Jóváhagyta a kormány az új erdészeti törvényt, a civilek tiltakoznak

2024. március 22. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly felháborodást váltott ki a természetvédő szervezetek részéről az, amilyen formában a kormány jóváhagyta az új erdészeti törvényt. A jogszabály a parlament elé kerül. A környezetvédelmi miniszter dicséri a „kiegyensúlyozott” törvényt, amit szerinte az összes érintett bevonásával fogalmaztak meg, azonban a WWF és az Agent Green is kritizálja azt. Egybehangzóan állítják, hogy a törvény szélesre tárja a kaput a fakitermelés előtt. Az erdőket pedig kizárólag gazdasági célokat szolgáló faültetvényekként kezeli, nem törődve a szociális, klimatikus és természetvédelmi szempontokkal.

Az Agerpres beszámolója szerint Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy az ország erdőterületeinek csaknem felén tilos lesz a tarvágás, az eddig csak a nemzeti parkokra vonatkozó tilalmat kiterjesztik a natúrparkokra és valamennyi Natura 2000 természetvédelmi területre. „Összesen több mint 5,5 millió hektárról van szó, amelynek több mint fele erdő” – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a tervezet lehetővé teszi az állam számára, hogy erdősítést végezzen a tulajdonos által letarolt és elhagyott területeken, illetve megteremti a jogi keretet az illegális fakivágás visszaszorítását célzó digitális eszközök bevezetésére

A WWF Románia szerint azonban ez „az erdők fekete napja”, mivel „annyi fát lehet majd kivágni, amennyit a fapiac el bír nyelni”, és „zöld utat ad a köztulajdonban lévő erdők kisajátításának”. Hozzátették, sajnálatosnak tartják, hogy figyelmen kívül hagyta a minisztérium a javaslataikat.

Az Agent Green egyenesen azt állította a közleményében, hogy ez „brutális támadás a nemzetbiztonság ellen”, és felkérte Románia elnökét, hogy sürgősen kezdjen el közvetíteni ebben a kérdésben.

„Valódi támadásról beszélünk Románia erdői ellen, amelyek már most is lepusztultak, az elmúlt 20 év visszaélésszerű kizsákmányolása miatt. Az erdők már elvesztették ellenállóképességüket az éghajlatváltozással szemben, holott az erdőnek kellene lennie a fő pajzsnak a klímaváltozás mérséklésében. A kormány által jóváhagyott erdészeti törvény az ország minden polgárát veszélybe sodorja, és tartósan veszélyezteti alapvető alkotmányos jogaikat. Emellett mélyen Európa-ellenes lépés az ideiglenes magánérdekek javára” – írta Gabriel Păun, a szervezet vezetője.

A WWF szerint a jogszabálynak több súlyos hiányossága is van:

  • Legalizálja a fakitermelés ellenőrizetlen növekedését, ezáltal sérül a fenntartható kitermelés elve. Lehetővé válik, hogy többet és olcsóbban vágjanak ki, anélkül, hogy figyelembe vennék a fakitermelésnek az erdészeti tájra gyakorolt kumulatív hatását, ami komoly kockázatot jelent az erdők megőrzése szempontjából. Annyit fát lehet majd kivágni, amennyit a fapiac „el bír nyelni”.
  • Nem tartalmaz egyértelmű reformot az illegális fakitermelés elleni küzdelem szempontjából.
  • Nem teremt egyértelmű keretet ahhoz, hogy a Romániában kitermelt fát magasabb hozzáadott értékkel értékesítsék. Azaz, hogy ne nyersanyagként szállítsák külföldre.
  • Jelentős hiányosságok vannak a biológiai sokféleség megőrzésének az erdőgazdálkodásba való integrálásában. A természetvédelmi fogalmak nincsenek megfelelően meghatározva, a természetvédelmi módszerek pedig hiányosak és következetlenek.
  • Zöld utat ad a már 1945 előtt is állami tulajdonban lévő erdőterületek kisajátítására.

Az Agent Green további kifogásokat is megfogalmazott:

  • Románia őshonos erdőit a mezőgazdasági területekhez hasonló ültetvényekké alakítja át a jogszabály. Az erdők fő funkciója a fakitermelés lenne, az egyéb kulcsfontosságú funkciók, mint a szociális és klímavédelmi szerepük, a biológiai sokféleség megőrzése, a rekreáció, a vízforrások védelme háttérbe szorul.
  • Lehetőséget teremt a legális és illegális építkezések és fejlesztések megsokszorozódására.
  • Engedélyezi a jóváhagyott mennyiséget meghaladó fakitermelést.
  • Engedélyezi a legagresszívebb fakitermelési módszerek alkalmazását a 10 hektárnál kisebb erdőbirtokokon.
  • A természetvédelmi területeken kívüli erdőkben megengedi a versenyek szervezését motorizált járművekkel (ATV, enduro, stb).
  • Visszaélésekre ad lehetőséget, átfedésben lennének a különböző hatáskörök az adminisztráció, a kitermelés és az ellenőrzés terén. Az állami erdészeti vállalat, a Romsilva továbbra is egy olyan hibrid vállalat maradna, amely monopóliummal rendelkezik a legfontosabb feladatok ellátásában.
  • Az erdőhöz való nyilvános hozzáférés, azaz az erdőjárás joga – még gyalogosan is – az erdőgazdálkodók és tulajdonosok jóindulatától függ majd.
  • A Romsilva korlátlan jogot kap arra, hogy kerítéseket építsen, fogságban tenyésszen és vadásztasson különböző vadon élő fajokat.
  • Eltörli a járművek elkobzásának jogát az illegális fakitermelési esetekben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!