Évente 1200 kiskorú halálát okozza Európában a levegőszennyezés

2023. április 24. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

A légszennyezés évente legalább 1200 gyermek és serdülő korai halálát okozza Európában – állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség hétfőn közzétett jelentésében, a javuló tendencia ellenére – írja az AFP nyomán a News.ro hírügynökség.

A felnőttekhez hasonlóan a kiskorúak esetében is ez a szennyezés jelenti a legfőbb környezeti egészségügyi kockázatot, és csökkenti a várható élettartamot – állítják a mintegy 30 országban, köztük az Európai Unió 27 tagállamában végzett tanulmány szerzői.

„A légszennyezés évente több mint 1200 idő előtti halálesetet okoz Európában a 18 éves kor alattiak körében, és jelentősen növeli a későbbi betegségek kockázatát” – mutat rá a jelentésben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

„Az elmúlt évek előrehaladása ellenére több jelentős légszennyező anyag szintje továbbra is az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott szint felett van, különösen Közép- és Kelet-Európában és Olaszországban” – mutat rá az uniós székhelyű szervezet.

Az olaszországi Pó-síkságot, a nagy széntüzelésű erőművek közelében fekvő területeket, valamint a közép- és kelet-európai nagyvárosokat rendszeresen kritizálják a rossz levegőminőség miatt.

Több európai ország – köztük az Egyesült Királyság és Ukrajna – nem szerepel a tanulmányban, ami arra utal, hogy az áldozatok száma valójában sokkal nagyobb.

Egy másik, az EEA által novemberben közzétett jelentés szerint 2020-ban legalább 238 ezer ember hal meg idő előtt Európában a légszennyezés miatt. A légszennyezés következtében elhunyt gyermekek és serdülők aránya a lakosság egészéhez képest „viszonylag kicsi”, de az ilyen korai halálozás „a jövőbeli lehetőségek elvesztését és a krónikus betegségek jelentős terhét jelenti mind gyermekkorban, mind később” – mutat rá az környezetvédelmi ügynökség.

A légszennyezés hatásai már a születés előtt elkezdődnek, és az anyák légszennyezésnek való kitettsége összefügg az alacsony születési súllyal és a koraszüléssel. A születés után pedig számos egészségügyi probléma kockázatát növeli, beleértve az asztmát – amely Európában a gyermekek és serdülők 9%-át érinti – vagy a légzési elégtelenséget és a fertőzéseket – mutat rá a környezetvédelmi ügynökség.

Ezeket a hatásokat súlyosbítja, hogy a gyermekek fizikailag aktívabbak, mint a felnőttek, és alacsony testmagasságuk miatt közelebb kerülnek a kipufogógázszennyezéshez. A hétfőn közzétett legfrissebb adatok szerint a városi lakosság 97%-a – minden korosztályból – volt kitéve a szennyezett levegőnek.

Az EEA novemberi jelentésében azt írta, az EU jó úton halad, hogy 2030-ra több mint 50%-kal csökkentse az idő előtti halálozások számát a 2005-ös szinthez képest.

Az 1990-es évek elején a finom részecskék közel egymillió idő előtti halálesetet okoztak az EU 27 tagállamában, és 2005-ben még mindig 431 ezer ember halt meg idő előtt. Az EU helyzete azonban – összességében – továbbra is jobb, mint az átlagé.

A WHO szerint a légszennyezés hétmillió ember idő előtti haláláért felelős – ez a szám megközelíti a dohányzás vagy a helytelen táplálkozás okozta áldozatok számát. 2021-ben szigorúbb határértékeket állapítottak meg a légszennyezés főbb kategóriáira vonatkozóan. A legsúlyosabb légszennyezést elsősorban a finom részecskék okozzák, amelyek mélyen behatolnak a tüdőbe. Ezt követi a nitrogén-dioxid (NO2) és az ózon (03) az egészségügyi ügynökségek szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!