Közvitán az új erdőtörvény tervezete

2023. augusztus 2. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Fechet környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint az új erdőtörvény tervezete nagyon közel áll ahhoz, amilyennek egy erdészeti alaptörvénynek bármely államban lennie kell, számol be az Agerpres.

Sajtótájékoztatóján a miniszter kijelentette, hogy a közvitára bocsátott törvénytervezet az első ilyen jellegű jogszabály 2008 óta, amelyet a nulláról írtak meg. Kiemelte, külső szakértők készítették a tervezetet, figyelembe véve az ágazat igényeit, a társadalom erdőkkel szembeni elvárásainak alakulását, az aktuális belföldi és európai kihívásokat, valamint azt a tényt, hogy az erdők az emberiség legjobb szövetségesei az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

'Úgy vélem, hogy az új erdőtörvény nagyon közel áll ahhoz, amilyennek egy erdészeti alaptörvénynek bármely államban lennie kell' – fejtette ki Fechet.

A miniszter szerint az új erdőtörvény legfontosabb rendelkezései között szerepel, hogy az ország erdőterületének csaknem felén tilos lesz a tarvágás, miután korábban ez csak a nemzeti parkokban (896.758 hektár) volt tilos. A tilalmat kiterjesztik a natúrparkokra (541.140 hektár) és az összes Natura 2000 területre (5,5 millió hektár, amelynek csaknem a fele erdő) is.

Emellett az új törvény lehetővé teszi majd az állam számára, hogy újraerdősítést végezzen a tulajdonos által kiirtott és elhagyott területeken. Ugyanakkor az erdőtulajdonos (akár állami, akár magántulajdonos) jogot kap az alternatív őrzési megoldások használatára, figyelembe véve, hogy az erdőőrzés törvényileg kötelező.A tervezet értelmében azonosítják és rangsorolják azokat a közösségeket, amelyek kritikus mértékben függnek az erdőktől, és megkönnyítik az erdei erőforrásokhoz való hozzáférésüket: a kormány pénzügyi forrásokat biztosít az erdei utak hálózatának kiterjesztésére, valamint a közösségekhez minél közelebbi tűzifatárolók építésére. Az állami és magán erdészeti hivatalok faanyageladásból származó bevételeinek legalább 5%-át, de legfeljebb 20%-át erdei utak és tűzifatárolók építésére fordítják.

Emellett Románia minden erdőtulajdonosa bekerül az Országos Erdőnyilvántartásba, összeállítják a magas természetvédelmi értékű ökoszisztémák nemzeti katalógusát, és a legalább 0,1 hektáros, a biológiai sokféleség fenntartásában nagy szerepet játszó erdőterületeket megvédik a kivágástól.

Ugyanakkor minden román állampolgár élvezheti majd a romániai erdőket, és joga lesz sétálni vagy kerékpározni az ország bármelyik erdejében, legyen az állami vagy magántulajdonban lévő – írja még elő a tervezet.

A romániai erdők védelmének ügye állandó téma, a környezetvédők folyamatosan azért harcolnak, hogy átlátható legyen a fakitermelés, és az illegális kivágások csökkenjenek. A nyilvános adatok szerint évente több millió köbméternyi fa tűnik el az erdőkből, sőt a védettséget élvező nemzeti parkokban is bukkantak már lecsupaszított hegyoldalakra. Az ellenőrzések azt is kimutatták, hogy a faszállítmányok nagy hányadára nincs engedély. A környezetvédők azt próbálták elérni, amit ez a tervezet úgy tűnik, hogy szavatol, vagyis, hogy a romániai erdők minél nagyobb százaléka védettséget élvezzen. A közvita után azonban eldől, hogy a jelenleg forradalminak tűnő tervezet marad-e a meghirdetett formában, vagy a lényeges jobbításokat kilúgozzák belőle.

A WWF Románia környezetvédelmi szervezet képviselői egyébként már a tervezetnek ezzel a formájával sem elégedettek, úgy vélik, hogy az erdészeti törvénykönyv új változata, amelyet kedden mutatott be Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, nem hoz egyértelmű reformot az illegális fakitermelés elleni küzdelem rendszerében, és hiányzik az átláthatóság az országos erdészeti ágazat egységes ellenőrzését illetően is. A szervezet közleménye szerint a forgalomba hozatal meghatározásának módja, különösen a fakitermelés és a nyersfa meghatározása ellentétes az Európai Unió vonatkozó rendeleteivel, amelyek egyértelmű felelősséget állapítanak meg a fa forgalomba hozatalára vonatkozóan.

A WWF Románia is úgy véli, hogy az új erdőtörvénykönyv „a fakitermelés ellenőrizetlen növekedését legalizálja: ez komoly kockázatokat jelent az erdők megőrzése szempontjából a táj, de a fenntartható biogazdaság fejlődése szempontjából is”. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák a közleményben, hogy az erdőtől függő közösségek jogos érdekeit „ismét figyelmen kívül hagyják” és „felületesen kezelik”.

A szakértők rámutatnak, hogy Románia azt kockáztatja, hogy kevesebb erdő marad. A WWF képviselői úgy vélik, hogy a jogszabály szövegének világosan megfogalmazottnak és egyértelműnek kell lennie, hogy ne kibúvókkal szolgáljon a törvénysértők számára, hanem hatékony eszköze legyen a környezetvédelemnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!