Gyöngyösi Márton lett a Jobbik elnöke

2022. július 2. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik Európai Parlamenti képviselőjét választották meg a párt új elnökének elnökének – derült ki szombaton a párt sajtóközleményéből. Az elnöki pozícióért Ander Balázs, Földi István és Gyöngyösi Márton indultak. Azért kellett új elnököt választani, mert a Jobbik tavasszal két évre bizalmat szavazott Jakab Péternek, a politikus egy hónappal később a párton belüli belharcok miatt lemondott. „A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok” – indokolta a döntést.

Jakab ennek ellenére a Jobbik frakcióvezetője maradt a parlamentben. A politikus továbbra is aktív, járja az országot, a héten Orbán Viktorral is vitázott a parlamentben, igaz, párja logóját már nem használja a közösségi médiában. Jakab lemondásának hátteréről és a párt közelmúltbeli ügyeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az április 3-i választás legnagyobb vesztese ellenzéki oldalon egyértelműen a Jobbik lett. Míg 2018-ban a második legnagyobb frakciót tudta alakítani a Jobbik 26 képviselővel, most csak 10 képviselőjük jutott mandátumhoz. A Jobbik volt az egyetlen párt az ellenzéki összefogásban, amely egyetlen egyéni választókerületet sem tudott hozni, és a fővárosban egyetlen körzetben bukott az ellenzék, pont ott, ahol jobbikos jelölt indult. Elvesztették a dunaújvárosi (Fejér megye 4.) körzetet, ahol 2018-ban a Jobbik jelöltje nyert, de Miskolcon, Békéscsabán és Tapolcán sem jött össze a győzelem. Több elemzés szerint a 2018-as Jobbik-szavazók egy része átpártolt a Mi Hazánkhoz, egy másik része pedig a Fideszre szavazott. Hogy a Jobbik hogy jutott ide az elmúlt négy évben, azt ebben a cikkben próbáltuk megfejteni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!