Kiszárítja a Sebes-Köröst egy olasz vízerőműtulajdonos, de a hatóságok nem lépnek

2023. augusztus 17. – 19:30

Kiszárítja a Sebes-Köröst egy olasz vízerőműtulajdonos, de a hatóságok nem lépnek
Alig csordogál a víz a Sebes-Körös medrében az elvezető csatorna után – Fotó: képernyőmentés Ioan Bica videójából

Másolás

Vágólapra másolva

Fütyül a jogszabályokra az az olasz vállalkozó, aki közel 10 éve megvette a Hidroelectricától a Bihar megyei Esküllőn épített két vízerőműveket. Bár a jogszabályok szerint biztosítania kellene, hogy a Sebes-Körösben a vízhozam ne csökkenjen 2 köbméter/másodperc alá, gyakran előfordul, hogy ennek tizedét sem biztosítja. Ami súlyos károkat okoz a vízi élővilágban, hisz lényegében eltűnik a mederből az éltető víz. Teszi mindezt egy természetvédelmi területen, ahol legalább négy állami hatóság kellene felügyelje – és normális mederbe kényszerítse – a tevékenységüket, írja a Bihoreanul.

A portál szerint gyakran megtörténik, hogy a Révnél induló csatornán keresztül jóval nagyobb vízmennyiséget vezetnek el, mint amennyit szabad lenne. Nyilván azért, hogy a 9 kilométeres kanális végén, Esküllőnél kiépített két vízerőműnél több áramot tudjanak termelni, magasabb profitot érve el. A Bihoreanul szerint az állami vállalattól megvásárolt vízerőművek igen szépen jövedelmeznek az olasz tulajdonosnak, a tavalyi magas energiaárak mellett több mint 6 millió lejes profitra tett szert azáltal, hogy eladta az államnak az erőműveknél megtermelt elektromos energiát.

A portál megszólaltatta az egyik körösrévi helyi önkormányzati képviselőt, Ioan Bicát, aki több alkalommal is tett már feljelentést a természetpusztítás miatt. Az USR politikusa elmondta, a helyi lakosok panaszai nyomán figyelt fel a jelenségre, és tavaly tett először feljelentést, azonban három napba telt, amíg a hatóságok egyáltalán kiszálltak. Ezalatt is szinte szárazon tátongott a folyómeder, egy olyan szakaszon, ahol bővízűnek kellene lennie a Sebes-Körösnek.

A képviselő szerint az ellenőrző szervek megfogalmaztak néhány előírást a cég számára, azonban a vállalat ezeket nem tartotta be, így megismétlődött a dolog. Idén augusztusban ismét tett feljelentést, azonban mindössze annyit ért el, hogy a környezetvédelemi őrszolgálat nevetséges 50 ezer lejre megbírságolta a céget.

A Bihoreanul megkereste a szakhatóságokat is, ahol sikerült kideríteniük, hogy a vállalat sem érvényes környezetvédelmi, sem érvényes vízügyi engedéllyel nem rendelkezik. A környezetvédelmi őrszolgálat pedig a környezetvédelmi engedély hiánya miatt büntetett mindössze, mivel a vízügyi engedélyeztetés folyamatban van, ennek számon kérésétől eltekintettek. Ahogy attól a természetpusztítástól is, amiért a helyiek zúgolódnak, és amelyért Bica feljelentést tett. A portál szerint egyebek mellett azért sem léptek fel a különböző hatóságok erélyesebben, mert – bár a jegyzőkönyveikben szerepel, hogy szemmel láthatóan nagyon alacsony a vízhozam a folyóban – nem volt a helyszínen mérőeszköz, amivel bizonyítani tudták volna a kihágást. Most mindenesetre azt is előírták a cégnek, hogy helyezzen ki a vízhozam mérésére alkalmas eszközöket.

Az olasz vállalkozó a Bihoreanul szerint egyébként azzal védekezett, hogy nem szándékosan terelte el a folyó vizének nagy részét, ez mindössze egy műszaki hiba miatt fordulhatott elő. A portálnak nyilatkozva a cég képviselője azt is elmondta: meg fogják támadni a bíróságon a büntetést, kérve annak eltörlését.

Az újságírók megkeresték a Bihar megyei vízügyi hatóság vezetőjét is, Pásztor Sándor viszont azzal érvelt, hogy nincsenek bizonyítékok a kártételre, például nem észleltek jelentős halpusztulást, továbbá a munkatársaik az ellenőrzéseik során rendben találták a dolgokat, ezért nem léptek fel az erőmű tulajdonosával szemben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!