Szabadult a fegyházból a romák elleni támadásokban közreműködő Cs. István

2022. augusztus 20. – 12:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat negyedrendű vádlottjaként 13 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték 2013-ban Cs. Istvánt, amiért bűnsegédként közreműködött több támadásban. Társaival együtt 2013 augusztusában már négy éve börtönben voltak, ez esetében beleszámított a letöltendő büntetésbe, amit fegyházban kellett letöltenie. Cs. István a sátoraljaújhelyi börtönből szombat reggel szabadult, távozásakor maszkot és sapkát viselt, a sajtónak nem nyilatkozott. Kísérője egy szürke luxusautóval érkezett érte, kiérkezése után azonnal elhajtottak – írja a Blikk.

Társai, K. István, K. Árpád és P. Zsolt tényleges életfogytiglani büntetést kaptak 2013-ban, a bíróság előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen bűnszervezetben elkövetett emberölés bűntette miatt, kétrendbeli fegyveres, csoportos rablás, lőfegyverrel és haditechnikai eszközökkel való visszaélés miatt ítélte őket tényleges életfogytiglanra.

Egyik vádlott sem ismert el olyan bűncselekményt, amiben meghalt valaki, terhelő vallomást társaira Cs. István tett. Azt állította, hogy a tiszalöki támadás előtt nem tudott arról, hogy gyilkosság készül, azt hitte, vadászni mennek. Aztán azért engedelmeskedett mégis, mert fenyegetve érezte magát. „Védencem egyszerű átlagemberként egyik pillanatról a másikra csöppent bele Magyarország legsúlyosabb gyilkosságsorozatába” – mondta az ügyvédje.

A romák elleni 2008–2009-es támadások során öt megye kilenc településén támadtak rá roma családokra lőfegyverrel vagy Molotov-koktélokkal, összesen hatan haltak meg. A nyomozás során arra jutottak, hogy az elkövetők indítéka a romákhoz kapcsolódó bűnesetek miatti megtorlás, illetve a romaellenesség erősítése volt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!