A székelyföldi valóság és a romániai valóság teljesen elkülönül egymástól

2024. április 4. – 18:12

A székelyföldi valóság és a romániai valóság teljesen elkülönül egymástól
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Első határon túli felvételén van túl a Telex After, ugyanis az erdélyi testvérlapunkkal, a Transtelexszel közösen tartottunk beszélgetést a kolozsvári Planetáriumban. A téma természetesen az erdélyi könnyűzenei színtér és zeneipar helyzete volt, amihez helyi szakértőket hívtuk meg vendégnek. Minden idők talán legsikeresebb erdélyi magyar zenekarából, a Bagossy Brothers Companyből eljött Bagossy László és Tatár Attila, illetve vendégünk volt a a DJ-ként, zenészként és koncertszervezőként is ismert Halmen Jozsó.

Ahogy a Transtelex beszámolójából is kiderül, a magyar zenekarok erdélyi lehetőségeit, a román piac sajátosságait, a helyi fesztiválpiac fejlődését és klubhelyzetet is érintettük a beszélgetésben. Utóbbi már csak azért is fontos téma, mert az elmúlt években megszaporodtak az erdélyi zenei fesztiválok, és már bőven nemcsak Tusványosra járhatnak bulizni a helyi magyarok.

Az egyik legérdekesebb téma talán az volt, hogy egyáltalán felmerül-e az erdélyi zenészekben és előadókban, hogy a magyar helyett a román zenei piacra nyissanak. Ezzel kapcsolatban Tatár azt mondta, hogy

„a székelyföldi közeg nagyon párhuzamos világban él. A székelyföldi valóság és a romániai valóság teljesen elkülönül egymástól.”

Ehhez tette hozzá Halmen, hogy erre csak akkor van esély, ha angolul éneklő produkcióról van szó.

Az adás további részében szóba kerül még:

  • Hogyan indult a Bagossy Brothers Company karrierje Gyergyószentmiklósról?
  • Miért fontos először a környező települések kisebb eseményein fellépni?
  • Van-e jövője magyar állami támogatás nélkül az erdélyi könnyűzenének?
  • Hogyan érdemes belépni a magyar piacra?
  • Hogyan lehet félig Erdélyből, félig Magyarországból üzemeltetni egy sikeres együttest?
  • Mennyire nyitotta meg az utat a Bagossy Brothers Company a többi erdélyi magyar zenekarnak?

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!