Rászállt a kormánymédia a Böjte Csaba gyermekotthonában zajló abúzust bemutató újságíróra

2023. augusztus 31. – 20:08

Rászállt a kormánymédia a Böjte Csaba gyermekotthonában zajló abúzust bemutató újságíróra
Böjte Csaba a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Erdélyben, a torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019. október 23-án – Fotó: Bíró István / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánymédia Böjte Csaba ellen elkövetett szándékos karaktergyilkossággal és hazugsággal vádolta meg az Átlátszó Erdély oknyomozó portál újságíróját, aki arról írt cikket, hogy a szerzetes alapítványának szovátai gyermekotthonában egy nevelő évekkel ezelőtt szexuálisan kihasznált egy lányt. Az Origo „oknyomozását” arra alapozza, hogy a most már felnőtt nő nyílt levélben kért elnézést Böjte Csabától. Az Átlátszó Erdély újságírója viszont tételesen levezette, hogy a nő az általa elmondottakat továbbra is vállalja, és rosszul esett neki, hogy annak idején Böjte Csaba nem hitt neki.

Májusban jelent meg egy hosszú cikk az Átlátszó Erdélyen, ami a Böjte Csabához köthető dévai Szent Ferenc alapítvány által működtetett gyermekotthonokban tapasztalható visszaélésekre hívta fel a figyelmet. A cikkben megszólaló Máthé-Bogár Mónika állítása szerint a szovátai Szent József gyermekotthon volt vezetője többszörös szexuális erőszakot követett el rajta, amikor 15 évesen ott lakott. A nő szándékosan névvel és egy videóban arccal is vállalta a történetét, hogy az akkori lakók közül mások is merjenek beszélni az őket ért abúzusokról. A nő azt is állította, hogy miután a vele történteket akkor jelentette, sem a gyermekotthon dolgozói, sem az őt meghallgató pszichológusok, sem Böjte Csaba nem értesítette a hatóságokat.

Böjte Csaba később a Válasz Online interjújában reagált a vádakra. A szerzetes szerint a lány állításai több ok miatt sem életszerűek. Böjte azt állítja, hogy a lány akkor négyszemközt neki azt mondta, nem történt erőszak. Arról is beszélt, hogy a megvádolt nevelő lakása és Mónika egykori szobája csupán néhány méterre voltak egymástól. Böjte szerint „elképzelhetetlen”, hogy ne tűnjön fel senkinek, mondjuk a féltékeny feleségnek, hogy a szomszédban rendszeresen erőszakolnak egy lányt.

Emellett állítólag a nő egykori barátnője egy levélben megírta Böjtének, hogy „felháborító, amit Mónika mond, mert nem bántalmazták őket a nevelők”. Ez a szerzetest is érdekelte, ezért megkérdezte a barátnőt, ő mit tapasztalt akkoriban: „Amikor visszakérdeztem, hogy volt-e erőszak, azt mondta: Jancsinak volt egy »deréksimogató« szokása, de erőszak nem volt”.

Ennek ellenére azt a szerzetes is elismerte, hogy a férfinak és feleségének is ki kellett költöznie az otthonból, mikor kiderült az ügy, de csak azért, hogy „ne legyenek ott, amíg nem tisztázódik a helyzetük”.

Böjte Csaba az interjúban azt is elmondta, hogy Jancsit, a megvádolt nevelőt ő nagyon szerette, ő eskette, amikor az egyik, alapítványánál nevelt lányt elvette, és a három gyermekét is ő keresztelte meg, „a kollégák viszont nem bíztak benne.”

A „Jancsit és feleségét” megvádoló Máthé-Bogár Mónika az eset, illetve az ezzel foglalkozó cikkek megjelenése után hónapokkal elnézést kért Böjte Csabától: augusztus 12-én nyílt levelet tett közzé Facebookon, amiben leírta, hogy nem Böjtének akart rosszat.

A levélben azt írta, hogy „bánt a gondolat, hogy emiatt magát is bántják, kövezik”. A nő elismerte, hogy „sajnos illetlen dolgokat írtam, sokan vissza éltek vele”, és utalt arra, hogy „végre sikerült eltávolítani a mérgező embereket, akik a maga fejét akarták általam”. Hozzátette: nem a bosszú hajtotta, hanem a fájdalom, amit az okozott, hogy korábban Böjte nem hitt neki. Azonban leírta azt is, hogy

„a riportot önként vállaltam és vállalom”.

Ebbe a levélbe kapaszkodott bele a kormánymédia, ami az elmúlt napokban közösen kezdte el hazugsággal vádolni az Átlátszó Erdélyt és annak újságíróját. „Nem tudták föltárni a teljes igazságot az állítólagos visszaélésekkel kapcsolatban, mégis megjelentették lejárató anyagaikat. Kiderült, a dollármédiában kifejezetten tematizálni akarhatták az állítólagos visszaéléseket” – kezdte el híresztelni az Origo. „Visszakozik az állítólagos áldozat, összeomlóban a Böjte Csaba elleni médiaakció” – írta ennek nyomán a Magyar Nemzet, „Visszakozik az állítólagos áldozat: tervezett médiaakció zajlott Böjte Csaba lejáratására” – jelent meg a Pesti Srácokon.

