Egy gigantikus felmérésből kiderült, a legsúlyosabb csapást a madárvilág számára az intenzív mezőgazdaság jelenti

2023. május 31. – 12:40

Egy gigantikus felmérésből kiderült, a legsúlyosabb csapást a madárvilág számára az intenzív mezőgazdaság jelenti
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ipari mezőgazdasági módszereket a 70-es évektől támogatja az Európai Unió, és bár régóta látszik, hogy az intenzív művelés, és az ezzel járó óriási mértékű vegyszer- és műtrágyahasználat ökológiai katasztrófával felérő következményekkel jár, továbbra is ezt az irányvonalat követi a Közös Agrárpolitika. Sürgős változásra van szükség, ha meg akarjuk fordítani ezt a trendet, kongatják a vészharangot az ornitológusok.

Egy példátlanul nagy felmérés eredményeit közölték a Mindennapi Madarak Monitoringja elnevezésű program szervezői, melyben azt követték nyomon, miként változik a leggyakoribb madárfajok populációinak mérete Európában. A kontinens nyugati felén 37 éve folyik a kutatás, a keleti országok később csatlakoztak, Romániában például 18 éve dolgoznak a madarászok, jórészt önkéntesként azért, hogy meglegyenek ezek a fontos adatok. Összesen 20 ezer helyszínen vizsgálták rendszeresen 170 faj jelenlétét.

Az összesítésből elkeserítő kép rajzolódik ki. A legrosszabb helyzetben a mezőgazdasági területeken élő fajok vannak, ezek populációja átlagosan 60%-kal esett vissza 1980 és 2016 között. Valamivel jobb helyzetben vannak az erdei madarak, ezek esetén 17,7%-os visszaesést mértek. A városi területeken élő fajok populációja ugyanakkor közel 28%-kal csökkent.

„Ennek a felmérésnek az erőssége az, hogy nagy adatsor állt a rendelkezésünkre, így lehetőségünk volt ok-okozati összefüggéseket is kimutatni. Nyilvánvalóvá vált, hogy a mezőgazdasági területeken használt sok vegyszer és műtrágya hátrányosan érinti a madarakat, esősorban a rovarevő fajokat” – összegzett Szabó D. Zoltán biológus, a tanulmány egyik szerzője. Az erdők esetén még viszonylag jól állunk, de a klímaváltozás és az urbanizáció hatása is erőtejesen érződik, tette hozzá.

„A leglátványosabb a mezei pacsirta esete. Ott énekelt minden gabonatábla, szántó, mező fölött korábban, de drasztikusan lecsökkent az állománya az utóbbi 10-15 évben, Romániában is.

Jelezték nekünk régebben a nyugat-európai kollégák, hogy ez következik be nálunk is, de nem tudtuk elhinni, hogy a mezei pacsirta, az a faj, ami az egyik leggyakoribbnak számított, bajba kerülhet” – fejtegette az ornitológus.

„Körülbelül 7 éve csatlakoztam egy ismerősömhöz, aki biológia szakos tanár, és több mint tíz éve vesz részt önkéntesen a Mindennapi Madarak Monitoringja programban. A feladat az, hogy évente két alkalommal, tavasszal és kora nyáron ki kell kimenni fix pontokra és feljegyezni, hogy 5 perc alatt milyen fajokat látunk, és mekkora egyedszámban. Ez azt jelenti, hogy kora hajnalban kell kelni, hogy reggel hatra kinn legyünk, és tízig meglegyen a tíz pont felmérése – osztotta meg tapasztalatait portálunkkal egy erdélyi amatőr madarász. – A tízből kilenc helyszín szántóföldön van. És attól függően, hogy épp mit vetettek, sokszor derékig a vizes repcében, búzában, vagy térdig a sárban jutottunk el a pontokra.

Mezei pacsirta a Măcin-hegységben – Fotó: Benoît Personnaz / Biosphoto / AFP
Mezei pacsirta a Măcin-hegységben – Fotó: Benoît Personnaz / Biosphoto / AFP

Egyetlen olyan helyszín szerepel a területen, ahol mezei pacsirtán, sárga billegetőn, a távolban rikácsoló fácánon, kakukkon, a kevés bokorsávon éneklő poszátán vagy az épp átrepülő seregélycsapaton kívül valami érdekeset meg lehet figyelni. Mert végülis az ember azért madarászik, hogy érdekes fajokat lásson, halljon. Egy pont volt a tízből, ahol nem volt felszántva, a vadrózsa bokrok között pedig meg lehetett figyelni több fajt is. Ezt a pontot pedig mindig a végére hagytuk, az elmény miatt. Két-három éve viszont azzal szembesültünk, hogy ezt a területet is felszántották. Úgy éreztem, mintha gyomorszájon vágtak volna.”

Szabó D. Zoltán a szántóföldi madarak megritkulásának okokról elmondta: az adataikból az is egyértelműen látszik, hogy

az összeomlással felérő egyedszám visszaesés az EU Közös Agrárpolitikájához (KAP) kötődik.

Az eső KAP-ot a 70-es években ültették gyakorlatba, mellyel nagy gépek vásárlását, és a nagyarányú vegyszer- és műtrágyahasználattal járó ipari mezőgazdaságra való áttérést támogatták. És innen datálódik a mezőgazdasági területekhez kötődő fajok állományainak visszaesése, a helyzet azóta pedig egyre csak romlik. És bár lehetett tudni, hogy hasonló folyamatok várhatók a később csatlakozott országokban is, a mai napig nem változtattak az uniós agrárpolitika irányvonalán.

„Jelent ugyan egyfajta hatékonyságot az intenzív talajművelés, de érdemes lenne meghúzni a határt és visszavenni az ipari mezőgazdaságból. Ez egyebek mellett túltermeléshez is vezet, és nem biztos, hogy jó nekünk, ha specializálódunk egy-egy termékre, másokból meg behozatalra szorulunk. A termelői láncok rövidítésére lenne szükség, itthon megtermelni azt, amire szükségünk van. A kisebb parcellákhoz kellene visszatérni, és szabadon, azaz parlagon hagyni a területek közötti sávokat, hogy legyen menedékük a rovaroknak, madaraknak, beporzóknak” – vázolta a probléma megoldásának lehetőségeit Szabó D. Zoltán. Hozzátette: léteznek támogatási csomagok, melyekből finanszírozni lehetne a természetbarát megoldásokat, azonban nagyon kevesen élnek ezekkel a lehetőségekkel. Tehát nemcsak a Közös Agrárpolitika hiányosságai okoznak gondot, de problémák vannak a végrehajtással is.

A Transtelex kérdésére a szakértő elmondta, nagy valószínűséggel nemcsak a madárpopulációk szintjén okozott hatalmas károkat Európa szerte az ipari mezőgazdaság elterjedése. Nyilvánvaló áldozatai az intenzív módszernek pl. a rovarok és számos más élőlénycsoport is, viszont egyelőre a madárvilágról sikerült megfelelően hosszú és értékelhető adatsorokat kapni ahhoz, hogy kontinentális szinten lehessen értelmezni a jelenséget.

A Mindennapi Madarak Monitoringja című program eredményeit az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben (The Proceedings of the National Academy of Sciences) közölték, amely a világ egyik legrangosabb multidiszciplináris tudományos folyóiratának számít. A tanulmány romániai adatokon is alapul, amelyeket a Román Madártani Egyesület a Milvus Csoport Egyesülettel közösen gyűjtött össze.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!