Reuters Intézet: A Telex a harmadik legmegbízhatóbbnak tartott sajtóorgánum Magyarországon

2022. június 15. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Reuters Intézet tizenegyedszerre készítette el a Digital News Report című éves jelentését, amely 46 ország 92 ezer lakosának felmérésén alapulva vizsgálta a médiatrendeket.

A vizsgált 46 országból 21-nél visszaesett a sajtóba vetett bizalom a koronavírus-járvány idején mért szinthez képest, 18 országban maradt ugyanazon a szinten, és hét országban tapasztaltak felfelé ívelő bizalmi pályát. A jelentés szerint csökkenő tendenciát mutat a nagy hírmárkákba vetett bizalom szerte a világon, miközben átlagosan 42 százalékos szinten áll, valamivel alacsonyabban, mint tavaly.

Továbbra is Finnországban a legmagasabb, 69 százalékos a sajtóba vetett bizalom szintje, 4 százalékkal magasabb, mint tavaly. Az Egyesült Államokban 26 százalékon áll a bizalmi index, a tavalyi szinthez képest három százalékkal alacsonyabban.

Ahogyan a korábbi kutatásokban, úgy most is a CEU Demokrácia Intézetének Média-, Adat​- és Társadalomkutató Központja volt a Reuters Intézet magyarországi partnere, a magyar fejezet szerzője Bognár Éva kutató volt.

A jelentés szerint Magyarországon extrém alacsony, 27 százalékos a hírekbe vetetett bizalom szintje, a három legmegbízhatóbb hírforrás a HVG, az RTL Klub és a Telex lett, mögöttük következik a sorban az ATV és 24.hu.

Fotó: Reuters Institute
Fotó: Reuters Institute

A jelentés szerint az állami MTV az egyik legkevésbé megbízható márka, mindössze a válaszadók egyharmada bízik a köztévé híreinek hitelességében.

A Telex.hu szerkesztőségének tagjai 2020. július végén mondtak fel az Index.hu-nál, mert nem látták tovább biztosítva a lap független működését. A Telex.hu a felmondásunk után olvasói támogatásokból jöhetett létre, és így tud igazán függetlenül, korrekten működni. Kattintson ide, támogassa ön is a független sajtót és a Telexet!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!