Kihalhatnak bizonyos békafajok a békacombevők nagy étvágya miatt

2024. március 10. – 06:52

Másolás

Vágólapra másolva

Európában és Ázsiában számos békafaj veszélyeztetett a mértéktelen békacomb fogyasztás miatt. Az állatokat elsősorban az európai éttermek vásárolják fel, a legnagyobb fogyasztó Franciaország. Szakértők becslése szerint évente akár 200 millió békát is elpusztítanak azért, hogy az európai keresletet fedezzék.

Emmanuel Macron francia elnöknek írt levelében több mint 550 állatorvos, tudós és természetvédő szólította fel a francia elnököt, hogy lépjen fel a békák veszélyeztetése ellen – írja a Guardian. Franciaországban több békacombot esznek – rántva vagy fokhagymával és petrezselyemmel párolva –, mint az EU bármely más országában. A tudósok szerint Franciaországnak arra kellene törekednie, hogy a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (Cites), amely a növények és állatok illegális kereskedelmének megállításán dolgozik, globális védelmet biztosítson a veszélyeztetett békafajok számára.

Egy 46 környezetvédelmi civil szervezetből álló csoport februárban hasonló kéréssel fordult a francia környezetvédelmi minisztériumhoz.

Gilles Reinhardt francia séf békacombot készít Paul Bocuse "Auberge Du Pont de Collonges" nevű éttermében – Fotó: Jeff Pachoud / AFP Gilles Reinhardt francia séf békacombot készít Paul Bocuse "Auberge Du Pont de Collonges" nevű éttermében – Fotó: Jeff Pachoud / AFP
Gilles Reinhardt francia séf békacombot készít Paul Bocuse "Auberge Du Pont de Collonges" nevű éttermében – Fotó: Jeff Pachoud / AFP

A szakértők szerint a Franciaországból és az EU többi részéből származó békapopulációk védettek a kereskedelmi célú kizsákmányolással szemben, ami az Ázsiából és Délkelet-Európából származó békák esetében nem így van. Az EU évente több mint 4000 tonna fagyasztott békacombot importál, ami 80-200 millió kétéltűnek felel meg.

Több békafaj már kifejezetten veszélyeztetett a békafogyasztás miatt: a például Celebeszen honos folyami béka (Limnonectes macrodon), a rákevő Fejervarya cancrivora és a rizsföldi Fejervarya limnocharis állománya az intenzív kereskedelem miatt már erősen lecsökkent.

Franciaország a teljes mennyiség háromnegyedét importálja. A legtöbb béka vadon élő populációkból származik, főként Indonéziából, Törökországból és Albániából. Vietnámból is importálnak békacombokat, de ezek tenyésztett egyedek, békafarmokról származnak.

A békák fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban és a gazdaságokban is. Az ebihalak javíthatják a tavak vízminőségét, a békák pedig segíthetnek a gazdáknak abban, hogy kevesebb növényvédő szert használjanak. A szúnyogok elfogyasztásával a fertőző betegségek visszaszorításában is segíthetnek.

Alain Moussu, a levelet szervező harmadik csoport, a Vétérinaires pour la Biodiversité elnöke szerint az állatorvosok nagy számban csatlakoztak a kezdeményezéshez. „Egyrészt érzékenyek a piacon uralkodó kegyetlenségre, másrészt aggódnak a kétéltűpopulációk összeomlása által okozott ökológiai egyensúlyhiány miatt” – mondta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!