Betilthatja az EU a Coca-Cola ikonikus palackját?

2023. október 27. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Coca-Cola jellegzetes formatervezett palackja, valamint a különböző szeszesitalok vagy a parfümök dizájnos üvegcsomagolása kiszorulhat az európai piacról az újrafelhasználhatóságot támogató uniós szabálytervezet értelmében, ami az italiparban nagy nyugtalanságot okoz. Miközben az üvegcsomagolásgyártók és a szeszesitalt forgalmazó cégek megpróbálják megvédeni érdekeiket, a Coca-Cola egyelőre kivár, a zöld aktivisták meg természetesen az újrafelhasználás kiterjesztése mellett kampányolnak.

A márkanévvel dombornyomott palackokat – például a Coca-Cola, a különböző whisky- vagy parfümmárkákét – betilthatják az Európai Unióban az újrafelhasználható csomagolás népszerűsítése érdekében, ami elégedetlenséget vált ki az italiparban.

Az új uniós csomagolási szabályokról jelenleg Brüsszelben tárgyalnak az Európai Bizottság által javasolt csomagolási és csomagolási hulladékról szóló rendelet (PPWR) részeként – írja az Euractiv.

A jogszabályról kedden szavaztak az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságában, ami az első lépés a folyamat során az EP novemberi plenáris szavazása előtt.

A gyártók attól tartanak, hogy a törvény a szellemi tulajdonjogok védelmének sérelmét kockáztatja a speciális csomagolások esetében.

„Az a kockázat, hogy a csomagolt termékek elkezdenek majd egyformán kinézni. A kreatív minták és az egyedi formák fokozatosan eltűnnek, és a kereskedelmi érték el fog veszni, mert a márkák nem tudnak többé kitűnni a polcokon” – mondta a FEVE, az üvegpalackgyártókat képviselő szakmai szövetség.

Bár az üvegcsomagolás-gyártók elismerték az európai parlamenti képviselőknek azt a törekvését, hogy „bizonyos mértékig” elismerjék a szabadalmaztatott csomagolási formaterveket, azt mondták, hogy a kedden megszavazott törvény „nem felel meg az elvárásaiknak”.

„Attól tartunk, hogy ez szabványosított csomagoláshoz és a márkák megkülönböztetésének fokozatos eltűnéséhez fog vezetni. Úgy véljük, hogy ez az intézkedés korlátozza a kreatív formatervezést és az ikonikus palackformákat” – mondta Adeline Farrelly, a FEVE főtitkára.

Jelenleg a csomagolásra vonatkozó szabályokat a csomagolási hulladékról szóló irányelv 9. cikke határozza meg, amely előírja, hogy a csomagolások súlyát és térfogatát a lehető legkisebbre kell csökkenteni.

A gyártók a IV. mellékletben felsorolt számos „teljesítménykritériummal” indokolhatják a nagyobb tömegű csomagolást.

Az Európai Bizottság azonban ki akarja törölni a kivételek közül a reklámmal vagy a termék megjelenítésével kapcsolatos kritériumokat, ami azt jelenti, hogy a Coca-Colához hasonló palackok eltűnhetnek az uniós piacról – mondták ipari források az Euractivnak.

„Igen, a Coca-Cola ikonikus palackja egyértelműen veszélyben van, akárcsak bármely más ikonikus parfüm vagy szeszesital palackja” – mondta egy iparági forrás.

A Coca-Cola brüsszeli uniós képviselete egyelőre nem kívánta kommentálni a szavazást, mondván, hogy vizsgálják annak következményeit.

Az üvegpalackok gyártói azonban szókimondóbbak voltak, és megerősítették, hogy a dizájnos palackokat egyértelműen veszélyezteti az új szabályozás.

„Ez azt jelenti, hogy a csomagolás súlyát növelő dizájnválasztások – egyedi formák, minták, díszítések, domborítások – nem fognak megfelelni a szabályozásnak, és többé nem hozhatók forgalomba” – mondta Vanessa Chesnot, a FEVE közügyekért felelős vezetője. „Ez erősen kihat majd a szeszes italokra, parfümökre vagy bármely olyan termékre, amelyet egyedi csomagolásba csomagolnak, és amelyet gyakran szellemi tulajdonjogok védenek” – mondta az Euractivnak e-mailben küldött kommentárjában.

A FEVE számításai szerint az üvegből készült csomagolóanyagok 250 milliárd euróval járulnak hozzá az EU exportjához – sokkal többel, mint bármely más csomagolóanyag.

Ez különösen igaz az olyan szeszes italokra, mint a whisky vagy a vodka, amelyek a márkaépítési törekvések részeként különböző formájú és méretű palackokban kerülnek forgalomba.

„A szeszesitalok palackjai nem szabványosított palackok, és bármilyen kötelező újrafelhasználás arra kényszerítené tagjainkat, hogy lemondjanak ikonikus csomagolásukról” – mondta Sarah Melina, a szeszesital-ipart képviselő Spirits Europe kereskedelmi szövetség igazgatója.

Aktivisták védik az újrafelhasználást

A zöld aktivisták a maguk részéről azt mondják, hogy az uniós csomagolási törvény nem tiltja a formatervezést, amíg a palackok újrahasznosíthatók és nagy mennyiségben újrafelhasználhatók.

„Úgy vélem, hogy a Coca-Colára nem lesz jelentős hatása, de néhány meglehetősen szokatlan boros és szeszesitalos palackot érinthet, különösen, ha azok különböző anyagokból készült különböző összetevőket tartalmaznak, ami megnehezítheti az újrahasznosítást” – mondta Janek Vahk a Zero-Waste Europe környezetvédelmi csoporttól.

A múlt hónapban közzétett kutatás szerint a szabványosabb csomagolás elengedhetetlen az üvegpalackok újrafelhasználhatóságához, és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, amennyiben a gyűjtő-, visszavételi és mosási rendszerek hatékonyak.

„Nem arról van szó, hogy mindet egyformává kell tenni, hanem arról, hogy keretet kell teremteni az egyszerűség, a skálázhatóság és a felhasználóbarátság számára” – mondta Vakh.

Jean-Pierre Schweitzer, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) munkatársa egyetért ezzel. Számára az újrafelhasználásról szóló szabványosítás nem az esztétika gátlásáról szól, hanem egy olyan újrafelhasználási rendszer kialakításáról, amely működik.

„Belgiumban virágzó kézműves sörpiacunk van, amely főként a betétdíjas visszaváltási rendszerben (DRS) elfogadott sörösüvegek háromféle kialakításától függ. A palackokon lévő matricák rendkívül művészi jellegűek, és lehetővé teszik a nagyszerű termékek különböző termelőinek egyértelmű megkülönböztetését” – mondta az Euractivnak.

A márkatulajdonosok mégis úgy érzik, hogy megfosztják őket a megkülönböztetés lehetőségétől.

„A csomagolás kulcsszerepet játszik a márkás fogyasztási cikkek esetében” – mondja az AIM, az európai márkaszövetség. „A csomagolás dizájnja, a differenciált térfogattal és formákkal sok esetben elválaszthatatlanul és elválaszthatatlanul kapcsolódik magához a termékhez, hozzájárulva a fogyasztó azonnali azonosításához” – áll a parlamenti szavazás után kiadott közleményben.

Az AIM szerint a jogalkotóknak „kerülniük kellene a csomagolás súlyára és térfogatára vonatkozó felső határértékek előírását, mivel ez de facto olyan szabványosításhoz vezetne, amely aláássa a márkák identitását és a csomagolás tervezésének szabadságát”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!