A retyezáti mormota az új cukiság, amitől olvadozik az internet népe

2023. augusztus 13. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Déli-Kárpátokban található Retyezát Nemzeti Park biológusa kapta lencsevégre egy mormotacsaládnak az őrszemét, amely hosszú, éles füttyel jelzi a családtagoknak, hogy veszély van, betolakodó közeledik, mindenki iszkoljon a menedékhelyre. A ritkán látható, kis bundás állatokról sokan nem is tudták, hogy az erdélyi hegyvidéken is élnek, hiszen általában az alpesi tájhoz kapcsolják a mormoták jelenlétét. Tény, hogy a kis fütyülő mormota lett az internet kedvence, ömlenek a lájkok és kommentek a videó alá.

A Retyezát Nemzeti Park a posztban számos érdekes információt is megosztott a követőkkel a mormotákról. Ezek szerint egy mormotacsaládban, amelyben többnyire együtt élnek szülők és gyermekek, az őrszolgálat a legfontosabb feladat.

Az egyik felnőtt mormota őrt áll, miközben a család többi tagja a közelben élelem után kutat. Lágy szárú növényekkel, füvek leveleivel, gyökereivel és virágaival, valamint rovarokkal, pókokkal és férgekkel táplálkoznak, és nagy mennyiséget fogyasztanak, hogy elegendő zsírt raktározhassanak el a hosszú téli álomidőre.

Az őrszem eközben időnként felágaskodik a hátsó lábára, hogy jobban körül tudjon nézni, és lássa, leselkedik-e rájuk valahonnan veszély. A havasi mormoták legfőbb ellenségei a sasok, a rókák és az ember. Amint ezek vagy más nagytestű ragadozó madarak feltűnnek, a mormota leadja a vészjelzést. A biológusok azt is megfigyelték, hogy amikor a mormota legfőbb szárnyas ellensége, egy sas közeleg, a vészjelző fütty feltűnően más, mint egyébként. A fütty hallatán a mormoták a menedékhelyükre iramodnak. Az összes mormota szinte egy szempillantás alatt eltűnik!

Az engedelmesség élet-halál kérdése lehet, főleg a fiatal mormotáknak, mivel ők a szirti sasok kedvenc eledelei. Ha az őrszem közvetlen veszélyt észlel, a család többi tagjával együtt beszalad egy üregbe. Aztán néhány perc múlva óvatosan kidugja a fejét, hogy megnézze, elmúlt-e a fenyegetés.

A havasi mormoták élőhelyén, a hegyi legelőkön bőven van csemegézni való fű, és nem túl melegek a nyári hónapok. Ha hűvösebb az idő, a mormoták kifekszenek egy napsütötte sziklára, de ez ritkán történik meg, mert a nagy meleget nem jól tűrik, mivel nem tudják levetni a bundájukat, ezért általában kora reggel és késő délután aktívak, és a forró nyári napokon nem is táplálkoznak. A legfiatalabb és legzamatosabb növényeket keresik fel, amelyeket aztán mellső mancsaikkal addig tartanak, amíg el nem rágcsálják őket.

A mormotacsaládnak több bejáratú, bonyolult szerkezetű, mély galériás nyári és téli üregekből álló lakhelyük van, sőt külön mellékhelyiséget is ásnak maguknak, mert sokat adnak a higiéniára. A laza talajt keresik, hogy könnyebben áshassák az odút, melynek építéséhez a mellső lábukat használják az ásásra, és a hátsó végtagjaikkal tolják ki a földet a galériából. A nagyobb köveket a fogaikkal mozdítják ki. Sziklás vidékeken sziklák alá ássák az odút.

Az alpesi mormota csoportosan él. Minden csoportot egy-egy szülőpár és utódaik alkotnak, akik az előző generációkból is származhatnak. Feltételezhető, hogy több generáció együttműködik a nagyobb üregek építése érdekében.

A havasi mormoták nem szenvednek álmatlanságban, az biztos. Körülbelül 6 hónapon át téli álmot alszanak. Az egyik rokonuk, az ezüstös mormota téli álma akár 9 hónapig is tarthat. Alvás közben a havasi mormoták pulzusa lelassul – csak egyszer vagy kétszer ver a szívük percenként –, a testhőmérsékletük pedig körülbelül 5 °C-ra süllyed.

A fiatal mormoták szeretnek játszani. Gyakran rohangálnak körbe-körbe, egymást kergetve, játékosan verekedve egymással. A fiatal és a felnőtt mormoták egyaránt úgy üdvözlik egymást, hogy összedugják az orrukat. A családtagok tisztogatják egymást, és ha lehűl az idő, összebújnak, hogy ne fázzanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!