A Mediaworksnek adott igazat a Kúria, pedofil szervezethez hasonlíthatja a Meseország mindenkié kiadóját a kormánylap

2022. november 23. – 13:06

frissítve

A Mediaworksnek adott igazat a Kúria, pedofil szervezethez hasonlíthatja a Meseország mindenkié kiadóját a kormánylap
A Meseország mindenkié című mesekönyv – Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délben kihirdette a Kúria a döntését a Meseország mindenkié című mesekönyvet kiadó civil szervezet, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar Nemzet kiadója, a Mediaworks Hungary Zrt. közötti jogvitában. A Kúria hatályában fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, és elutasította a Labrisz keresetét, igazat adva a Mediaworksnek.

A támadásokat, botrányt, sőt, könyvdarálást is kiváltó, 2020 szeptemberében megjelent Meseország mindenkié című könyv kortárs szerzők írásait tartalmazza különféle hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó szereplőkkel. A könyv készítőit ebben a videóban mutattuk be.

A Magyar Nemzetben 2020. október 12-én megjelent egy cikk, amelyben egyebek mellett a következő szerepelt: a „Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó.” A civilek azért indítottak személyiségi jogi pert, mert szerintük a kormánylap megsértette a Labrisz jó hírnevét, amikor pedofilnak bélyegezte.

A pert első fokon a Labrisz nyerte meg, 2021 novemberében bocsánatkérésre és 1 millió forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezték az újság kiadóját. Másodfokon azonban a Fővárosi Ítélőtábla másképp döntött: elutasította a civilek keresetét. A Labrisz, melyet a perben a Magyar Helsinki Bizottság képviselt, nem nyugodott ebbe bele, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, így került az ügy végül a Kúria elé.

Az előző, október 26-i tárgyalási napon Fazekas Tamás, a Labriszt képviselő ügyvéd fenntartotta a felülvizsgálati kérelmükben foglaltakat. Arról beszélt: nem vitás, hogy a cikk egy közügyekkel kapcsolatos közéleti vitában született, és a bíróságnak szerinte nem kell állást foglalnia ebben a közéleti vitában, hanem a per tárgya csak a vita jogi keretrendszerének a megítélése. Az álláspontjuk az, hogy a cikk megsértette a vita jogszerű kereteket azzal, hogy mindenféle tényalap nélkül tett egy súlyosan dehonesztáló kifejezést a felperesre, amely egyébként egy nagy társadalmi megbecsültségű, évtizedek óta kisebbségvédő munkát végző szervezet.

Ugyanezen az előző tárgyaláson az alperest képviselő jogász az ítélőtábla döntésének helyes volta mellett érvelt, szerintük a sérelmezett szövegrész valós tartalma nem az, hogy a felperes kiskorúakkal szembeni szexuális visszaéléseket támogatna, hanem a véleménycikk írójának a szándéka az volt, hogy felhívja a figyelmet a civil szervezet tevékenységére, és hogy szükséges a fellépés a gyerekek megfelelő pszichoszexuális fejlődése érdekében.

Kúria: Tűrniük kell

A Kúria tanácselnöke szerdán röviden, mintegy tíz percben indokolta meg szóban a döntését.

A felülvizsgálati kérelem anyagi és eljárási szabálysértésre hivatkozva is támadta az előző ítéletet. Eljárási szabálysértésként azt sérelmezték a civilek, hogy a másodfokú bíróság nem engedélyezte, hogy a szervezet törvényes képviselője dokumentumfilm forgatása céljából felvételt készítsen. A Kúria álláspontja ezzel kapcsolatban az volt, hogy a másodfokú bíróság nyilvános tárgyalást tartott, azon a sajtó készíthetett felvételt, ezzel az igazságszolgáltatás működésének ellenőrzése biztosított volt, az átláthatóság nem sérült, tehát az ügy érdemére kiható eljárási szabálysértés szerinte nem történt.

