Kiírják a Fehér Lótusz új évadából a putyinista orosz színészt

2024. február 4. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kiírják a Fehér Lótusz harmadik évadából Milos Bikovics színészt, aki saját bevallása szerint azonosul a putyinista értékekkel, írja a 444.hu. A szerb–orosz színész egy thaiföldi szálloda orosz jógaoktatójának visszatérő szerepét alakította volna.

Az ukrán külügyminisztérium január végén egy X-posztban tette fel a kérdést a sorozatot gyártó HBO-nak, hogy szerintük rendben van-e, hogy egy olyan színésszel dolgoznak együtt, aki „támogatja a népirtást és megsérti a nemzetközi jogot”. A kérdéshez csatoltak egy videót is, amit olyan felvételekből vágtak össze, amiken Bikovics oroszbarát kijelentéseket tesz vagy épp Putyint éltető beszédet mond. Az egyik felvételen a színész az orosz elnököt holiness-nek, azaz őfelségének szólítja.

Bikovics egy Instagram-posztban szombaton azt írta, megtisztelő számára, hogy részese lehetett a Fehér Lótusznak, de a részvétéle a „művészet körén kívül eső okokból nem lehetséges”. „Nem hajlok meg semmilyen narratíva előtt, ami a fedhetetlenségemet szándékozik csorbítani” – áll a színész bejegyzésében. Bikovics a „művészi szabadságot beárnyékoló lejáratókampánynak” nevezte a történteket.

A színész több mint tíz éve dolgozik Oroszországban, orosz állampolgárságot és orosz kitüntetést is kapott Putyintól, és szerinte a krímiek szabad akaratukból csatlakoztak Oroszországhoz a jogellenes annektálási népszavazáson.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!