Reuters Intézet: A Telex a harmadik legmegbízhatóbbnak tartott sajtóorgánum Magyarországon

2022. június 15. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Reuters Intézet tizenegyedszerre készítette el a Digital News Report című éves jelentését, amely 46 ország 92 ezer lakosának felmérésén alapulva vizsgálta a médiatrendeket.

A vizsgált 46 országból 21-nél visszaesett a sajtóba vetett bizalom a koronavírus-járvány idején mért szinthez képest, 18 országban maradt ugyanazon a szinten, és hét országban tapasztaltak felfelé ívelő bizalmi pályát. A jelentés szerint csökkenő tendenciát mutat a nagy hírmárkákba vetett bizalom szerte a világon, miközben átlagosan 42 százalékos szinten áll, valamivel alacsonyabban, mint tavaly.

Továbbra is Finnországban a legmagasabb, 69 százalékos a sajtóba vetett bizalom szintje, 4 százalékkal magasabb, mint tavaly. Az Egyesült Államokban 26 százalékon áll a bizalmi index, a tavalyi szinthez képest három százalékkal alacsonyabban.

Ahogyan a korábbi kutatásokban, úgy most is a CEU Demokrácia Intézetének Média-, Adat​- és Társadalomkutató Központja volt a Reuters Intézet magyarországi partnere, a magyar fejezet szerzője Bognár Éva kutató volt.

A jelentés szerint Magyarországon extrém alacsony, 27 százalékos a hírekbe vetetett bizalom szintje, a három legmegbízhatóbb hírforrás a HVG, az RTL Klub és a Telex lett, mögöttük következik a sorban az ATV és 24.hu.

Fotó: Reuters Institute
Fotó: Reuters Institute

A jelentés szerint az állami MTV az egyik legkevésbé megbízható márka, mindössze a válaszadók egyharmada bízik a köztévé híreinek hitelességében.

A Telex.hu szerkesztőségének tagjai 2020. július végén mondtak fel az Index.hu-nál, mert nem látták tovább biztosítva a lap független működését. A Telex.hu a felmondásunk után olvasói támogatásokból jöhetett létre, és így tud igazán függetlenül, korrekten működni. Kattintson ide, támogassa ön is a független sajtót és a Telexet!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!