Kiszárítja a Sebes-Köröst egy olasz vízerőműtulajdonos, de a hatóságok nem lépnek

2023. augusztus 17. – 19:30

Kiszárítja a Sebes-Köröst egy olasz vízerőműtulajdonos, de a hatóságok nem lépnek
Alig csordogál a víz a Sebes-Körös medrében az elvezető csatorna után – Fotó: képernyőmentés Ioan Bica videójából

Másolás

Vágólapra másolva

Fütyül a jogszabályokra az az olasz vállalkozó, aki közel 10 éve megvette a Hidroelectricától a Bihar megyei Esküllőn épített két vízerőműveket. Bár a jogszabályok szerint biztosítania kellene, hogy a Sebes-Körösben a vízhozam ne csökkenjen 2 köbméter/másodperc alá, gyakran előfordul, hogy ennek tizedét sem biztosítja. Ami súlyos károkat okoz a vízi élővilágban, hisz lényegében eltűnik a mederből az éltető víz. Teszi mindezt egy természetvédelmi területen, ahol legalább négy állami hatóság kellene felügyelje – és normális mederbe kényszerítse – a tevékenységüket, írja a Bihoreanul.

A portál szerint gyakran megtörténik, hogy a Révnél induló csatornán keresztül jóval nagyobb vízmennyiséget vezetnek el, mint amennyit szabad lenne. Nyilván azért, hogy a 9 kilométeres kanális végén, Esküllőnél kiépített két vízerőműnél több áramot tudjanak termelni, magasabb profitot érve el. A Bihoreanul szerint az állami vállalattól megvásárolt vízerőművek igen szépen jövedelmeznek az olasz tulajdonosnak, a tavalyi magas energiaárak mellett több mint 6 millió lejes profitra tett szert azáltal, hogy eladta az államnak az erőműveknél megtermelt elektromos energiát.

A portál megszólaltatta az egyik körösrévi helyi önkormányzati képviselőt, Ioan Bicát, aki több alkalommal is tett már feljelentést a természetpusztítás miatt. Az USR politikusa elmondta, a helyi lakosok panaszai nyomán figyelt fel a jelenségre, és tavaly tett először feljelentést, azonban három napba telt, amíg a hatóságok egyáltalán kiszálltak. Ezalatt is szinte szárazon tátongott a folyómeder, egy olyan szakaszon, ahol bővízűnek kellene lennie a Sebes-Körösnek.

A képviselő szerint az ellenőrző szervek megfogalmaztak néhány előírást a cég számára, azonban a vállalat ezeket nem tartotta be, így megismétlődött a dolog. Idén augusztusban ismét tett feljelentést, azonban mindössze annyit ért el, hogy a környezetvédelemi őrszolgálat nevetséges 50 ezer lejre megbírságolta a céget.

A Bihoreanul megkereste a szakhatóságokat is, ahol sikerült kideríteniük, hogy a vállalat sem érvényes környezetvédelmi, sem érvényes vízügyi engedéllyel nem rendelkezik. A környezetvédelmi őrszolgálat pedig a környezetvédelmi engedély hiánya miatt büntetett mindössze, mivel a vízügyi engedélyeztetés folyamatban van, ennek számon kérésétől eltekintettek. Ahogy attól a természetpusztítástól is, amiért a helyiek zúgolódnak, és amelyért Bica feljelentést tett. A portál szerint egyebek mellett azért sem léptek fel a különböző hatóságok erélyesebben, mert – bár a jegyzőkönyveikben szerepel, hogy szemmel láthatóan nagyon alacsony a vízhozam a folyóban – nem volt a helyszínen mérőeszköz, amivel bizonyítani tudták volna a kihágást. Most mindenesetre azt is előírták a cégnek, hogy helyezzen ki a vízhozam mérésére alkalmas eszközöket.

Az olasz vállalkozó a Bihoreanul szerint egyébként azzal védekezett, hogy nem szándékosan terelte el a folyó vizének nagy részét, ez mindössze egy műszaki hiba miatt fordulhatott elő. A portálnak nyilatkozva a cég képviselője azt is elmondta: meg fogják támadni a bíróságon a büntetést, kérve annak eltörlését.

Az újságírók megkeresték a Bihar megyei vízügyi hatóság vezetőjét is, Pásztor Sándor viszont azzal érvelt, hogy nincsenek bizonyítékok a kártételre, például nem észleltek jelentős halpusztulást, továbbá a munkatársaik az ellenőrzéseik során rendben találták a dolgokat, ezért nem léptek fel az erőmű tulajdonosával szemben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!