A magas metánkibocsátás ellenére az állattartásnak is megvan a haszna: a trágya javítja a talaj szénmegkötő képességét

2024. szeptember 29. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a tehenek riasztó mennyiségű metánt bocsátanak ki a légkörbe, új adatok szerint fontos szerepet játszhatnak a mezőgazdasági talaj megújulásában, írja a Guardian egy friss kutatásra hivatkozva.

A Soil Association Exchange kutatása szerint azok a gazdaságok, ahol szántóföldi növénytermesztés és állattartás vegyesen folyik, körülbelül egyharmaddal több szenet tárolnak a talajukban, mint azok, amelyek csak szántóföldi növényekkel foglalkoznak. Ennek oka az állatok trágyája, amely javítja a talaj széntartalmát.

Ez a biodiverzitásra is hatással van: a vegyes szántóföldi és állattenyésztési gazdaságoknál átlagosan 28 fűfajta növényfajt számoltak össze minden mezőn, míg a kizárólag szántóföldi gazdaságok esetében csak 25-öt, a kizárólag tejelő gazdaságoknál pedig 22-t.

Joseph Gridley, a SAE vezérigazgatója – amelyet a Soil Association alapított 2021-ben a fenntartható gazdálkodás támogatására és mérésére – kijelentette, hogy valószínűtlen, hogy a talajban megkötött szén képes lenne ellensúlyozni a tehenek által kibocsátott hatalmas mennyiségű metánt. A világ mezőgazdasági állatállománya körülbelül az ember által okozott széndioxid kibocsátások 14 százalékát teszi ki.

„Az adatokból elég egyértelműen kiderül, hogy ha állatokat tartasz a gazdaságodban, az több kibocsátást jelent – ötször-hatszor többet” – mondta Gridley. „De ha az állatokat integráljuk a rendszerbe, akkor minden talajegészségügyi mutató javul, és számos biodiverzitási mutató is.”

A talajok állapota egyre romlik, de hogy pontosan mennyire, azt még nem tudni. 2015-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete azt állította, hogy a világ szántóföldjei mindössze 60 aratást érnek még meg, de az Oxfordi Egyetem és az Our World In Data 2021-es kutatása egy összetettebb képet festett: míg a talajok 16 százlékának várható élettartama kevesebb mint 100 év, egyharmaduk várhatóan legalább 5000 évig kitart.

Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztériuma (DEFRA) már vizsgálja az úgynevezett metánblokkolók alkalmazását a kibocsátások csökkentése érdekében. Olyan anyagok hozzáadása az állatok takarmányához, mint az illóolajok, probiotikumok és a tengeri algák, hínárok, csökkenthetik a tehenek böfögéséből és szellentéséből származó gázkibocsátást.

A Green Alliance nevű jótékonysági szervezet a múlt hónapban kijelentette, hogy ha a Bovaer nevű metánblokkolót az Egyesült Királyság tejtermelő teheneinek egyharmadával etetnék, az az ország kibocsátásait körülbelül egy százalékkal csökkentené. Azonban ez nem történik meg, mivel a kampánycsoport szerint a gazdák nem hajlandók többletköltséget fizetni valamiért, amiből közvetlen hasznot nem húznak. A szervezet szerint a metánblokkolókat támogatni kellene, ahogyan más zöld mezőgazdasági programokat is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!