Nagy a sündörgés Vajdahunyadon: elárasztották a süncsaládok a város zöldövezeteit

2024. június 30. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Valóságos süninváziót emleget az Adevarul portál Vajdahunyad kapcsán, és arról számol be, hogy a korábban erősen iparosított városban az utóbbi években a süncsaládok belakták a város zöld tereit, betelepedtek a helyiek kertjeibe, és intenzív éjszakai életet élnek. A helyiek nem tiltakoztak a térfoglalás ellen, sőt örülnek a kis állatok szomszédságának, akik a város zöldövezeteiben találtak otthonra.

A beszámolók szerint az ott lakók arra figyeltek fel, hogy a város különösen vonzóvá váltak a süncsaládok számára. A kis állatok leginkább éjszaka merészkednek elő, és gyakran lehet őket látni a hátsó kertekben és kevésbé forgalmas utcákon. Az emberek azt gyanítják, hogy a város ipari szennyezettségének csökkenése nagyban hozzájárult a sünök megtelepedéséhez.

A szakemberek szerint, amikor egy kert változatos és kiegyensúlyozott ökoszisztémát kínál, az vonzza a sünöket, mert tudják, hogy bőséges táplálékforrásra lelnek ott, és ha kiderül, hogy biztonságos környezetet biztosít számukra a hely, akkor megtelepednek a környéken.

Sok helyi lakos szívesen látja a sünöket, sőt, néhányan étellel és vízzel is ellátják őket a nyári kánikula idején. Bár a sünök megsimogatása nehézkes a tüskék miatt, az emberek mégis örömmel figyelik tevékenységüket.

A sünök természetes élőhelye a fák árnyékában és a legelőkön található, de városokban is jól érzik magukat, különösen a kertekben, ahol könnyen találnak élelmet és védelmet a ragadozók elől. Fő táplálékaik közé tartoznak a férgek, bogarak, csigák és hernyók. A sünök tavaszi hónapokban párzanak, és júniusban hozzák világra kicsinyeiket, általában kettőtől ötig.

Az 1970-es években Vajdahunyad az ország egyik legszennyezettebb városai közé tartozott a kohászati kombinát miatt. A rendszerváltás után azonban az ipari tevékenység visszaesett, és a legtöbb gyárat lebontották. Ennek köszönhetően a város légszennyezettsége jelentősen csökkent, és a természet lassan visszahódította az ipari területeket.

A kombinát helyén ma már vadon élő állatok, például őzek, vaddisznók és különféle madarak találnak menedéket. A város csendesebb és kevésbé szennyezett, így az állatok egyre bátrabban merészkednek be a városi területekre.

A sünök mellett a helyiek gyakran látnak rókákat is a városban. Az iparosodás csökkenésével és a város zöldövezeteinek növekedésével Vajdahunyad egyre vonzóbbá válik a különféle állatok számára, ami örömet okoz a helyi lakosoknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!