PSD: lekerül a kormány napirendjéről a nagyvárosi forgalomkorlátozást szabályozó rendelet

2024. július 30. – 13:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közvitára bocsátotta a fejlesztési minisztérium azt a határozattervezetet, amely a nagyobb romániai városok alacsony kibocsátású zónáinak kijelölését szabályozza, a PSD azonban rövidesen közölte, hogy lekerül a kormány napirendjéről „a társadalomra nagy hatással bíró” tervezet.

A nagyobbik kormánypárt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy a fejlesztési minisztérium oldalán közzétett határozattervezetet mégsem vitatja meg a kormány, lekerül napirendről. „Ez a társadalomra nagy hatással bíró és új illetékeket bevezető kezdeményezés nem tett eleget Marcel Ciolacu miniszterelnök azon kérésének, hogy nyilvános konzultáció tárgya legyen és a kormánykoalícióban politikai jóváhagyást nyerjen” – írta a PSD.

A Romániára fokozottan jellemző légszennyezés mérséklését célzó intézkedést egy 2023 tavaszán elfogadott törvény írja elő, eszerint Bukarestben és 12 további romániai nagyvárosban (Brassóban, Bákóban, Brăilán, Craiován, Galacon, Iași-ban, Kolozsváron, Konstancán, Nagybányán, Pitești-en, Ploiești-en és Temesváron) is azzal javítanák a levegő minőségét, hogy alacsony kibocsátású zónákat jelölnek ki a törvény kihirdetésétől számított két éven belül. Emellett 2026 november elsejéig az említett nagyvárosoknak külön sávokat kell kijelölniük a tömegközlekedés számára, 2040-ig pedig a közszállításban használt járművek felének zéró kibocsátásúaknak kell lenniük.

Az alacsony kibocsátású zónákat, ahová nem lehet majd környezetszennyező autóval behajtani, legfeljebb fizetség ellenében, a határozattervezet szerint a helyi önkormányzat jelöli ki, figyelembe véve a történelmi városrészeket, a helyiek és a turisták számára vonzó, gyakran látogatott városrészeket, de azt is, hogy a kijelölt területen megvalósítható és ellenőrizhető legyen a forgalomkorlátozás. A területek kijelöléséről és a forgalom korlátozásának szabályairól a helyi tanács szavaz, miután közvitára bocsátották őket.

A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik majd az is, hogy kitáblázza a kijelölt alacsony kibocsátású zónákat és meghatározza, hogy milyen feltételek mellett lehet autóval behajtani ezekre a területekre, illetve – a helyi rendőrségen keresztül – ellenőrizze ezeknek a feltételeknek a betartását. A járműveket hat különböző kategóriába sorolják a javaslat szerint, ezekre különböző szabályok vonatkoznak majd.

A korlátozások és az esetleges tarifák nem vonatkoznak a honvédelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági rendszerhez tartozó járművekre, valamint a közbiztonsági szolgálatokhoz tartozó járművekre és a közszállítást ellátó járművekre sem.

A határozattervezet 300 lejes bírságot javasol azoknak a járművezetőknek, akik nem tartják be az alacsony kibocsátású zónák szabályait, és 500 lejes bírságot minden nap késedelemért azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem ültetik gyakorlatba a fenntartható városi mobilitásra vonatkozó 155/2023-as törvény előírásait.

A tervezet azt is előírja, hogy a területek kijelölése utáni első évben még ne szabjanak ki tarifákat a behajtásért, de ebben az időszakban a hatóságok tájékoztassák a lakosságot az új szabályok bevezetéséről.

A Clean Cities Campaign tájékoztatója alapján jelenleg 325 alacsony kibocsátású zóna működik Európa különböző városaiban, ezek túlnyomó többsége azonban nem Közép- és Kelet-Európában van. Az alacsony kibocsátású zónák átlagosan körülbelül 20 százalékkal csökkentik a nitrogén-dioxid (NO2) koncentrációját a levegőben, de Madridban 32 százalékos, Londonban pedig 44 százalékos NO2-csökkenést mértek. További pozitív hatás a szálló por (PM10) mennyiségének csökkenése (Lisszabonban 29 százalékkal, Madridban 10 százalékkal), illetve a gépkocsitulajdonosok arányának csökkenése is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!