Kiírják a Fehér Lótusz új évadából a putyinista orosz színészt

2024. február 4. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kiírják a Fehér Lótusz harmadik évadából Milos Bikovics színészt, aki saját bevallása szerint azonosul a putyinista értékekkel, írja a 444.hu. A szerb–orosz színész egy thaiföldi szálloda orosz jógaoktatójának visszatérő szerepét alakította volna.

Az ukrán külügyminisztérium január végén egy X-posztban tette fel a kérdést a sorozatot gyártó HBO-nak, hogy szerintük rendben van-e, hogy egy olyan színésszel dolgoznak együtt, aki „támogatja a népirtást és megsérti a nemzetközi jogot”. A kérdéshez csatoltak egy videót is, amit olyan felvételekből vágtak össze, amiken Bikovics oroszbarát kijelentéseket tesz vagy épp Putyint éltető beszédet mond. Az egyik felvételen a színész az orosz elnököt holiness-nek, azaz őfelségének szólítja.

Bikovics egy Instagram-posztban szombaton azt írta, megtisztelő számára, hogy részese lehetett a Fehér Lótusznak, de a részvétéle a „művészet körén kívül eső okokból nem lehetséges”. „Nem hajlok meg semmilyen narratíva előtt, ami a fedhetetlenségemet szándékozik csorbítani” – áll a színész bejegyzésében. Bikovics a „művészi szabadságot beárnyékoló lejáratókampánynak” nevezte a történteket.

A színész több mint tíz éve dolgozik Oroszországban, orosz állampolgárságot és orosz kitüntetést is kapott Putyintól, és szerinte a krímiek szabad akaratukból csatlakoztak Oroszországhoz a jogellenes annektálási népszavazáson.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!