Oscar-kvalifikáló fesztivál lett a Friss Hús

2024. október 11. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült az Oscar-kvalifikáló fesztiválok listájára a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, mostantól a Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm és a Legjobb magyar animációs rövidfilm kategóriájában nevezhet filmeket – jelentette be közleményében a magyar filmfesztivál.

A fesztiválon díjazott filmek ezzel automatikusan jogosulttá válnak a nevezésre, lerövidítve az egyébként bonyolult és szigorú nevezési procedúrát. A Friss Hús ráadásul az első magyar filmfesztivál, amely a kvalifikálók közé került, a világ legrangosabb filmes szemléi – Velence, Cannes és a Berlinale – és olyan nagy presztízsű rövidfilmfesztiválok mellett, mint a Vienna Shorts vagy a Tokyo ShortShorts.

Az Akadémia indoklása szerint a listára olyan fesztiválok kerülhetnek fel, „amelyeket az Akadémia nemcsak az általuk kiválasztott filmek, hanem a nemzetközi filmkészítői közösség iránti folyamatos elkötelezettségük miatt is kiemelkedőnek tart.”

Deák Dániel, a Friss Hús alapítója és igazgatója az Akadémia döntésével kapcsolatban azt mondta, Oscar-kvalifikáló fesztiválként „még több nemzetközi figyelmet tudunk a magyar filmre, illetve magára a Friss Húsra is irányítani. Reméljük, ez a remek lehetőség lendületet ad a magyar animációs és élőszereplős rövidfilmgyártásnak, illetve a filmes tehetséggondozásnak.”

Mindez azt is jelenti, hogy következő Friss Húson a fenti két kategóriában díjazott filmek már jogosulttá válnak a 98. Oscar-díjra való nevezésre. A 13. Friss Húst 2025. május 29. és június 4. között rendezik meg a Puskin moziban. A szervezők azt írják, október 30-ig még fogadják a nevezéseket a FilmFreeway és a Shortfilmdepotfelületein.

A 2013 óta megtartott Friss Hús fesztivál indulása óta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá és az egyik legfontosabb hazai filmes eseménnyé nőtte ki magát. Itt tűnt fel például Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas filmje és Buda Flóra Anna Cannes-ban Arany Pálmát nyert animációja, a 27. A 2024-es versenyprogram legizgalmasabb filmjeiről itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!