A medve-ember konfliktus megelőzését segítő radart mutatnak be a tusnádfürdői EcoBear konferencián

2024. október 18. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberek és a barnamedvék (Ursus arctos) közötti konfliktusok valós idejű megfigyelésére és előrejelzésére kifejlesztett digitális iker prototípust mutatnak be október 23-án a tusnádfürdői Tusnád EcoBear Konferencián, jelentették be a szervezők.

Közleményük szerint a Wageningeni Egyetem és a Sensing Clues Non-Profit szervezet az EU által finanszírozott Nature FIRST projekt keretében fejlesztette ki a Medve-Ember Konfliktusradart. A radar medvék jelenlétére és korábbi konfliktusaira vonatkozó adatokat, vadőrök nyomkövetési információit, valamint a medvék élőhelyéről szóló információkat használ fel egy konfliktuskockázati térkép elkészítéséhez.

Emellett a digitális iker a közel valós idejű medve-ember konfliktusjelentések alapján képes előre jelezni a „problémás medvék” mozgását, és meghatározza a lehetséges konfliktusok hatókörét. Ez a rendszer segít a helyi közösségeknek abban, hogy időben, megalapozott döntéseket hozzanak a barnamedvékkel való konfliktusok megelőzéséről, elősegítve a békés együttélést olyan térségekben, ahol ezek az állatok előfordulnak.

A technológiát a közeljövőben más fajok, például elefántok, páviánok, tigrisek és farkasok megfigyelésére is felhasználják majd.

„A klímaváltozás valamint az emberi terjeszkedés a korábban érintetlen területekre világszerte égető problémává tette az ilyen típusú konfliktusokat. Tudomásunk szerint a Medve-Ember Konfliktusradar az első olyan bevetési szakaszban levő digitális iker prototípus, amelyet az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktusok kezelésére fejlesztettek ki. Ez az eszköz fontos első lépés afelé, hogy a konfliktuskezeléssel foglalkozó szervezetek számára is elérhetővé váljon ez a technológia” – idézi a közlemény Anna Davisont, a Wageningeni Egyetem doktorjelöltjét.

„A Medve-Ember Konfliktusradar megmutatja, hogy különböző adatforrások integrálása növeli a rendszer gyakorlatiasságát. A medvékkel kapcsolatosan gyakran szembesülünk azzal, hogy korlátozott mennyiségű és minőségű adat áll rendelkezésre. A Sensing Clues platformunk egyesíti a kameracsapdák, a civil tudósok és a nyomkövető nyakörvek által szolgáltatott információkat, ezzel javítva az előrejelzés pontosságát. A környezeti adatok bevonásával pedig egy olyan modellt készítettünk, amely a medvék élőhelyének alkalmasságát jelzi, és a korábbi konfliktusadatokkal együtt segít feltérképezni a helyi kockázatokat. Célunk, hogy a jövőben további térinformatikai adatokkal bővítsük a radart” – mondta Melanie Arp, a Sensing Clues munkatársa.

Ilya Acosta, a Bolgár Tudományos Akadémia munkatársa a Cluey alkalmazás használatának előnyeit emelte ki a valós idejű adatgyűjtés során: „A Cluey alkalmazás lehetővé teszi számunkra, hogy valós időben, közvetlenül a terepen gyűjtsünk adatokat a medve-ember interakciókról és a medvék jelenlétéről. Ezek az információk, az élőhely alkalmasságával és a táplálék elérhetőségével kombinálva, egy olyan dinamikus kép kialakítását fogják segíteni, amely alapját képezi a digitális iker modellünknek. Ez nagymértékben segíthet az ember és a vadon élő állatok közötti konfliktusok megértésében, enyhítésében és kezelésében. A konfliktusok rögzítése mellett a Cluey gyors és kényelmes eszközt biztosít a medvék jelenlétének dokumentálására, valamint más érdekes fajok megfigyelésére is.”

Tusnádfürdőn harmadik alkalommal szervezik meg a TusnadEcoBearConf tudományos konferenciát október 22. és 25., valamint a TusnadEcoBearFest tematikus fesztivált október 24. és 25. között. A rendezvények nemzetközi platformot biztosítanak a nagyragadozókkal való együttélésről szóló párbeszéd számára. A 2023-as rendezvényről készült interjúnk itt olvasható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!