Ellenzék az Orbán-beszédre: Beteg embernek gyógyszer kell, Orbán csak uszítani tud

2022. július 23. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három év után újra beszédet tartott Orbán Viktor az erdélyi Tusnádfürdőn, a Tusványos fesztivál zárónapján. A beszédet itt közvetítettük végig, és közben elkezdtek szivárogni az első ellenzéki reakciók is.

A Demokratikus Koalíció tömören reagált Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére, az MTI-nek küldött közleményük mindössze ennyi volt:

„Beteg embernek nem tanácsot adunk, hanem gyógyszert.”

A Momentum szerint Orbán Viktor „ismételten megmutatta, hogy nem ért máshoz, csak uszításhoz és hergeléshez, miközben olyan valós problémákkal kellene foglalkoznia, mint a magyar emberek megélhetése és az országunkat sújtó szociális válság.” A lapunknak küldött közleményükben azt is írták, hogy az előző héten mindenki számára világossá vált, hogy „a magyar miniszterelnök régóta hazugságokra építi politikáját és elhallgatja Magyarország valós gazdasági helyzetét. A mai tusványosi beszédében sem tett másképp, hiszen ismételten embert ember ellen uszított, hergelt szövetségeseink ellen, de a katatörvény károsultjait vagy a rezsiemelést nem hozta szóba.” Szerintük a kapkodás kiszámíthatatlanságot okoz, és milliókat taszít létbizonytalanságba. „Hergelés, uszítás és össze-vissza beszéd helyett inkább ezzel foglalkozzon az Orbán-kormány.”

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a Facebookon azt írta, meglepően hallja, hogy Orbán Viktor a beszédében azt kritizálta, hogy „a multinacionális vállalatok extraprofitra tesznek szert a háború következtében. Felmerül a kérdés, hogy ha ezzel problémája van, akkor miért védi minden erejével a Magyarországon adót egyáltalán nem fizető külföldi nagyvállalatokat? Miért az a kormány egyetlen gazdaságpolitikai állítása a válságban, hogy a recesszió árát a sminkes, a futár, a szociális dolgozó és a pedagógus fizesse meg, ne a MOL vagy a Mercedes?”

Azt is írta, szintén örül, hogy a miniszterelnök szerint le kell szakadni a gázfüggőségről, mert jobb később, mint soha, bár most kisebb lenne a baj, ha a miniszterelnök az elmúlt tíz évben nem ennek a pontosan az ellenkezőjét csinálta volna.

„És amíg ezzel együtt nem jelenti be, hogy már holnap elindul az épületszigetelési program, feloldják a szélenergia tiltását és bevezetik a klímabérletet, addig félő, hogy továbbra se érdemes egy szavát se komolyan venni, amikor zöld kérdésekről beszél” – tette hozzá Ungár.

Jámbor András szerint „messze ez volt eddig Orbán intellektuálisan legsilányabb tusványosi beszéde. Jól értem, ha nem műtik át az óvodásokat és marad a kerítés, akkor nem lesz gazdasági visszaesés?” – kérdezte Facebookon.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nem nevezte meg ugyan annak az idézetnek az apropóját, amit szombaton közzétett a Facebookon, de nagy valószínűség szerint arra a szövegrészre reagált vele, amiben Orbán azt mondt: mi nem vagyunk kevert fajúak. „'Török, tatár, tót, román kavarog / e szívben, mely e multnak már adósa / szelíd jövővel – mai magyarok!' (József Attila – A Dunánál, részlet)”.

Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke szerint az derült ki ma, hogy „Magyarországnak van egy önjelölt bolygókapitánya, de nincs valódi miniszterelnöke.” Kiderült szerinte az is, hogy Orbán a világ összes bajára tudja a megoldást, csak épp a magyarokét nem tudja megoldani. „Hogy mi lesz az árakkal, a kisvállalkozókkal, az egészségüggyel az oktatással? Szót sem érdemelt. Hogy utólérjük-e Ausztriát 2030-ra, ahogy azt a választások előtt mondta? Mit lehet azt tudni? (…) Miniszterelnök úr most azt mondta, négy évre se lát előre, maximum kettőre. Meg egyébként is, Európában sorra buknak meg a kormányok, és hol van még az ősz – mondta. Jól mondta. A magyarok ma arra a kérdésre vártak volna választ, hogy lesz-e ősszel kenyér a fűtött lakásban. És erre ma Magyarország miniszterelnöke nem tudja a választ. Csak azt tudja, hogy az apa férfi, az anya meg nő. Miniszterelnök úr, ez a válságkezeléshez nem lesz elég. A bukáshoz talán igen. Közeleg az ősz” – írta Jakab a Facebookon.

Gyöngyösi Márton jelenlegi Jobbik-elnök szerint „abszurd, hogy amikor a magyar emberek éppen az elmúlt évtizedek legnagyobb megszorításait szenvedik el, Orbán annak a nyugatnak haláláról elmélkedik, ahol egy átlagfizetés 1,2 millió forint.” Majd így folytatta: „Mennyire nevetséges, hogy amikor Oroszország csak úgy lerohanja a hat Magyarországnyi méretű Ukrajnát is, Orbán egymaga akar egyensúlyi politikát hirdetni. Mennyire tragikus, hogy miközben azt képzeli, hogy nagyhatalmak vezetői között ő tesz majd rendet, valójában már senki sem akar vele szóbaállni. Mennyire irreális, hogy a zuhanó forint, a növekvő adók, az óriási infláció és a gazdasági visszaesés veszélye helyett ő már azt tervezgeti, hogy mi lesz vele 2030-ban, amikor majd szerinte mindenki más összeomlik. Mennyire ijesztő az a kisebbségi komplexustól fűtött bosszúvágy, ami ezt az alakot fűti.”

Az MSZP közleményében az áll, hogy „Nem a nyugat alkonyát kell várni, hanem tenni Magyarország felemelkedéséért.” A párt szerint „kínosan kerülte” a miniszterelnök maratoni beszédében azt, hogy „ami az ország jelenlegi állapotát illeti, a kormány elhibázott politikája miatt érinti annyira súlyosan hazánkat a gazdasági, és a megélhetési válság.” Hozzátették: „A jogállamiságot két lábbal tiporta földbe az Orbán-kormány, Magyarország az unió második legkorruptabb országa, brutális az infláció, az uniós pénzek a kormány miatt nem érkeznek. (…) Orbán Viktor és a Fidesz végighazudta a választási kampányt. A politikai haszonszerzés, a hatalom megtartása érdekében mindvégig azt hazudták, hogy a jelenlegi energiaárak fenntarthatók…”

Az MSZP szerint semmi szükség nincs sem az áram, sem a gáz árának megemelésére. A megélhetés biztonsága érdekében pedig adómentessé kell tenni a minimálbért, csökkenteni kell az alacsony fizetések adóját, fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat, és rendezni kell a közszolgálatban dolgozók, a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét. Az alapvető élelmiszerek legyenek áfamentesek, a kata változtatását vonják vissza, a rezsiköltségek fedezésére pedig a legszegényebbek kapjanak támogatást! – írták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!