A tinédzser fiúkra volt a legrosszabb hatással a pandémiás időszak

2024. március 23. – 19:45

Másolás

Vágólapra másolva

A tinédzser fiúkra volt a legrosszabb hatással a pandémiás időszak, és mentálisan nekik sikerült legnehezebb visszarázódni a normális hétköznapokba, írja a Guardian egy friss kutatás alapján. Korábbi kutatások még arra engedtek következtetni, hogy a lányoknak nehezebb volt ez az időszak, de a mostani, minden eddiginél átfogóbb akadémiai vizsgálat más eredményre jutott.

Összesen kétszáz gyereket vizsgáltak 11 és 14 év között, és külön megnézték a lezárások előtti, illetve utáni időszakot, és 15 hónappal később újra megvizsgálták őket. A korábbi és friss adatok alapján kiderült, hogy a fiúknál és a lányoknál is azonnal érzékelhető volt a mentális állapot romlása a lezárások miatt, de a fiúknál azt is észrevették, hogy a helyzet a kamaszodással sem lett sokkal jobb, pedig az lenne a természetes.

A kutatásban résztvevők szerint ugyan a lányok sokkal érzékenyebbek a mentális problémákra, cserébe a lezárások idején ugyanazokat a sormintákat mutatták a vizsgálatok, mint más esetekben. Vagyis amíg lányoknál nem okozott nagyobb bajt a Covid-lezárás, a fiúknál egyértelműen súlyosbította a helyzetet.

A helyzetet nem segített, hogy rengeteg gyereket hagytak magukra a szüleik otthon egyedül, mint eddig bármikor, ráadásul azok, akik általánosból mentek középiskolába a Covid alatt még beilleszkedési problémákkal is küzdöttek amellett, hogy nehezebben találtak új barátokat. Hasonló helyzet állt elő az egyetemeken is egyébként, ahol a frissen felvett diákok között az online oktatás miatt nem tudott szorosabb viszony kialakulni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!