Felzavarták Tordaszentlászlót és környékét az erdei motorosok, természetvédelmi területen is kárt tettek

2023. május 23. – 09:27

Felzavarták Tordaszentlászlót és környékét az erdei motorosok, természetvédelmi területen is kárt tettek
Fotó: Szabó D. Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Természetvédelmi területek, mezőgazdasági célokra használt földek és nyugalmas faluk rendszeresen szenvednek hétvégenként attól, hogy a terepmotorosok biodíszletnek használják őket: védett réteken gázolnak át, felszántják az erdőt, a magánterületeket sem tartják tiszteletben. A zajszennyezésen túl számos más káros következménye van ennek az úgynevezett sportnak: a száguldók által feltépett utakon gyors az erózió, az állatok hanyatt-homlok menekülnek, és a települések lakói hiába állnak ki, hogy a száguldozóknak a figyelmét felhívják az okozott károkra, mert a motorosoknak eszük ágában sincs visszavenni a tempóból. Hatóságok, természetvédők, kárvallott tulajdonosok nézik tehetetlenül, ahogy a hétvégi kiruccanók tönkreteszik a környéket. Tordaszentlászlói interjúalanyaink azt mondják, betelt a pohár, megoldást kell találni arra, hogy lestoppolják a környéket módszeresen végigpusztító konvojokat.

Vasárnap délelőtt ismét ATV-sek és endurósok zaja verte fel Tordaszentlászlót. A motorosok azon túl, hogy megzavarták a helyiek nyugalmát és összesározták az utakat, az erdőben és a védett területnek számító legelőn és a domboldalon is rengeteg kárt tettek. A jelenség nem új, ahogy Románia sok száz más, festői környezetben fekvő településén, itt is gyakori vendégek az illegális motorozók. A legutóbbi eset viszont nagyon felháborította a falu lakosságát, a cluj24.ro szerint azt követelik, hogy a rendőrség végre tegyen valamit. Bár a természetben való motorozás – eltekintve azoktól az esetektől, amikor erre külön engedélyt adnak, például hivatalos sportesemények alkalmával – szigorúan tilos, úgy tűnik, a hatóságok nem képesek gátat vetni a jelenségnek.

„Az erdőből érkeztek a faluba, hatalmas zajt csaptak, majd a legelőn át felhajtottak a dombtetőre. Jókora területen tönkretették a védett gyepet” – mesélte a Transtelexnek Szabó D. Zoltán biológus, helyi lakos. „Nagyon lazák voltak, amikor odamentem hozzájuk fotózni, nevettek rajtam. Úgy tűnt, biztosak abban, hogy nincs esélyem velük szemben. Valószínűleg arra gondoltak, hogy úgyis létezik egy joghézag, azaz jelen kellene lennie egy rendőrnek vagy csendőrnek a bírságoláshoz, magánszemélyek által készített felvételek alapján nem vonhatják őket felelősségre” – magyarázta Szabó D. Zoltán.

Hozzáfűzte: bejelentést tett a rendőrségen, az erdészeti hatóságnál és a helyi polgármesteri hivatalnál is. És még a helyszínen tárcsázta a 112-es számot, azonban azt a választ kapta, hogy a rendőrök épp máshol látnak el feladatot, és csak később tudnak foglalkozni az üggyel, de hívják majd. Azonban nem hívták vissza, így írásban is jelezte a törvénysértést, ezt követően pedig a rendőrök további bizonyító fotókat kértek tőle.

„Korábban is volt hasonló eset a faluban, akkor próbáltam elmagyarázni, hogy illegális és káros, amit művelnek. Válaszként megfenyegettek, hogy visszajönnek és megvernek. Ekkor bűnügyi feljelentést tettem, viszont egy idő után azt írta vissza az ügyészség, hogy nem sikerült azonosítani az elkövetőket” – magyarázta Szabó.

Magánterületre is behajtottak

Mint megtudtuk, a nagy területen tönkretett védett legelő ráadásul magántulajdonban van. „Letaposták a füvet és megrongálták a villanypásztort a Tordaszentlászlói Református Egyházközség területén, amit én bérlek. Pedig a legelő Natura 2000-es természetvédelmi terület, ahol a hatóságok előírása szerint a füvet csak július közepén szabad lekaszálni, és csakis kézzel” – idézte fel az eseményeket Balázs Attila helyi református lelkész. Elmondta, amikor vasárnap délelőtt látta a hat motorost a Kapsa domb felé hajtani abban bízott, hogy a villanypásztort tiszteletben tartják és visszafordulnak, de nem így történt. Kijelentette: feljelentést tesz az ügyben.

„A kártevésen kívül felháborítónak tartom, hogy magánterületekre, minden kérést mellőzve és mindent figyelmen kívül hagyva behatolnak. Ha valaki ilyen gépekkel akar természetet járni, azt nem a természet szeretete indítja, hanem a saját önző, felelőtlen szórakoztatása” – tette hozzá Balázs Attila.

Szabó D. Zoltán biológus a Transtelex kérdésére elmondta, a zajszennyezésen túl a motorozók hatalmas kárt tesznek az élővilágban is.

Ilyenkor van minden vadnak kölyke, ebben az időszakban repülnek ki a madárfiókák, az erdei tócsák tele vannak ebihalakkal, és a gyepeket is nagyon tönkre tudják tenni, főleg hogy nem egy útvonalon haladnak.

Úgy vélte, a legjobb megoldás a fizikai kizárás lenne, például sorompók kihelyezése az erdei, mezei utakra vagy mély árkok ásása. „Azonban ez egy sokszereplős dolog, kell hozzá a vadásztársulások, az erdőtulajdonosok és az önkormányzat beleegyezése, ami nem feltétlenül egyszerű, de megoldható. Például ahogy Kolozsvár mellett, a Bükkben megoldották, ahová most már nem tudnak bejutni a motorozók” – fejtegette.

Hozzátette, egyetlen pozitív példát tud Romániában: a Királykő lábánál fekvő, Brassó megyei Alsómoécs településen, ahol szintén nagyon elegük volt már a helyeiknek, az önkormányzat hozott egy olyan határozatot, hogy betiltja az ATV-zést a község útjain. Ettől kezdve pedig a helyi rendőrségnek is joga van büntetni a motorozókat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!