Veszélyben „az erdélyi Hortobágy” biodiverzitása, külföldi cégek nagyipari mennyiségben vásárolják fel a földeket

2024. június 4. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Kié a föld? címmel forgatott videóriportot a Szeben megyei Hortobágy-völgyben a Deutsche Welle, amelyben rámutatott: veszélyben van Románia második legnagyobb természetvédelmi területének biodiverzitása, ahol helyi földeken évszázadokon át kisgazdaságok működtek. Nemrég ugyanis nagyvállalatok, döntően külföldi cégek kezdték el nagyüzemben felvásárolni földeket a helybéli lakosoktól, kisgazdáktól. A következmények súlyosak lehetnek a természetre nézve is, de azokra a gazdálkodókra is, akik beszorulnak majd az óriásparcellák közé.

A Nagyszeben és Brassó közötti Hortobágy völgye a középkorból fennmaradt természeti és kulturális örökségéről híres. A táj szépségét fokozza a Fogarasi havasok csúcsainak látványa, a Hortobágy folyó partjain, a többévszázados tölgyfákkal tarkított völgyben olyan ősi települések húzódnak meg, mint Holzmány, Alcina, Kürpöd, Szentágota, Prépotfalva, Lesses és Hégen. A vidéket Natura 2000 természetvédelmi területnek nyilvánították különleges biodiverzitása miatt. A természeti és kulturális sokszínűség igazi ökoturizmusi célponttá teszi ezt a vidéket

A Deutsche Welle stábja Victoria Lufttal, a Nyitott Táj Szövetség igazgatójával járta be a környéket, a Hortobágy völgyében Újháza és Alcina települések határában nézték meg, hogy mi a helyzet. Victoria Luft évek óta követi aggodalommal vegyes figyelemmel a térségben zajló fejlesztéseket.

Szerinte egyáltalán nem jó fejlemény az, hogy egyre erőteljesebb a monokulturális gazdálkodás, ami megváltoztatja a környezet arculatát. „A völgy különlegessége a kismozaikos tájszerkezet, aminek köszönhetően nagyon magas a biodiverzitás. A tájat évszázadokon át kisparaszti gazdálkodók művelték, hagyományos eszközökkel, sokféle növényt termelve, így alakult ki a mozaikszerűség. Ha most nagy monokultúrák vagy intenzíven művelt füves területek jönnek létre, akkor sok növény eltűnik, és a növényekkel együtt a rovarok is, amelyek a madarakat táplálják” – magyarázta a helyszínen.

A környezetvédő szakember szerint pontosan az fog eltűnni, elveszni, ami a Hortobágy völgyét különlegessé tette. Ennek egyik oka pedig az, hogy egyre több földterületet adnak el. „Amit most látni, hogy tőkeerős, nagy mezőgazdasági cégek felismerték, hogy miközben a föld értéke egyre nő, itt viszonylag olcsón tudnak hozzájutni, és elkezdték nagy területen és részben igen agresszíven a földeket felvásárolni. Becsöngetnek az emberekhez, és ajánlatot tesznek a földjeikre. És az emberek, a nagy pénz szűkében, és mert szegények, el is adják” – magyarázta a Deutsche Wellének, hogyan zajlik a földek felvásárlása.

Különösen nehéz helyzetben vannak a kistermelők, akiknek a földvásárlásoknál is a külföldi és a hazai nagyvállalatok a közvetlen konkurenciájuk, egy ilyen kisgazdálkodó Ovidiu is, aki elmondta, hogy a környéken lassan minden tönkremegy, nem segít már semmilyen törvényi szabályozás. Az emberek maguk tesznek tönkre mindent, részletezte, hozzátéve, hogy a nincstelenség miatt nem igazán van más választásuk. „Ha jön egy külföldi és több ezer eurót ajánl a földért, miért ne adnák el, ha nincs máspénzforrás, meg kell ragadni minden lehetőséget, mert már rég nem éri meg kisgazdálkodóként megélhetésért küszködni. Ezzel a felvásárlással végük lesz a kisgazdaságoknak, csak a nagyok maradnak talpon” – részletezte a gazda.

Ovidiu egyébként juhokat tart, a környéken hagyományosan nagyon sok juhos gazda él, messze földön híresek a sajtjaik és egyéb termékeik. Amiatt kesereg, hogy a nagy földvásárlások miatt egyre nehezebbé válik a legeltetés. „Hiába szeretnék én vagy sok fiatal juhász lenni, ha nincs földem, ahová vihetem az állataimat. Nem lehet sem venni, sem bérelni, mert senki nem adja bérbe. Ez a valóság, és ez egyre nehezebb lesz” – részletezre a problémákat a Deutsche Welle számára.

A kisgazdálkodók úgy érzik, magukra hagyták őket, több támogatást szeretnének a román államtól, vonja le a következtetést a riport végén az újságíró, hozzátéve, hogy a gazdálkodók egy része azt fontolgatja, hogy összefognak, hogy jobban hallatszódjék a hangjuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!