Alaposan meg kell tervezni a szúnyogirtást, ha meg akarjuk előzni a betegségek terjedését

2023. augusztus 29. – 13:25

Alaposan meg kell tervezni a szúnyogirtást, ha meg akarjuk előzni a betegségek terjedését
Dalos szúnyog (Culex pipiens) – Fotó: HorizonFeatures / Leemage / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Markó Bálintot, a BBTE oktatóját egy friss kutatás miatt kerestük meg, mely arról szól, hogy rezisztencia alakult ki a szúnyogokban az irtásukra használt szerekkel szemben. A biológus szerint ez az eredmény nem számít szenzációnak, körülbelül 30 éve lehet tudni, hogy a szúnyogok rezisztenssé válnak egyes vegyszerekkel szemben. Hozzátette, ez nemcsak a hazai dalos szúnyogra (Culex pipiens) igaz, de a behurcolt fajokra is, például a tigrisszúnyogokra.

Elmondta, az sem számít újdonságnak, hogy a szúnyogok terjesztenek bizonyos betegségeket. Pl. bő 10 éve lehet tudni, hogy a nyugat-nílusi lázat is terjesztik.
Emiatt, illetve figyelembe véve, hogy a változó klíma és a globalizáció (főleg az egyre nagyobb mennyiségű áruszállítás) miatt egyre több, melegebb vidékeken élő kórokozó juthat el hozzánk, sokkal jobban oda kellene figyelni a szúnyoggyérítésre, mert a terjesztői lehetnek az érkező betegségeknek.

Korábban írtunk arról, hogy természetvédelmi szempontból komoly problémákat vet fel a vegyszerek használata, mivel nemcsak a károsnak ítélt vérszívókat (szúnyog, kullancs) pusztítják el, hanem az összes többi rovart, ízeltlábút is. Ehhez adódik hozzá az irtani célzott szúnyogok esetén a rezisztencia problémája, mely szintén megkérdőjelezi a jelenleg alkalmazott módszerek, a rovarirtó ködök használatának helyességét. Főként, hogy nem szokás előtanulmányokat készíteni és szakszerűen megtervezni egy-egy beavatkozást.

„A szúnyogok esetén a rezisztencia problémája hasonlít az antibiotikum rezisztenciáéra a baktériumok esetén, viszont ez utóbbi egy gyorsabb folyamat. Mindkettő olyan probléma, amit mi magunk hozunk létre. A kérdés az, hogy miként lehet lelassítani ezeket a hatásokat, miközben sikeresen folytatjuk a védekezést” – fejtegette Markó Bálint.

Elmondta, egy város esetén nem feltétlenül a közeli folyók jelentik a gondot a szúnyogok szaporodása szempontjából. „Elég egy kidobott gumiabroncs, ebben – ha meg tud állni benne az esővíz – izgalmas kis mikrokozmoszok alakulnak ki, mely kiváló lehetőség is a szúnyoglárváknak a kifejlődése” – mutatott rá a biológus. Úgy vélte, érdemes lenne az áruszállításra is jobban figyelni a hurcolt fajok szempontjából, hiszen a kórokozókat is többnyire véletlenül, potyautasként hozzák be.

„Több metodológia létezik arra, hogy megelőzzük a rezisztencia kialakulását vagy a rezisztens törzs elszaporodását. A lényeg, akárcsak az antibiotikumok esetén, hogy ne ugyanazt a szert alkalmazzuk folyton. Lehet például a rotációs módszert alkalmazni, amikor időben váltogatjuk a használt rovarirtót, de a mozaikos módszer is megfelelő lehet szerintem, amikor felosztjuk a területet és az egyes részein más-mást szert alkalmazunk” – magyarázta a biológus.

Kérdésünkre, hogy mi a véleménye a természetbarátnak mondott szúnyogirtó módszerről, a Bacillus thüringiensis használatáról, kifejtette: a bacilus toxinjára is alakulhat ki rezisztencia. Másrészt egyelőre keveset tudunk ahhoz, hogy bizonyossággal állíthassuk: a Bacillus thüringiensis toxinja tényleg nem hat más vízi élőlényekre, például a tegzesek vagy a kérészek lárváira. A biológus szerint ugyanakkor ez a módszer is használható, mivel a védekezésben fontos a diverzitás, hiszen ennek révén kerülhető el a masszív rezisztencia kialakulása.

Markó Bálint szerint különösen fontos lenne, hogy szakszerű tanulmányok készüljenek, és ezek alapján dolgozzák ki a leghatékonyabb szúnyoggyérítési eljárásokat. Elmondta, utánanézett például annak, hogy Kolozsváron milyen szereket használnak. Ezek piretroid tartalmú szerek, a szakirodalom szerint pedig az ilyen típusú vegyületekre számos fajnál masszív rezisztencia alakulhat ki. Tehát mielőtt arról döntenének, hogy a következő alkalommal mivel permeteznek a városban, érdemes lenne utánanézni, hogy itt mi a helyzet, a folyamatos piretroid-használattal nem járulunk-e épp hozzá a masszív rezisztencia kialakulásához.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!