Jelenleg úgy áll, hogy mégsem kell engedélyt kérni, ha erdőben akarunk kirándulni

2024. április 29. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Folyik az új erdészeti törvény vitája, a kirándulókra vonatkozó szigorúbb szabályozás mellett érvelők között van Tánczos Barna szenátor, volt környezetvédelmi miniszter is.

Míg a kormány verziója az volt, hogy az erdőbe való behatolás előtt értesíteni kell a tulajdonost, Tánczos azt javasolta, hogy tegyék kötelezővé a tulajdonos vagy a kezelő engedélyének megszerzését is. Az egyik PNL-s szenátor még tovább ment, Alexandru Nazare egy olyan módosító indítványt nyújtott be, miszerint az újságírók és a környezetvédelmi aktivisták csak a tulajdonos vagy az erdőgazdálkodó kíséretében léphetnének be az erdőkbe és vizsgálhatnák az itt folyó tevékenységet.

A szabályzattervezet sokakban felháborodást váltott ki, a Declic közösség értelmezése szerint a tiltás egyenesen azt szolgálta volna, hogy akadályozza azoknak a civil szervezeteknek és az újságíróknak a munkáját, akik az illegális fakitermelések felderítésén dolgoznak. Mint rámutattak, a tényfeltáró munkát végzőknek épp azokat kellett volna magukkal vinni, akik a vizsgálataik célpontjai.

A törvénytervezetet eddig a szenátus szakbizottságai tárgyalták, és teljesen kikerültek belőle ezek a kifogásolt részek.

Tánczos Barnát kérdeztük, aki megerősítette a szenátusi bizottságok döntésére vonatkozó értesüléseinket. „Az volt a legnagyobb butaság, hogy valaki elkezdte ezt szabályozni. Eddig is létezett egy szabályozás, és nem voltak problémák. A törvény annyit írt, hogy szabadon lehet közlekedni az erdei utakon, kijelölt ösvényeken. Nem is voltak problémák. Minden erre vonatkozó módosítót visszavontunk, bárki bármelyik erdőbe szabadon bemehet, saját felelősségére, nem kell értesítenie senkit, és nem kell engedélyt kérnie” – magyarázta a szenátor, aki szerint a kormány javaslata arra vonatkozóan, hogy értesíteni kell a tulajdonost, jogilag értelmezhetetlen volt.

Ugyanakkor a tulajdonosoknak jogukban áll kitiltani mindenkit az erdeikből, ehhez elég, ha értesítő táblákat helyeznek ki. „A tulajdonos, ha tűzveszély van, kitermelés folyik vagy vadászati tevékenység idejére, korlátozott időre, megszorításokat vezethet be” – magyarázta Tánczos Barna, aki szerint ez elsősorban a kirándulók biztonságát szolgálja. Úgy vélte, mindenki számára elfogadható megoldást sikerült találniuk, ezért a szenátusi bizottságokban 100 százalékos támogatással ment át a felvázolt verzió.

Azt azonban nem tudni, nem változtatnak-e még rajta, hiszen következő lépésként a szenátus plénuma szavaz a tervezetről, majd a képviselőházba kerül, mely a döntő ház lesz ebben az ügyben.

Megkérdeztük Tánczos Barnától, hogy ha kielégítő volt az eddigi szabályozás, mégis miért próbálkoztak a szigorítással? „Működött rendesen az előző szabályozás. A gombászokkal nem volt baj, ha átmentek egy erdőn. Akkor volt baj, ha valaki bement az erdőbe és provokálta a tulajdonost. Egyes tulajdonosok a zöld szervezetekkel csúnyán összevesztek, tettlegességre is sor került” – érvelt a szenátor. Mint arról írtunk, elsősorban Moldva egyes régióiban voltak súlyos konfliktusok a fakitermelők és a természetvédő civilek között. Tiberiu Boșutar ismert aktivistát például Tánczos Barna minisztersége idején verték véresre az erdőben, amikor társaival általa illegálisnak vélt fakitermelést próbált dokumentálni.

„A visszaélések, lopások feltárásának feladata a rendőrségre, ügyészségre hárul. Ha bármi ilyen törvénytelenséget észlelek civilként, első dolgom, hogy értesítem a rendőrséget, nem játszom én el a rendőr, ügyész szerepét. Aki nem akarja, hogy megverjék, ne játssza a rendőrt és az ügyészt. Az ő feladatuk a kivizsgálás és a büntetés” – fejtette ki Tánczos Barna. A szenátor kérdésünkre elmondta, ha valaki a tulajdonos által kihelyezett tiltó táblák ellenére is behatol egy erdőbe, azt valószínűleg birtokháborítóként kezelik majd a hatóságok. „Bízom benne, hogy nem változtatnak a törvénynek ezen a részén. Tökéletes megoldás nincs, ez, amit jóváhagytunk a szakbizottságokban, egy mindenki számára elfogadható szabályzat” – vélekedett Tánczos Barna. Akivel azt is tisztáztuk: amikor erdőjárásról beszél a törvény, az csakis gyalogosokra és biciklisekre értendő, kvadokkal és motorokkal, ahogy eddig, ezentúl is tilos lesz az erdőbe behajtani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!