Törvénytelen és nem túl hatékony, mégis előfordul még Romániában a repülős szúnyogirtás

2024. augusztus 9. – 09:54

Törvénytelen és nem túl hatékony, mégis előfordul még Romániában a repülős szúnyogirtás
Rovairtószórás szúnyogok ellen Temesváron 2020 májusában – Fotó: Virgil Simonescu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig gyakori Romániában, hogy repülőből permetezik az élővilágra és az emberi egészségre nézve is veszélyes szúnyogirtót, pedig ez a módszer nem csak drága, hanem törvénytelen is. Nemrég az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) is állást foglalt a kérdésben.

Az INSP augusztus 1-i közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy Romániában tilos a biocid termékek TP18 kategóriájába tartozó rovarölő, atkaölő és egyéb ízeltlábúak elleni szereket légi járműből permetezni. Az engedélyezett rovarirtószereket csak földi permetezéssel (ún. ULV technológiával) lehet szórni a törvény értelmében, és csak akkor, ha a kezelt területen nem tartózkodnak emberek vagy állatok, hangsúlyozta a közlemény, kiemelve azt is, hogy a betegséget terjesztő vagy kellemetlenséget okozó rovarok irtását, gyérítését a helyi önkormányzatoknak a területi közegészségügyi igazgatóság kérésére és ennek irányítása alatt kell elvégezniük.

A közlemény előzménye, hogy júliusban többen felháborodással fogadták a közösségi oldalakon a temesvári polgármesteri hivatal videóját arról, hogy hogyan permeteznek rovarirtót repülőkből a város felett. Radu Cernuta újságíró a Strigătul Carpaților portálon részletes cikkben hívta fel a figyelmet arra, hogy a repülős permetezés illegális, illetve hogy a Temesváron szúnyogirtásra használt Cymina Plus nevű szer – amely egyébként különösebb korlátozás nélkül hozzáférhető a kereskedelemben is bárki számára – emberekre nézve is komoly egészségügyi kockázattal bíró hatóanyagokat tartalmaz.

A „dezinsectie aeriana 2024” szavakra keresve sok olyan önkormányzati közleményre találhatunk, amely a tavaszi vagy nyári hónapok alatt betervezett repülős rovarirtásra figyelmezteti a lakosságot. Az INSP állásfoglalása azért fontos lépés, mert úgy tűnik, eddig az alárendelt területi közegészségügyi igazgatóságoknak (DSP) sem volt egyértelmű, hogy repülőből tilos illegális szúnyogirtót permetezni. A Temes megyei DSP oldalán például olvasható az az értesítés, amelyben az áll, hogy a 2024. május 20. és 27. közötti időszakban reggel hat és tíz, illetve délután négy és este nyolc óra között – tehát a legforgalmasabb napszakokban – repülős rovarirtást végeznek a megyeszékhelyen, ezért kérik a gyermekeket, időseket, szívbetegséggel, légúti panaszokkal, allergiával élőket, hogy kerüljék a permetezés helyszínét, a méhtenyésztőket pedig, hogy tegyenek meg mindent a méhek védelme érdekében.

Kolozsváron évek óta permetezőautókat használnak a szúnyogok és kullancsok elleni akciók során, legalábbis Dan Tarcea alpolgármester Facebook-oldala szerint, és a permetezést az éjszakai órákra időzítik. Ezzel elvileg csökken az egészségügyi kockázat a lakosságra nézve, az élővilág viszont megszenvedi ezeket az akciókat, a kémiai szerek ugyanis minden rovart kiirtanak, ezzel alaposan megzavarva más, rovarokkal táplálkozó fajokat vagy a virágok beporzását.

Rovarirtásra használt ködképző autók – Forrás: Dan Tarcea kolozsvári alpolgármester Facebook-oldala
Rovarirtásra használt ködképző autók – Forrás: Dan Tarcea kolozsvári alpolgármester Facebook-oldala

A kolozsvári polgármesteri hivatal honlapjának vonatkozó menüpontja alatt 2023 szeptemberéből származik az utolsó rovarirtásra vonatkozó bejelentés, de a közlemények menüpont alatt szerepel egy 2024 áprilisából származó szöveg, amelyből kiderül, hogy a Cymina Plus és a Vectobac WG nevű termékeket használják itt is, akárcsak Temesváron. Ugyanezeket vetik be Szászfenesen is augusztus 12. és 14. között.

A Cymina Plus egy szintetikus piretroid alapú rovarirtószer, amellyel az a probléma, hogy nem csak a csípőszúnyogokra hat, hanem a többi rovarra is, például a beporzásban szerepet játszó méhekre, zengőlegyekre is, mondta el kérdésemre Török Edina biológus, aki korábban Kolozsvár és a Duna-delta csípősszúnyog-populációit vizsgálta.

Az Európai Unió területén már betiltották a korábban széles körben használt deltametrint, ami szintén egy szintetikus piretroid.

