Új utak a hulladékfeldolgozásban: gombákkal bontatnak örök műanyagot, sőt, egész házakat is

2024. március 22. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik izgalmas projekt Cleveland városában fut, ahol komoly környezeti problémát jelent a több ezer elhagyott lakóház, derül ki a BBC beszámolójából. A portál szerint a romos épületek tele vannak mérgező anyagokkal, például ólommal, és olyannyira leromlott állapotban vannak, hogy már nincs visszaút, nem lehet újra lakhatóvá tenni ezeket.

„A bontásból származó sokféle anyag, a gerendák, a padló, a cellulózmassza – ami a növények elsődleges szerkezeti összetevője –, és még az olyan dolgok is, mint a mennyezeti csempe és az aszfaltanyag, például a tetőzsindely, keverhető olyan szubsztrátumba, amely alkalmas gombák termesztésére” – idézi a BBC Chris Maurert, a clevelandi Redhouse Studio építésziroda alapítóját. Kifejtette, szubsztrátumként szolgálhat minden olyan anyag, amely a micélium – a gombák vékony, vegetatív része – táplálékul használhat. Más szóval, a gombák elfogyaszthatják az elhagyott lakásokból származó hulladékot, a nehézfémeket és más toxinokat pedig kivonják és megkötik a növekvő termőtestekben.

Maurer szerint a gombák nemcsak a hulladék eltüntetésében játszhatnak szerepet. Az építész azt szorgalmazza, hogy a visszamaradó szubsztrátumot használják fel új lakások építésére, ami enyhítheti a clevelandi lakhatási válságot. A módszer abból áll, hogy a szubsztrátum maradékát, beleértve a micéliumot is, tömörítik és felhevítik, így tiszta téglákat nyernek az új építkezéshez. Az így keletkező „mycoblockok” állaga a keményfáéhoz hasonló, és a gyártási folyamat sajátosságaitól függően a betonnál is erősebb lehet, fejtegette a BBC-nek a helyi szakember.

Nem ez az egyetlen vállalat, mely a módszert alkalmazza, Joanne Rodriguez, a Mycocycle nevű cég alapítója szintén arról beszélt a BBC-nek, hogy kitűnő lehetőséget jelentenek a gombák a hulladékok megtisztításában és feldolgozásában. Az építkezési hulladékok újrahasznosításával foglalkozó cég vezetője úgy számol, hogy 2027-ig 160 ezer tonnával sikerül majd csökkenteniük a légköri szén-dioxid mennyiségét. Hozzátette, ez a technológia azért is fontos, mert a világ szén-dioxid kibocsátásának 11%-a az épített környezet anyagaiból származik.

Mire használhatók még a gombák?

A gombák a méreganyagokat nemcsak az épületekből, de a természeti környezetből is képesek kivonni és megkötni, így ökológiai problémák egész sorának kezelésében segíthetnek. Ezt a viszonylag új eljárást mycoremediációnak nevezik, és sokféleképpen próbálják alkalmazni.

Az indiai Delhiben azt remélik, hogy a gombák segítenek majd megtisztítani a hírhedten szennyezett levegőt. Új-Zélandon gombákat használtak arra, hogy olajat távolítsanak el egy csatorna vizéből. Az Európa-szerte működő LIFE MySOIL projekt keretében pedig három kísérleti helyszínen 90%-kal sikerült csökkenteni a talaj kőolajszennyezettségét.

„A természet elsődleges lebontójaként számos gombafaj arra hivatott, hogy lebontsa az összetett szénláncú molekulákat, például a lignint és a cellulózt a fákból” – nyilatkozta a BBC-nek Brendan O'Brien ökológus, a bioremediációval foglalkozó CoRenewal nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója. „A lebontáshoz enzimeket termelnek, amelyekkel felbontják ezeknek az összetett molekuláknak a kötéseit. Ugyanakkor gyakran képesek más, hasonló kémiai szerkezetű, tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokat is lebontani” – magyarázta.

Kifejtette, egyebek mellett azt is megfigyelték, hogy a kőolaj, vagy a gyomirtó és rovarirtó szerek mellett egyes gombafajok képesek lebontani az örök műanyagnak nevezett PFAS-okat (perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok) is. Azáltal, hogy a termőtesteikben megkötik és immobilizálják a szennyező anyagokat, például a nehézfémeket, még az ólom eltávolításában is segíthetnek a gombák, jegyezte meg a szakértő.

A CoRenewal fenntartható megoldások kidolgozását tűzte ki célul, melyekkel helyreállíthatók károsodott ökoszisztémák az erdőtüzek utáni regenerálódástól kezdve az olajszennyeződések eltakarításán át az épített környezet toxinjainak csökkentéséig. A szervezet azzal a küldetéssel indult, hogy megtisztítja az ecuadori Amazonast a kőolajszennyezéstől. Ehhez laskagombát használtak, melyről tudható, hogy képes lebontani a kőolajat és a szénhidrogéneket.

Míg egyes gombáknak a kőolaj eltávolítására való képessége jól dokumentált, számos tanulmány van folyamatban annak kiderítésére, hogy mire képesek még ezek a titokzatos micéliumok. A PFAS-okra, ezekre az egészségre káros, számos használati tárgyban (például vízálló ruhákban) illetve szerben (pl. tisztítószerekben) fellelhető, nem bomló vegyületekre vonatkozóan a Texas A&M Egyetem kutatói 2022-ben dolgoztak ki egy technológiát, mely lehetővé teszi, hogy fehérkorhasztó gombák lebontsák ezeket.

„A bioremediáció fenntarthatóbb és költséghatékonyabb, mint a PFAS kezelésének számos más módja” – mondta el a BBC-nek Susie Dai, a Texas A&M Egyetem növénypatológia és mikrobiológia professzora, aki szerint a termikus megsemmisítés, azaz az égetés túlságosan energiaigényes, a bioremediáció viszont a nagyobb léptékben történő alkalmazás esetén kifejezetten előnyös módszer. Hozzátette: csapata most olyan gombatörzsek után kutat, amelyek hatékonyabbak a PFAS vegyi anyagok eltávolításában és lebontásában.

Bár még nem tudni pontosan, hogy a PFAS-ok milyen kockázatot jelentenek az emberi egészségre, „az állatkísérletek azt sugallják, hogy egyes PFAS-ok nagy dózisban befolyásolhatják a növekedést és a fejlődést” – mondta Dai. „Más állatkísérletek a reprodukciót, a pajzsmirigyműködést, az immunrendszert és a májat érintő egészségügyi kockázatokra utaltak” – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!