„Keletről nézve a miniszterelnök egy hasznos hülye” – ellenzéki reakciók Orbán beszédére

2023. július 22. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Sorra érkeznek a reakciók Orbán Viktor idei tusványosi beszédére. „Úgy vagyunk vele, mint a sör a habjával: jó, ha van, de ne rontsa el az ízét” – mondta Orbán az ellenzéki pártokról, akiknek egy része érdemben nem is foglalkozott a beszéddel, míg mások lehasznoshülyézték a miniszterelnököt.

A Momentum röviden és tömören reagált. Kiemeljük Orbán Viktor egyetlen igaz mondatát: „Nagy bajban vagyunk.” A párt szerint a többi csak üres semmitmondás volt a miniszterelnök részéről. Végül további szép napot kívántak.

A Demokratikus Koalíció még a Momentumnál is rövidebben kommentálta a miniszterelnök beszédét: „Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek!”

Az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre ezt írta a beszédről: „Orbán Viktor Tusványoson néhány évvel ezelőtt még azzal hitegette a híveit, hogy Magyarország 2030-ig az EU öt legversenyképesebb országa közé fog tartozni. Ma már a Jóisten segítségét kérte, hogy év végéig egy számjegyű lehessen az infláció.”

A Párbeszéd-Zöldek nevében Tordai Bence úgy reagált: „Ismét végtelenül kiábrándító beszédet tartott a fideszes kormányfő”. A politikus szerint „a Fidesz-elnök irányt próbált szabni a politikai cselekvés számára, de ez a politika nem a jövő megnyeréséről, hanem a pillanat uralásáról szól”. A párt elnöke szerint

„Orbán az általa vezetett Magyarországot önhittségében hídnak látja Kelet és Nyugat között, miközben Keletről nézve a fideszes miniszterelnök legfeljebb »hasznos hülye« .”

A Jobbik-Konzevatívok szerint Orbán továbbra is átverné a magyarokat, „tusványosi meséknek” nevezték a beszédet. Az írták: „Az az ember akarja még hosszú évekig alakítani a magyarok sorsát, akinek miniszterelnöksége alatt rekordgyenge lett a forint, Európa-bajnok az infláció és az élelmiszerár-emelkedés, és egyre mélyül a megélhetési válság. Az az ember, akinek csak a hatalom számít, aki Európa legkorruptabb miniszterelnökeként lopja el a magyarok pénzét, és aki kivezetné Magyarországot az Európai Unióból.”

Az LMP szerint ilyen jellegű beszédeket visszavonult politikai vezetők szoktak tartani, nem olyanok, akiknek az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságára kellene megoldást találnia. A párt szerint Orbán Viktor termelési jelentésével szemben ugyanis a magyar gazdaság nem saját lábára állt az elmúlt tíz évben, hanem végtelenül kiszolgáltatottá vált. „Ennek ellenére a miniszterelnök válasza az a kialakult helyzetre, hogy az akkumulátorgyártás keretében a kínai ipart is felveszi a függőségek közé” – írták.

„Orbán Viktor 2023-as tusnádfürdői beszédének legfontosabb pillanata egy csönd volt, csönd két szó között” – írtuk a beszédről szóló elemzésünkben, amit ide kattintva olvashatnak. A beszédről készült közvetítésünket itt találja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!