2080-ra minden harmadik ember extrém hőség által sújtott területen fog élni

2023. május 28. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új tanulmány szerint 2080-ra a világ népességének egyharmada életveszélyes, extrém hőség által sújtott területen fog élni, ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben halad tovább. Az egész nyugat-afrikai övezet és a Perzsa-öböl menti országok a szélsőséges forróságú zónába kerülnek, írja a Bloomberg.

Az Exeteri Egyetem Globális Rendszerek Intézetének kutatói, akiknek a felmérését ismerteti a hírügynökség, megállapították, hogy az évszázad utolsó két évtizedében a globális átlaghőmérsékletnek 2,7 Celsius-fokos emelkedése várható. Az ember számára nem elviselhető meleg a meghatározás szerint ott van, ahol az éves átlaghőmérséklet meghaladja a 29 Celsius-fokot.

A magasabb hőmérséklet több halálesetet fog okozni, csökkenti a termelékenységet, és alacsonyabb terméshozamot, fokozott migrációt és a fertőző betegségek gyors terjedését eredményezi.

Burkina Faso, Mali, Katar, Aruba és az Egyesült Arab Emírségek földterülete szinte teljesen beleesik ebbe az extrém hőség által érintett zónába – állapította meg a tanulmány.

Az érintettek abszolút számát tekintve India, Nigéria és Indonézia szenvedi majd el a legsúlyosabb hatást, ahol 600 millió, 300 millió, illetve 100 millió lakost fog súlyosan érinteni a hőmérsékletnek a tűréshatár fölé való emelkedése.

Az, hogy az országok és polgáraik képesek lesznek-e ellenállni a szélsőséges hőségnek, nagymértékben függ majd a gazdagsági helyzetüktől. Az Egyesült Arab Emírségek és Katar a világ egy főre jutó leggazdagabb országai közé tartoznak, míg Burkina Faso és Mali a legszegényebbek közé.

Ha a világ eléggé csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozza, akkor Indiában 90 millióra, Nigériában 40 millióra, Indonéziában pedig 5 millióra csökkenne a veszélyes hőség által érintett emberek száma.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!