A medvekilövési kvótát megalapozatlan adatok alapján határozták meg a környezetvédők szerint

2023. május 6. – 19:26

A medvekilövési kvótát megalapozatlan adatok alapján határozták meg a környezetvédők szerint
Fotó: Mikael Fritzon / TT News Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A környezetvédelmi minisztérium több mint 400 medve kilövését engedélyező rendelettervezetének visszavonását kérték biológusok és környezetvédők a szerdai közvitán, a vadászegyesületek képviselői viszont 1000 egyedre emelnék a kvótát, derült ki a Libertatea tudósításából.

A környezetvédelmi minisztérium 426 medve kilövésének engedélyezését tervezi megelőzés címén, további 60 egyed kilövését pedig közvetlen veszély esetén hagyná jóvá. A kvótát nem egyenlően osztanák el az ország területén, hanem annak függvényében, hogy egy adott területen hány olyan incidens történt az utóbbi években, amelyben a nagyvad volt érintett. A kvótát egy szaktanulmánnyal indokolta a tárca, amely 7-8000-re becsülte a romániai medvék számát.

A medvekilövési kvótát megállapító rendelettervezet szerdai közvitáján vadászegyesületek, környezetvédő szervezetek képviselői, illetve gazdák vettek részt.

Tánczos Barna miniszter szerint 2007 óta folyamatosan nőtt a romániai medvepopuláció. „A legújabb szaktanulmányunk azt mutatja, hogy 2016-tól, amióta megszüntették a beavatkozást, a medvepopuláció zavartalanul növekedett, ez is azt igazolja, hogy prevenciós és beavatkozási kvótára van szükség vadásztársulásokra leosztva. Így nemcsak az orvvadászatot szorítjuk vissza, de azt a jelenséget is, amikor az állampolgár kereste a saját igazságát a nagyvaddal szemben, amely sokszor emberi életet követelt” – nyilatkozta korábban a tárcavezető.

„A medve a disznókat, tyúkokat támadja, már az udvaron, a csűrben van” – indokolta a szerdai közvitán Tánczos Barna a kilövési kvóták visszavezetésének szükségességét, hozzátéve, hogy más országokban, Svédországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Horvátországban is érvényben vannak megelőzési kvóták.

Vadászok: Köszönjük, hogy ránk gondolt!

„Nem vagyok vadász és nem is leszek. Nincs szándékomban medvékre vadászni” – jelentette ki a miniszter, mire Mugurel Drăgănescu, a romániai vadászok és sporthorgászok egyesületének elnöke meghívta a vadászok körébe, vadásznak lenni ugyanis hagyomány és nem szégyen, mondta. Drăgănescu hozzátette, hogy szükségesnek tartja a medvekilövési kvóta bevezetését, mert „az érveket reggelig sorolhatnánk, ellenérvet pedig nem találunk”.

A vadászegyesületek jelenlévő képviselői megköszönték Tánczos Barnának, hogy rájuk gondolt, és arról beszéltek, hogy a medvék túlszaporodásának problémája 2016 óta egyre súlyosabb Romániában, a kvóta bevezetése „élet-halál kérdése”. Érveik között szerepelt a gabonatermésben és az állatállományban okozott kár, amit a lakott területeken megjelenő medve okoz, illetve az is, hogy gyakran emberéletek kerülnek veszélybe az állat miatt.

„A medve védett állat, de saját magától is meg kell védenünk, ami a vadászok feladata, kötelessége, nem pedig a számítógép mögött ülő civileké” – fogalmazott Gheorghe Nacov, a Bánsági Bolgárok Egyesületének képviselője. Ő volt az, aki a madarak kilövési kvótájának 22-szeresére emelését lehetővé tevő törvénymódosítást kezdeményezte, emlékeztetett a Libertatea.

Az is felmerült, hogy a medvék kilövési tarifáját csökkenteni kellene (jelenleg a vadásznak az egyed méretétől és szépségétől függően 300 és 700 euró közötti összeget kell fizetnie az Országos Erdőőrségnek), és az is, hogy a 426 helyett inkább 1000 egyed kilövését kellene engedélyezze a tárca.

Natura 2000 Koalíció: a szaktanulmány nem tükrözi a valóságot

A környezet- és állatvédő szervezetek képviselői ezzel szemben arra figyelmeztettek, hogy a szaktanulmány, amely alapján a megelőzési kvótát megállapították, tudományos szempontból helytelen és nem tükrözi a valóságot. „Még mindig feltételezésekre alapozunk, nem pedig valódi tudományos kutatásokra. Végezzünk genetikai vizsgálatokat, hogy a valósághoz közelebb álló számokat kapjunk, hogy lássuk, melyik nem dominál, és mekkora a beteg egyedek aránya” – érvelt Dan Trifu, a Natura 2000 Koalíció elnöke.

Azt is hozzátette, hogy a rendelettervezet nem veszi számításba, hogy a medvék egy része védett területen él, emiatt pedig Románia konfliktusba kerülhet az Európai Bizottsággal is. Mihai Zotta, a Conservation Carpathia Alapítvány igazgatója szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy fennáll a veszélye annak, hogy olyan medvéket is kilőnek, amelyek nem okoznak semmilyen problémát, ezért sokkal arányosabban kellene megállapítani a megelőzési kvótát és a közvetlen veszély esetén kilőhető egyedek számát.

A Transilvania Egyetem végzettjeként szégyelli a minisztérium megrendelésére az egyetem közreműködésével készült szaktanulmány bizonyos megállapításait, mondta Mihai Pop nagyvad-szakértő, aki a Biodiverzitás Megőrzéséért Egyesület tagjaként a barnamedve védelmével és a medve-ember konfliktus kezelésével kapcsolatos projekteken dolgozott. Szerinte tévesek a tanulmányban szereplő számítások. Amikor ezt fejtegette, a teremben jelen lévő vadászok tiltakozni kezdtek, egyikük azt kiabálta: „Teperjen le a medve!”. Tánczos Barna többször fel kellett szólítsa a jelenlévőket, hogy őrizzék meg a nyugalmukat.

A Természetvédelmi Világalap (WWF România) nagyvadakért felelős romániai munkatársa, Cristi Papp szintén hibás következtetéseket talált a minisztérium szaktanulmányában, és arra figyelmeztetett, hogy az általa képviselt szervezet az ember-medve együttélését támogatja, és úgy véli, hogy az ember élete fontosabb, mint a medvéé, azonban a medve élete is fontos, ezért a kilövésnek csak utolsó megoldásként kellene szóba jönnie.

Claudiu Lucian Dumitru, az Abúzusok Visszaszorításáért Szövetség elnöke egyenesen azt rótta fel a környezetvédelmi tárca vezetőjének, hogy a kvótákkal a trófeavadászatot támogatja, megadja a vadászoknak azt, amire évek óta vágynak.

Románia rendelkezik Európa legnagyobb barnamedve-populációjával. A barnamedve védett faj, ezért vadászata az EU élőhelyvédelmi irányelve szerint tilos, csak miniszteri rendelettel lehet engedélyezni a kilövését, ha egyértelmű bizonyíték van arra, hogy az adott medve kárt okozott vagy veszélyeztette az embereket. A legutóbbi beavatkozási kvótát 2019-re határozta meg a minisztérium, arra az évre 140 egyed kilövését engedélyezték, a szám elérése után pedig egyedi miniszteri rendeletekkel, azaz medvénként adtak engedélyt újabb kilövésekre. Az elmúlt 10 évben több mint 1500 medvét lőttek ki ilyen minisztériumi rendelettel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!