Transtelex Dialóg videó: Háborúban állunk a természettel és végül nem mi fogunk győzni

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai és európai természetvédelem legfontosabb problémáiról beszélgettünk a decemberi TT Dialógon a kolozsvári Planetárium Caféban. Papp Tamás, Pap Péter László és Szabó Anna biológus-ökológus szakértőket Babos Krisztina és a közönség kérdezte.

Nagyon sok fontos kérdésre kitértünk, de így sem jutott mindenre idő az offline beszélgetős sorozatunk idei utolsó kiadásán. Kiemelünk néhány lényeges gondolatot, vonatkozást a videóból:

  • Mit jelent, hogy a hatodik tömeges fajkihalási hullám korszakában vagyunk?
  • Mennyire megvalósíthatók az Európai Green Deal természetvédelmi területekre vonatkozó 30 százalékos célkitűzései? Hol áll ebben Románia?
  • „Valahányszor a természetvédelem szembe kerül az emberek gyomrával, nem a természetvédelem szokott felülkerekedni.”
  • A klímavészhelyzet már meglehetősen benne van a köztudatban, a csúcspolitika is erőteljesen tematizálja – ehhez képest még a természetvédelemre kevésbé figyelnek, pedig ugyanannyira fontos lenne.
  • Természetrestauráció: nagyon sok pénzbe és erőfeszítésbe kerül, hogy valahogyan helyreállítsuk azt, amit jobb lett volna inkább nem tönkretenni.
  • Mit jelent az „agrársivatag” és miért ennyire rossz a jelenleg elterjedt mezőgazdasági modell?
  • Mennyire zöld a zöldenergia, és milyen szempontokat kellene figyelembe venni ahhoz, hogy valóban ne ártsunk vele az élővilágnak?
  • Mi a valóság a romániai erdők helyzetéről? Hogyan állunk a folyók szennyezettségével és az élővilágával?
  • Vannak-e olyan win-win szituációk, amikor a természeti környezet restaurációja nem korlátozza a helyi közösséget, hanem éppenhogy gazdasági gyarapodással jár?
  • „Ugyanazzal a ceruzával meg lehet tervezni egy élőhely tönkretételét, mint a helyrehozatalát.” – Mit kellene másképp csináljanak a hatóságok?
  • Kik azok a „sötétzöldek” és élnek-e ilyenek Romániában?

Meghívottaink: Papp Tamás biológus, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke, Pap Péter László állatökológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója és Szabó Anna ökológus. A beszélgetést Zöld rovatunk szerkesztője, Babos Krisztina moderálta.

A korábbi Transtelex Dialóg videókat megtalálod a YouTube-csatornánkon, itt feliratkozhatsz rá!

A Transtelex az olvasók támogatásaiból működik. Ha te is fontosnak tartod a sajtószabadság ügyét, és hogy legyen kritikus, ellenzéki magyar sajtó Erdélyben, akkor légy te is a rendszeres támogatónk!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!