Mi történt az elmúlt két hétben a kegyelmi ügy miatt?

2024. február 16. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök múlt szombaton lemondott, miután a NER történetének egyik legnagyobb botránya robbant ki abból, hogy tavaly áprilisban, a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének, K. Endrének. A kényszerítésért elítélt K. Endre a pedofil igazgató tettét akarta eltussolni egy hamis vallomás aláíratásával. Novák még a lemondásakor sem adott magyarázatot arra, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének.

Novák lemondása után a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit volt igazságügyi miniszter is távozott a közéletből. Kormányzati források szerint Varga eredetileg nem támogatta a kegyelmi kérvényt, de végül mégis ellenjegyezte azt.

A kegyelmi botrány mellékszálaként Varga Judit volt férje, Magyar Péter szombaton egy Facebook-posztban bejelentette, hogy lemondott minden állami cégben betöltött megbízatásáról, vagyis kicsekkolt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből. Azóta keményen beolvasott Rogán Antalnak és Tiborcz Istvánnak. A Partizánnak adott interjújában beszélt a Fidesz belső magjáról és működéséről, és arról, hogy miként zsarolták meg őt a Karmelitában. Magyar azt mondta, Rogán Antal az Orbán-kormány Richelieu-je, akinek szerinte mennie kell.

A Direkt36 és a Telex megírta, hogy Novák tanácsadója és régi mentora, Balog Zoltán református püspök lobbizhatta ki K. Endre elnöki kegyelmét. Balogot kedden a Magyarországi Református Egyház vezetése berendelte, hogy az Elnökségi Tanács ülésén számoljon be a kínos kegyelmi ügyben játszott szerepéről. A többórás tanácskozáson titkos szavazást tartottak, amin végül a résztvevők 86 százaléka bizalmáról biztosította a püspököt, de a testület arra kérte: gondolja át közéleti szerepvállalását. Balog ezután egy videóban arról beszélt, hogy K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő terjesztette fel, viszont az államfő tanácsadójaként az előzetes vélemények és más információk alapján valóban egyetértett a kegyelemmel. „Tévedtem és hibáztam” – ismerte el Balog, és hozzátette: nem mond le az egyházi pozíciójáról. Időközben úgy néz ki, hogy Balogra kiadták a „kilövési engedélyt”,

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!