Románia lassúbbra tervezné a zöldenergia átmenetet: 2035 volna az új határidő a kis moduláris reaktorokra

2024. június 30. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Hotnews cikke szerint Románia saját ütemtervet kíván kialakítani a szén-dioxid-mentesítési célok elérésére, figyelmen kívül hagyva az Európai Bizottság zöldenergia átmenetével kapcsolatos követeléseit. Az energetikai stratégia legújabb változata, amelyet a román Energiaügyi Minisztérium készített, és amely még nem nyilvános, azt mutatja, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia előállításában fontos szerepet fognak játszani a kis moduláris reaktorok, de ezek építése csak 2035-re várható, szemben a korábbi 2029-es határidővel.

A zöldenergia átmenet Romániában „gazdasági, társadalmi és biztonsági szükségletek szerint” fog történni, biztosítva az energia folyamatos rendelkezésre állását, beleértve a stresszhelyzeteket is, megfizethető árakon a lakosság és a vállalatok számára.

A stratégia szerint a szénalapú energiatermelés csökkentése olyan ütemben fog történni, hogy az ne veszélyeztesse a gazdasági, társadalmi és energiabiztonsági szempontokat.

Az Európai Bizottság 2030-ra 41%-os megújuló energiaarányt kér, míg Románia 2035-re tervezi ezt elérni. A stratégia szerint a megújuló energia aránya 2035-re 41,1%-ra, 2050-re pedig 86,1%-ra nő. Az Európai Bizottság azonban 2030-ra várja a 41%-os arányt, ami miatt elégedetlen Románia ambícióinak hiányával.

Új reaktorok építését is tervezik 2035-re, beleértve kis moduláris reaktorokat is. A stratégia nem részletezi, ki fogja ezeket építeni, de jelenleg az amerikai NuScale az egyik partner a Doicești-ben lévő első moduláris reaktorok építésében, melyek építése 2029-re várható.

Az energiatermelés növekedésével az energiatárolás, például akkumulátorok, szivattyús tározós vízerőművek és hidrogén segítségével, kulcsfontosságú szerepet fog játszani a rendszer rugalmasságának növelésében és az energiaellátás egyensúlyának megőrzésében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!