Miniszterelnöki Kabinetirodának. A rendelkezésre álló dokumentumokból azonban az derül ki, hogy a cégnek nem közvetlenül a kabinetirodával szerződése, hanem egy közvetítő céggel állt kapcsolatban, amely a kabinetiroda kampányait bonyolította. Elnézést kérünk a pontatlanságért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!