Civil erdőőrök segítik a rendőrség munkáját Szucsáva megyében

2023. augusztus 30. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Valóságos háború folyik Románia észak-keleti szegletében: az egyik oldalon a környezetvédők és a rendőrök, a másikon a fatolvajok állnak. A két fél között pedig az erdő. A hivatalos adatok szerint évente akár 20 millió köbméter fát vágnak ki illegálisan Románia erdeiből, ami a Szabad Európa számításai szerint évente félmillió illegális szállítmányt jelent. A portál munkatársai egy környezetvédő csoporttal nyomon követtek néhány gyanús faszállítmányt a régióban. A nyomozás olyan volt akár a filmekben. Az illegálisan kivágott faanyag több mint 90 százalékát gyakorlatilag a hatóságok orra alatt szállítják a fatolvajok az országutakon: pótkocsis teherautókon, kamionokon, furgonokon. A napi ezernél is több szállítmányból a hatóságoknak alig sikerül felderíteniük tízet. Vagyis az illegálisan kivágott 20 millió köbméterből mindössze 200 ezret foglal vissza a rendőrség.

Egy öttagú, civilekből álló csapat munkájáról számolt be a Szabad Európa, melynek tagjai eltökélten járőröznek Szucsáva megye útjain, a fatolvajokra vadászva. A magukat Erdőőröknek nevező aktivistáknak az elmúlt három évben sikerült elnyerniük a rendőrség bizalmát és együttműködését. A Szabad Európa szerint korábban inkább feszültségekkel telinek volt mondható a civil bejelentők és a rendőrök viszonya, ma viszont sokkal inkább segítőként tekintenek a betelefonálókra. Főleg az ismert civilekre.

Az elhivatott segítőkre szükségük is van a hatóságoknak. A hivatalos Országos Erdészeti Leltár szerint évente kb. 20 millió köbméter fát vágnak ki illegálisan a romániai erdőkből. Ami a Szabad Európa számításai szerint évente félmillió illegális szállítmányt jelent.

A törvénytelenül kivágott faanyag több mint 90 százalékát a közutakon szállítják pótkocsis teherautókon, kamionokon vagy furgonokon. Viszont az évi 500 ezer, azaz a napi több mint ezer kamionszállítmányból a hatóságoknak alig 1%-ot sikerül felderíteniük.

Az öttagú szucsávai csapat – Casian Gheorghe Iliuț, Daniel Bodnar, Mihai Ghinghiloschi, Dănuț Ghinghiloschi és Csaba Béla – rendszeresen járőrözik a megye útjain, és jelentik a 122-es hívószámon, ha úgy vélik, valami nincs rendben egy-egy szállítmánnyal. A civilek kívülről tudják az erdészeti törvényt és ügyesen kezelik az Inspectorul Pădurii (Sumal 2) nevű applikációt, mellyel ellenőrizni tudják, hogy egy rakomány legális-e, azaz szerepel-e a hivatalos nyilvántartásban, nincs-e túlpakolva a kamion, stb., így konkrét információkkal tudják ellátni a rendőröket, akik többnyire útnak is indulnak, miután bejelentést tesznek.

Az erőőrök csapatának egy tagja, mint a Szabad Európa megjegyzi, tanulni érkezett Maros megyéből. Az egyébként magyar Csaba Béla szeretné az illegális erdőirtás elleni harc minden csínját-bínját ellesni a szucsávai, tapasztaltabb kollégáktól, hogy otthon kamatoztassa a tapasztalatait.

Az újságírók kitartóan követték a járőröző civileket, és beszámoltak a tapasztalataikról, mint írják, olyan volt, mintha valódi akciófilmet láttak volna. Az egyik szállítmány félrehúzott, amikor megneszelte, hogy figyelik, és próbálta kimagyarázni magát a sofőr, hogy tulajdonképpen a műszaki ellenőrzést végző rendőrök elől szeretett volna elrejtőzni, mert kopott az egyik gumija.

Arra is volt példa, hogy a tapasztalt civilek megsaccolták, hogy nagyobb farakományt szállít egy kamion, mint amennyire az engedélye szól. Ahogy korábban is, jelentették az eseteket a 112-es sürgősségi hívószámon, és egy rendőrjárőr többnyire útnak is indult. Mint kiderült, a legtöbb esetben az jelent gondot, hogy viszonylag kevés rendőr járőrözik az utakon, ezért sok esetben messziről kell a helyszínre érniük. Ez pedig lehetőséget ad a kamionosoknak arra, hogy behúzzanak a legközelebbi faraktárba. Ahová a rendőr csak ügyészi engedéllyel léphet be. Mint kiderült, ilyenkor az állami erdőőrség (Garda Forestieră) léphet fel a törvényszegőkkel szemben, azonban ott is kevesen dolgoznak, és hosszadalmas procedúrát igényel, amíg bejuthatnak egy raktárba, hogy kivizsgálják az itt tárolt faanyag eredetét.

A legtöbb esetben a lefülelt kamionok vezetői megússzák egy ezer, néha háromezer lejig terjedő bírsággal. A fájdalmasabb az lehet számukra, ha a járművet is elkobozzák, ezért sokan kezdték el lovas szekérrel hordani a fát, mivel a lovakat nem kobozzák el. Szintén a gyakorivá váló bejelentések miatt dönthettek úgy, hogy sokan letakarják a szállítmányukat, ami megnehezíti annak megsaccolását, hogy túlpakolták-e az autót vagy sem.

Az újságírók azt is megjegyzik, hogy nemcsak az ellenőrök szervezkednek, de a fatolvajok is, akik Whatsapp-csoportokban értesítik egymást arról, ha meglátják az Erőőrök autóit az utakon. Ilyenkor igyekszenek a szállítmányaikat elrejteni az erdőben, udvarokon, raktárakban.

Hogy ez mennyiben köszönhető a civil aktivistáknak, az a Szabad Európa írásából nem derül ki egyértelműen, azonban a statisztikák alapján úgy tűnik, a szucsávaiak viszonylag jó eredménnyel küzdenek a falopás ellen. Legalábbis ha a szomszédos Beszterce-Naszód megyével vetjük össze, melynek területét kb. 30%-ban fedik erdők. A lap szerint míg Szucsáva megyében 2018-tól mostanáig 67 teherautót foglaltak le a hatóságok, Beszterce-Naszód megyében mindössze egyet.

A Szabad Európa a román főügyészségtől származó adatok alapján arról ír, hogy jelenleg országos szinten 44 ezer büntetőeljárás van folyamatban fatolvajok ellen. Csak ebben az évben több mint 7000 ilyen ügyet indítottak. Ezek közül az ügyészek idén mindössze 163 ügyet zártak le vádemeléssel. A lap munkatársainak ugyanakkor nem sikerült egyetlen konkrét ítéletet sem azonosítaniuk. Mint írják, elképzelhető, hogy volt néhány, de ezeket a bírósági határozatokat az elítéltek kérésére titkosították.

A Szabad Európa szerint a civil Erőőrök meg vannak győződve arról, hogy „az igazságszolgáltatás még csak el sem kezdte a háborút az erdők védelmében. Emiatt ezt a frontot továbbra is a fatolvajok uralják.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!