„Ez egy véget nem érő harc, megjelenik egy új piretroid származék, a kutatók elkezdik vizsgálni a környezetben, bebizonyítják, hogy káros az élővilágra, majd betiltják. Ezután kiadnak egy kicsit más, de nagyon hasonló készítményt, és az egész folyamat újra megismétlődik”

– mondta a szakember.

A kutatók kimutatták, hogy a deltametrin tartalmú szerekkel való közvetlen lepermetezéstől a felnőtt vadméhek, de a szennyezett virágpor fogyasztásától a még lárva stádiumú vadméhek is elpusztulhatnak, emellett a rovarirtó olyan szubletális hatásaival is számolni kell, mint például a házi méhek esetében az, hogy a dolgozóknak rövidebb lesz az élettartamuk, a lárvákat kevésbé etetik, ugyanakkor csökken a hímivarú egyedek előfordulásának aránya, hívta fel a figyelmet Török Edina. Egy másik, spanyolországi kutatás 16 vadon élő madár tojásából mutatott ki 13 piretroid származékot, tette hozzá a biológus.

A kémiai rovarirtók emellett káros hatással vannak a halak bélrendszerére, a kétéltűek esetében csökkent aktivitást okoz, a denevéreknél pedig a repülési képességet és a szaporodási rátát is negatívan befolyásolja, illetve anyagcserezavart is okoz, összegezte az ebben a problémakörben végzett kutatásokat Török Edina.

Kérdéses ugyanakkor a piretroid származékok hatékonysága is, miután kimutatták, hogy a túlzott használatuk rezisztenciát alakít ki a szúnyogokban, a dalos szúnyog (Culex pipiens) például már nem érzékeny a deltametrinre, erősítette meg a biológus azt az információt, amelyről korábban már szó volt a Transtelexen.

Ami a szórási módszert illeti, a légi permetezésnél nagy a veszélye annak, hogy nem a célzott területre kerül a vegyi anyag, hanem a szél elfújja akár természetvédelmi területekre is. Az autóból fújt gőz sem szelektív, a helyben lévő ízeltlábú-közösséget elpusztítja. Egy magyarországi kutatás szerint az ún. ULV technológiával végzett ködképzés, amit a romániai törvények is előírnak, csak 0,1 százalékban pusztít szúnyogokat, az elhullott ízeltlábúak többi 99,9 százaléka más faj, idézte fel a kutató.

A Romániában szintén több településen használt Vectobac WG egy biológiai rovarirtószer, amely a Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) baktérium spóráit és toxinjait tartalmazza. „Ez a baktérium specifikusan a kétszárnyú lárvák ellen hatékony, vagy legalábbis főleg azok ellen. Szelektívebb, mert közvetlenül a vízbe szórják, a csípőszúnyog-tenyészhelyekre” – mondta a szakember hozzátéve, hogy erre akkor van szükség, ha a víz szennyezett, és kevés benne a természetes ragadozó, ezért felborul a természetes kontroll.

Török Edina szerint a kémiai irtás akkor indokolt, ha kiderül, hogy a településen jelen van olyan betegség, amit jellemzően a szúnyogok terjesztenek vagy bizonyított az inváziós fajok áttelelt populációinak jelenléte. „Akkor is inkább a lárvagyérítéssel kellene kezdeni. Fel kellene mérni a tenyészhelyeket, ahol ezek jelen vannak, és ide szórni azokat a baktériumokat, amelyek inkább a csípőszúnyog-lárvákra hatnak, kicsit szelektívebb annál, mint amikor valamilyen kémiai anyagot szórunk” – mondta.

Szúnyogtenyészhely lehet egyébként minden vízzel teli nagyobb meder, ugyanakkor míg a hazai szúnyogfajoknak nagyobb állóvíz kell ahhoz, hogy ki tudjanak fejlődni, az inváziós fajoknak akár egy kisebb odú vagy a temetőben tartott virágváza is elég ehhez. A szúnyogok elszaporodását tehát azzal is megelőzhetjük, ha odafigyelünk arra, hogy ne maradjon víz a használaton kívüli medencékben, díszkutakban, kerti edényekben, ha tisztán tartjuk az ereszcsatornát vagy hálóval fedjük le az esővizes hordót, az önkormányzatok pedig szintén odafigyelhetnek a településen fellelhető potenciális szúnyogkeltetőkre, ahhoz hasonlókra, amilyenekre a Szúnyoglárva program nevű Facebook-oldalon is felhívják a figyelmet.

Az sem mellékes, hogy mennyit fizetnek közpénzből az önkormányzatok az élővilágra káros, a szúnyogok ellen nem elég hatékony, az emberi egészségre viszont veszélyes permetezési akciókért. A temesvári önkormányzat öt évre szóló, áfa nélkül 67 709 726,16 lej (több mint 16 millió euró) értékű szerződést kötött 2024-ben a rovar- és rágcsálóirtásra, illetve fertőtlenítésre, ami lakosonként kb. 12,8 euró költséget jelent évente, miközben Észak-Olaszországban évente fejenként mindössze 1,3 euróból oldották meg a fertőző betegséget terjesztő ázsiai tigrisszúnyog populációjának kordában tartását, hangsúlyozta a Strigătul Carpaților cikke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!