A Szent József Gyermekvédelmi Központ az erdélyi Szovátán 2014. december 20-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A Szent József Gyermekvédelmi Központ az erdélyi Szovátán 2014. december 20-án – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az Origo a cikke megírása előtt részletes kérdésekkel kereste meg Szabó Tündét, aki az Átlátszó Erdélyen az esetet eredetileg feltárta és Máthé-Bogár Mónikával interjút készített. A kérdéseket Bácskai Balázs a Mediaworks Hírcentrum főmunkatársa küldte el emailen az újságírónak. Bácskai Balázs a magyarországi kormánymédia, az alapítványi tulajdonú, de cégként működő NER-propagandagyár, a Mediaworks Hungary Zrt. egyik tartalmi vezetője – írta Szabó Tünde, aki az Átlátszó.ro-n reagált az Origo „oknyomozásnak” nevezett cikkére. Az ebből készült Origo-cikk aztán szokás szerint név nélkül jelent meg, egyik szerző sem vállalta fel.

Szabó szerint „össze-vissza csúsztat az Origo a Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban történt abúzusokról írt cikkeinkről”, és előre sejthette volna, hogy ki fogják forgatni a szavait. Arra az abszurd kérdésre például, hogy még mindig fenntartja-e, hogy a teljes igazság szerepel a cikkekben, Szabó azt válaszolta: „sehol sem állítottam, hogy cikkeink a teljes igazságot tartalmazzák”. Ezt azzal magyarázta, hogy „több olyan mondat szerepel a cikkekben, amelyekben jeleztem, hogy bizonyos aspektusokról nem deríthető ki a teljes igazság, mert egyrészt az alapítványnak strukturálisan és szándékosan is átláthatatlanok az ügyei, másrészt a szovátai otthonban történtek egyes részleteiről az egyes szereplők eltérő módon számoltak be.”

Az Origo cikkének eredeti címe ebből az lett, hogy az újságíró nem az igazságot mondta Böjte Csabáról, majd ezt pár óra múlva arra finomították, hogy „Még a lejárató cikk szerzője is elismerte, hogy nem a teljes igazságot mondta Böjte Csabáról.” Szabó ezzel zárta rövidra a dolgot: „Cikkeink megalapozottságáról a közlésükkor is meg voltunk győződve, és meg vagyunk győződve róla ma is”.

Szabó egyértelművé teszi, hogy ha valaki tüzetesen elolvassa Máthé-Bogár Mónika Facebookon-megjelent nyílt levelét, akkor az derül ki számára, hogy a nő valójában „nem kért bocsánatot Böjte Csabától, és nem vonta vissza az állításait”.

„Böjte Csaba nem jelezte a szexuális visszaélés gyanúját az illetékes hatóságoknak, holott ez törvényi kötelessége lett volna. Ezt az állítást azóta sem cáfolta meg senki, hiszen Böjte Csaba valóban nem jelezte a felmerült gyanút a kivizsgálásra hivatott hatóságoknak.”

Szabó visszautasítja azokat a vádakat is, hogy szándékosan akarta volna befeketíteni Böjte Csabát.

„Böjte Csaba személyéről nem is állítottam semmit a cikkekben. A cikkeim Böjte Csaba egyes tetteit, súlyos mulasztásait és az erre adott reakcióit tartalmazzák, ahogy azokat tőle magától, másoktól és dokumentumokból megismertem.”

Az Origo arra is rákérdezett az újságírónál, hogy egyáltalán miért kezdett el foglalkozni ezzel az üggyel – feltehetően valamilyen „titokzatosan megbízóra” lett volna kíváncsi, ahogy ez a propagandamédia bevett szokása. Szabó válasza egyértelmű: „azért foglalkoztunk a Szent Ferenc Alapítványnál történtekkel, mert onnan kerestek meg minket. Biztosíthatom róla, hogy ha állami gyermekvédelmi intézményben történt visszaélésekkel keresnek meg minket, azokat is ugyanúgy fel fogjuk tárni.”

Böjte Csaba neve az utóbbi időben nem csak emiatt az ügy miatt került elő. Egy májusban hozott jogerős ítéletében 28 év börtönre ítélték a Böjtéhez köthető dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyerekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában. Emellett egy nő levelet is címzett Orbán Viktornak, amiben azt állította, hogy másfél évig Böjte Csaba szeretője volt. Böjte erre azt mondta, bosszúhadjáratról van szó, ami már három-négy éve tart: „Ez a hölgy nálunk volt önkéntes, vezető akart lenni, annak nem volt alkalmas, úgyhogy elküldtük”- mondta egy korábbi interjúban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!