35 egyetemi oktató sürgeti a kolozsvári polgármestert, tiltsa be az autós forgalmat a Hója-erdőben

2024. október 16. – 09:26

35 egyetemi oktató sürgeti a kolozsvári polgármestert, tiltsa be az autós forgalmat a Hója-erdőben
Fotó: Andrei Lazăr / Asociatia Societatea Organizată Sustenabil (Fenntarthatóan Berendezett Társadalomért Egyesület)

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetemi tanárok, ökológusok és civil aktivisták írtak nyílt levelet Emil Bocnak, Kolozsvár polgármesterének, amelyben sürgősen kérik az autóforgalom betiltását a Hója-erdő területén. Enélkül nem volna lehetséges az erdő természetes állapotának a megőrzése, védelme. A szakértők szerint a gépjárműforgalom súlyosan veszélyezteti az erdő biodiverzitását, ezért azonnali intézkedések szükségesek.

A Hója-erdő Kolozsvár egyik legértékesebb zöldövezete, amelyet sok helyi lakos használ pihenésre és szabadidős tevékenységekre. A levélben az aláírók arra figyelmeztetnek, hogy az erdőn áthaladó autók nemcsak zajszennyezést okoznak, hanem súlyos veszélyt jelentenek az ott élő állatokra és a kirándulókra is, akik gyakran gyalogosan vagy kerékpárral járják a területet.

A Hója-erdő, amely a Natura 2000 hálózat része, mintegy 295 hektár területet foglal el Kolozsváron, a Törökvágástól nyugatra. Legmagasabb pontja 506 méter, és változatos domborzata különleges természeti élményt nyújt. Déli oldala meredek, a Kis-Szamosra lejt, északi oldala lankásabb, és a Nádas patak irányába ereszkedik le. Az erdő keleti oldalát a Törökvágás választja el a Fellegvártól, nyugati részén pedig a Csigadomb követi a Szamos-Nádas vízválasztó részeként. Északkeleti része magában foglalja a Bácsi-torok elnevezésű területet is.

Elmaradt ígéretek

A levélírók felhívják a figyelmet arra is, hogy bár a Kányafő utat több mint 1 millió euróból újították fel, az önkormányzat nem tett lépéseket a Hója-erdő megőrzése érdekében. A környezetvédők szerint a polgármester januárban ígéretet tett a természetvédelmi támogatásra a város költségvetési vitájában, de azóta nem történt érdemi előrelépés. Ehelyett megengedték, hogy autósok használhassák az erdőn átvezető utat, amely folytatása az Etnográfiai Múzeum sétányának.

„Az autós forgalom nem összeegyeztethető a természetben való kikapcsolódással, és súlyosan károsítja az erdő ökoszisztémáját. Az autók zaja és a gyorshajtás elűzi az állatokat és veszélyt jelent a gyalogosok számára is” – áll a levélben.

A megőrzés fontossága és védett terület kijelölésének kérése

A nyílt levél aláírói sürgetik, hogy a Hója-erdőt és a környező legelőket olyan intézkedésekkel őrizzék meg, amelyek biztosítják az erdő hosszú távú fenntarthatóságát és megóvását a város terjeszkedésével szemben. Az aláírók egy részletes biodiverzitási tanulmány és egy kezelési terv nyilvános megvitatását is kérik, amelyet a kolozsvári önkormányzat finanszírozott, de eddig még nem került sor a bemutatására és megvalósítására.

Az ügy fontosságát jelzi, hogy már több mint 12.000 kolozsvári írt alá egy petíciót az illegális fakivágások ellen, és a terület természetbarát kezelése érdekében. Az aláírók szerint az erdő látogatói egyre nagyobb számban keresik a természetben töltött idő lehetőségét, ami hozzájárul a fizikai és mentális jólléthez, különösen a város terjeszkedése és a zöldterületek csökkenése mellett.

A levélhez számos neves egyetemi oktató és kutató csatlakozott, köztük több magyar nevű szakértő is, például:

  • Dr. Hartel Tibor, ökológus, egyetemi docens, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  • Dr. Silye Lóránd, geológus, egyetemi docens, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  • Dr. Bücs Szilárd-Lehel, elnök, Denevérek Kutatásának és Védelmének Központja
  • Dr. Fosztó László, szociálantropológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója
  • Dr. Horváth Csaba, egyetemi oktató, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  • Dr. Kósa Ferenc, biológus, egyetemi oktató, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  • Dr. Réti Kinga-Olga, környezettudományi szakértő, egyetemi oktató, Babeș-Bolyai Tudományegyetem

A jövő döntése: zöldövezet vagy városi terjeszkedés?

A levél hangsúlyozza, hogy most kell dönteni arról, milyen irányt vesz Kolozsvár fejlődése: a természet megőrzését választja-e, vagy szabadon engedi a város terjeszkedését és a forgalom növekedését, amely visszafordíthatatlan károkat okozhat az erdőben. Az aláírók szerint a városnak most van lehetősége arra, hogy példát mutasson a fenntartható városfejlesztés terén, és megóvja a Hója-erdő egyedülálló természeti értékeit a jövő generációi számára.

„A természet védelme nem csupán választás kérdése, hanem szükségszerűség a klímaváltozás és az ökológiai kihívások idején. A zöld területek elvesztése visszafordíthatatlan károkat okoz, és gyengíti Kolozsvár alkalmazkodóképességét a jövő változó kihívásaival szemben” – hangsúlyozzák a levél szerzői.

Az érintettek remélik, hogy a polgármester és az önkormányzat bölcs döntést hoz, és a Hója-erdőt megóvják a forgalomtól, ezzel biztosítva Kolozsvár lakosainak és a jövő generációinak egy zöld és élhető városi környezetet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!