Orbán Viktor kézen fogva sétált a vietnámi miniszterelnökkel

2024. január 20. – 08:15

Orbán Viktor kézen fogva sétált a vietnámi miniszterelnökkel
Forrás: VTV4 / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

A videófelvételek szerint Orbán Viktor kézen fogva sétált Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, amikor Budapesten fogadta az ázsiai politikust. A videón ez 5:44-től látható.

Mivel nem szoktuk más külföldi vezetőkkel így látni Orbán Viktort, megnéztük, mennyire általános gyakorlat ez a vietnámi politikusok körében.

Az előző vietnámi miniszterelnök még 2017-ben Hanoiban ugyanúgy kézen fogta Justin Trudeau kanadai kormányfőt, és arra is láttunk példát, hogy a vietnámi elnök a dél-koreai pénzügyminiszterrel sétált így.

Vietnámban ugyanis ez a szeretet általános megnyilvánulása, és teljesen elfogadott, ha barátok így mutatkoznak a nyilvánosság előtt.

Egy vietnámi ismerősünk is azt mondta, hogy Ázsiában nem számít különlegesnek, ha azonos neműek kézen fogva sétálnak. Arra a kérdésünkre, hogy ez a haverság vagy inkább a tisztelet jele, azt mondta, hogy egy vietnámi részéről inkább haverság. Sok esetben kicsit lekicsinylő is lehet, „ha egy magasabb rangú fogja meg a kezed, azzal azt mutatja ki, hogy ő vezet téged”.

De mit mond erről a ChatGPT?

„Vietnámban nem ritka, hogy a férfiak kéz a kézben sétálnak, különösen ha barátok vagy családtagok. Az azonos nemű barátok közötti fizikai érintkezést, például a kézfogást vagy a karok összekulcsolását

gyakran inkább a bajtársiasság és a barátság gesztusának tekintik, mint romantikus vagy intim megnyilvánulásnak.

Számos ázsiai kultúrában, így Vietnámban is, az azonos neműek közötti testi érintkezés általában társadalmilag elfogadottabb, és nem jár olyan következményekkel, mint egyes nyugati kultúrákban.”

Mivel azonban még vietnámi politikusok között sem egy elterjedt gyakorlat kéz a kézben sétálni, a dologról megkérdeztük Havasi Bertalant is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ez egy ennyire bevett kulturális tradíció-e az országban, illetve ilyenkor ezt az érkező delegáció kéri-e. Amint válaszol, megosztjuk olvasóinkkal az információt.

Frissítés: Szombat délután válaszolt a miniszterelnök sajtófőnöke, válaszát teljes terjedelmében közöljük:

Ez Vietnámban bevett szokás, annak a kultúrának a része, bizalomról és nyitottságról tanúskodik. Mi tiszteljük a vendégeink kultúráját és szokásait.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!