Precedensértékű ítélet született egy klímaperben, hatékony eszköz lehet ez a kormányokkal szemben?

2024. április 19. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) múlt kedden precedensértékű döntést hozott: először ítélt el egy államot, Svájcot az emberi jogi egyezmény megsértése miatt. A testület egy idős nők által alapított egyesületnek adott igazat, amely azzal vádolta a kormányt, hogy nem tesz eleget az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése érdekében. A G4Media összefoglalója szerint ez az első alkalom, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének alkalmazását felügyelő bíróság elítélt egy államot a klímaváltozás elleni kezdeményezések hiánya miatt.

A strasbourgi székhelyű EJEB kimondta, hogy megsértették az emberi jogi egyezmény 8. cikkét (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot), valamint a bírósághoz való hozzáférésről szóló 6. cikkét is. A Bíróság tehát megerősítette, hogy a 8. cikk biztosítja azt a jogot, hogy az állami hatóságok hatékony védelmet nyújtsananak a polgároknak az éghajlatváltozásnak az életre, az egészségre, a jólétre és az életminőségre gyakorolt súlyos káros hatásaival szemben. Ez egy példa nélküli döntés: ez az első alkalom, hogy az EJEB elítélt egy államot, mert nem hajtott végre elegendő intézkedést az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

A Másfélfok szerint a KlimaSeniorinnen Schweiz (Szenior Nők a Klímavédelemért Svájcban) néven ismert, nagyjából 2000 főből álló, 64 év feletti svájci nők által alapított szervezet azzal érvelt, hogy az egyre gyakoribbá és intenzívebbé váló hőhullámok egyre nagyobb veszélynek teszik ki egészségüket, mivel korunknál fogva jóval sérülékenyebbek azokkal szemben. Jogi képviselőjük szerint a klímaváltozás nemcsak egészségüket és jóllétüket fenyegeti, de az életüket is megrövidítheti.

A portál itt számolt be részletesen azokról a perekről, melyek eddig indultak különböző országok kormányai, illetve szennyező nagyvállalatok ellen. Egyebek között az első romániai klímaperről is, melyben a Declic nevű szervezet indított eljárást az ország miniszterelnöke (a per kezdetekor még Nicolae Ciucă töltötte be ezt a tisztséget), valamint a korábbi környezetvédelmi miniszter, Tánczos Barna ellen. A Másfélfok szerint nemcsak az elégtelen klímacélokat kérik számon a vezetőkön, de pénzbüntetést is kiszabatnának a cselekvés hiánya miatt.

Mennyire lehetnek hatékony eszközök a perek az emberek kezében a döntéshozókkal szemben?

Eckstein-Kovács Péter jogász a Transtelex kérdésére elmondta, az EJEB ítéletei kötelező érvényűek. Ez vonatkozik a román belső jogrendre is, a határozatokat végre kell hajtani. Az ítéletekben foglaltak be nem tartása pedig erkölcsi és anyagi következményekkel is jár. Hozzátette: az, hogy egy pénzbírságot a költségvetésből, azaz a közösből fizetnek ki vagy a mulasztást elkövetőkkel fizettetik ki, egy ország belső ügyének számít.

A szóban forgó eljárások hatékonyságával kapcsolatban kifejtette, az EJEB egy nemzetek feletti, elfogultsággal eddig soha nem megvádolt testület, melynek döntései komoly jelentőséggel bírnak.

„Én jól érzem magam, hogy melegebb van áprilisban a szokottnál, de nem tudom, hogy az olténiai farmer, amelynek elhomokosodott a földje, mit gondol a jelenségről” – fejtegette.

Úgy vélte, az államoknak, a kormányoknak rengeteg teendője van a klímaváltozás megfékezésének ügyében, ezért érdemes minden eszközt megragadni arra, hogy hatékony lépésekre ösztönözzük őket, „hogy ne az alsó polcon tarsák az éghajlatváltozás ügyét”, hanem járuljanak hozzá érdemben ennek mérsékléséhez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!