Iohannishoz fordultak a zöldek, hogy ne hagyja jóvá a Ceaușescu-rendszerben megkezdett vízerőművek befejezését

2023. november 6. – 10:18

Iohannishoz fordultak a zöldek, hogy ne hagyja jóvá a Ceaușescu-rendszerben megkezdett vízerőművek befejezését
A Zsil folyó felett átívelő régi híd Lainici településen, Gorj megye, Románia – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez a természet elleni legnagyobb támadás a mai Európában” – kommentálta a kifogásolt törvényt Călin Dejeu biológus, a Védett Területek Világbizottságának (WCPA) tagja a Hotnewsnak. Rámutatott: a szóban forgó kilenc vízerőmű megépítése súlyosan károsítaná huszonhárom Natura 2000-es terület, két nemzeti park, egy natúrpark és egy Ramsari terület (nemzetközi jelentőségű vizes élőhely) élővilágát.

„Ezek nagyszabású, sőt megalomán projektek. Teljesen tönkreteszik a folyókat, ugyanakkor a hatásuk nem korlátozódik csak a folyók élővilágára. A Zsil völgyében például gyakorlatilag a szurdok összes ökoszisztémájára hatással lenne, hiszen ezek mindegyike a Zsil körül forog. Ha a folyó eltűnne, azt megéreznék a lejtők ökoszisztémái is. Ez egy nemzeti park teljes pusztulását jelentené, ami még a harmadik világban is elképzelhetetlen” – magyarázta Călin Dejeu.

A Zsil folyón megkezdett hatalmas erőműről és az ezzel kapcsolatos problémákról itt írtunk, a projekt azt jelentené, hogy a folyó vizét csövekbe terelnék, lényegében megfosztva az egész térséget a vízhez való hozzáféréstől. A másik, sokat vitatott létesítmény a Maroson épülő ratosnyai gát, ahol 30 éve kezdődtek el a munkálatok. Amellett, hogy a 120 méteres gáttal tönkre tennék a Ratosnya patak és befolyóinak élővilágát, a beruházás 130 hektárnyi erdő kiirtásával jár, három természetvédelmi terület találkozásánál. „Ez nem zöld energia, hanem sokkal inkább vörös, ha figyelembe vesszük, milyen mértékű természetpusztítással jár a megépítésük és a működésük” – nyilatkozta korábban Nagy András Attila halbiológus. Aki szerint a Maros felső folyásán épülő ratosnyai gát többek között az egyik emblematikus, szigorúan védett halfajunk, a dunai galóca túlélését veszélyezteti.

A 19 természetvédelmi szervezetet tömörítő Natura 2000 Koalíció ezért múlt héten egy nyílt levélben fordult az elnökhöz, melyben arra kérik Klaus Iohannist, hogy ne hirdesse ki a vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet megerősítő törvényt, hanem küldje vissza a parlamentnek felülvizsgálatra. A jogszabály kezdeményezői az energiakrízisre hivatkoznak, azonban a Koalíció szerint ezek a létesítmények egyáltalán nem gazdaságosak. Az érvek között szerepelt azt is, hogy uniós pénzeket lehetne lehívni a beruházások finanszírozására, azonban az Európai Bizottság időközben kivette ezeket az építményeket a REPowerEU programból támogatható létesítmények közül.

„Amikor világossá vált, hogy nem kaphatnak támogatást, az lett volna természetes, ha a politikusok elálltak volna ettől a rendelettől” – magyarázta Dejeu. „Csak az fektet be ilyesmibe, aki a közpénzekből gúnyt űz. Abból a 75 millió euróból, amit a Zsil-völgyében terveznek elkölteni, modern, fenntartható termelőegységeket lehetne építeni, amelyek összehasonlíthatatlanul több áramot termelnének, hamarabb elkészülnének, így sokkal gazdaságosabbak lennék” – tette hozzá a szakértő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!