Fotó: Janecskó Kata / Telex
Fotó: Janecskó Kata / Telex

Tartalmi szempontból a központi kérdés a véleménynyilvánítás szabadságával, annak korlátaival volt kapcsolatos. A Kúria arra jutott, hogy a sérelmezett közlés közéleti vitában hangzott el, közszereplőre vonatkozott, és nem tényállítás, hanem véleménynyilvánítás volt.

„A felperes egyesület a kifejezetten óvodás és kisiskolás korú gyermekek szexuális érzékenyítését célzó mesekönyv kiadásával olyan közügyben, olyan közérdeklődésre számot tartó kérdésben nyilvánult meg, ami széles körű vitát váltott ki, és a kérdésben közéleti, illetve hétköznapi emberek is megnyilvánultak.

Mindezekre tekintettel ebben a közéleti kérdésben a véleménynyilvánítás határai is tágabbak, a felperes tűrési kötelettsége is nagyobb az átlagnál” – indokolta szóban a Kúria döntését Böszörményiné dr. Kovács Katalin, a tanács elnöke.

A Kúria a sérelmezett cikkrészletek megítélésében a másodfokú bíróság álláspontjával értett egyet. A Kúria szerint a sérelmezett közlés a cikk tartalma alapján, a szövegösszefüggésében értékelve a szerző személyes meggyőződését közlő olyan megszólalás, értékítélet, amelyre – függetlenül attól, hogy értékes vagy értéktelen, helyes vagy helytelen, tiszteletreméltó vagy elvetendő – kiterjed a véleménynyilvánítás szabadsága. A Kúria szerint a cikk szerzője nem azt állította, hogy a Labrisz pedofil szervezet, és nem tett olyan kijelentést sem, hogy a mesekönyv a pedofíliát népszerűsíti, a felperes állításával szemben nem buzdít a melegekkel, leszbikusokkal szembeni gyűlöletre, és nem ítéli el a felperes által képviselt értékeket sem.

Labrisz: De akkor hol vannak a határok?

A szóbeli indokláskor az hangzott el, hogy ennek a véleménynek a lényege az, hogy a könyvben olvasható mesékkel történő érzékenyítés az érintett korosztályra nézve ugyanolyan nem kívánatos és veszélyes, mint a társadalom által elítélt pedofília – ez a Kúria szerint egy erőteljes módon megfogalmazott, elítélő értékítélet, amely a véleménynyilvánítás szabadságának védelmét élvezi. Önmagában az, hogy a felperes az őt érintő közlések tartalmát sérelmesnek tartja, nem teszi megállapíthatóvá a jogsérelem bekövetkezését, mondta a tanácselnök.

„Arra a következtetésre jutott a Kúria, hogy bármilyen szankció ezzel a véleményközléssel kapcsolatban, különös tekintettel annak szövegkörnyezetére, a szólásszabadság szükségtelen és aránytalan korlátozását jelentené” – jelentette ki.

Az ítélethirdetés után a bírósági folyosón a Labrisz ügyvivője, Rédai Dorottya azt mondta: továbbra sem gondolják, hogy nem sértő rájuk nézve a cikkben megjelenített vélemény. Szerinte látszik az azóta történt eseményekből, hogy ez a cikk „berúgta a pedofil diskurzust”, ami rendkívül sok kárt okozott az LMBT közösségnek. Hozzátette, hogy most sem derült ki, hogy az indoklásban említett közéleti vitának, amelynek tágabbak a keretei, hol vannak végül a határai, meddig lehet elmenni.

Fazekas Tamás ügyvéd, aki a perben a Labriszt képviselte, az ítélethirdetés után a Telexnek azt mondta:

alkotmányjogi panasszal fordulnak az ügyben az Alkotmánybírósághoz, azután pedig a következő lépés az Emberi Jogok Európai Bírósága lesz.

Az Alkotmánybíróság nekik kedvező döntésében az eddigi gyakorlat ismeretében kevéssé bíznak, de Strasbourgban igen. A helsinkis ügyvéd a Kúria szerdai ítéletéről azt mondta: tartalmilag is hibásnak tartja, szerinte káros a véleménynyilvánítás szabadsága szempontjából a határokat ennyire kitágítani, arra számít, hogy ennek már rövid távon is következményei lesznek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!