Felhagyott az áramszolgáltató a gólyafészek-állványok kihelyezésével, a civilek próbálják pótolni

2023. március 16. – 15:26

Felhagyott az áramszolgáltató a gólyafészek-állványok kihelyezésével, a civilek próbálják pótolni
Fészekállvánnyal felszerelt villanyoszlop Romániában – Fotó: Artem Bolshakov / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt tíz évben az áramszolgáltató vállalat teljesen felhagyott azzal, hogy fészekállványokat helyezzen ki a villanyoszlopokra a gólyáknak. Pedig erre folyamatosan szükség lenne, mivel kettős veszélyt jelent az, ha az évről évre növekvő fészkek túl közel kerülnek a vezetékekhez, tudtuk meg a szakembertől.

Egyrészt a madarak szenvedhetnek halálos áramütést, másrészt rövidzárlat keletkezhet, és az egész környék áram nélkül maradhat. Civil szervezetek, néhol önkormányzatok vették a kezükbe a kérdés megoldását, akik próbálják helyi szinten megelőzni a bajt.

A marosvásárhelyi székhelyű Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület biológusa, Parragh Katalin például a születésnapja alkalmából kért a közösségi médiában fészekállványra támogatást. A Transtelexnek elmondta, örül, mert az ismerősei összedobták a pénzt, így már csak ki kell helyezni ahhoz, hogy már az idén biztonságossá tegyenek egy újabb fészket. A szülinapi gyűjtésből egyébként valamelyik nyárádmenti gólyapár kap majd állványt a fészke alá.

„Több mint 20 évvel ezelőtt mi kezdtünk el fészekállványokat kihelyezni a villanyoszlopokra a gólyáknak. Akkor az Electricának nagyon megtetszett az ötlet, és nekiállt a vállalat is legyártatni és felszereltetni állványokat. Akkor úgy ítélték meg, hogy megéri nekik a befektetés, hiszen ezzel meg lehet előzni a rövidzárlatokat, az ezzel járó reklamációkat, kellemetlenségeket. Az utóbbi tíz évben viszont már nem törődnek ezzel” – magyarázta Parragh Katalin. Elmondta, rengeteg megkeresés érkezik a Milvushoz azzal kapcsolatban, hogy kellenének állványok, de az egyesületnek nincs anyagi lehetősége minden igényt kielégíteni.

Felszerelt gólyafészek-állvány Marosszentgyörgyön – Fotó: Milvus
Felszerelt gólyafészek-állvány Marosszentgyörgyön – Fotó: Milvus

Mint megtudtuk, a Milvus egy kivitelező céggel közösen kidolgozott egy olyan állványtípust, amely minden szempontból megfelelő. A régebbi, egyetlen darabból álló szerkezetek helyett olyanokat használnak, amelyek több, könnyebben szállítható alkotóelemből állnak. Ezáltal sokat lehet spórolni, mert míg korábban két autó, egy kosaras és egy darus jármű is kellett egy fészekállvány kihelyezéséhez, ma már a darus kocsira nincs szükség. A szerkezet kivitelezési költsége 1100 lej, a teljes költség pedig attól függ, ki mennyiért tud kosaras kocsit és munkaerőt szerezni.

Parragh Katalin szerint országos szinten körülbelül kétezer állvány van kihelyezve, de folyamatosan szükség lenne a pótlásra. Érdemes lenne minden fészek alá állványt szerelni, a legsürgetőbb pedig olyan esetekben volna fellépni, amikor az évről évre növekvő fészek közel kerül a vezetékekhez. A szerkezetekkel lényegében megemelik a fészket, eltávolítva a vezetékektől.

„Sokan fordulnak hozzánk olyan kéréssel, hogy segítsünk állványt kihelyezni, mert szeretnék, ha gólyák költenének a házuk közelében. Azonban érdemes tudni, a gólyák nem az állványokat követik, azaz nem oda raknak fészket, ahol állványt találnak. Olyan helyen van szükség állványra, ahol már eleve költenek, mert a kiszemelt oszlopokhoz térnek vissza. Mivel minden évben tatarozzák a fészkeiket, ha az állványon elhelyeznek néhány ágat is, jó eséllyel itt építkeznek ismét” – magyarázta a biológus.

A populáció állapotáról elmondta, országos szinten stabilnak számít, 6000-6500 fészket tartanak nyilván, az eloszlásukban viszont jelentős változásokat észleltek az utóbbi években.

Az alacsonyabban fekvő területeken csökken az állomány, viszont nő a dombvidéki településeken.

„Kétezerben Temes megyében volt a legnépesebb populáció, viszont itt jelentősen visszaesett a számuk. Növekedést észleltünk ugyanakkor Hargita, Kovászna és Brassó megyékben. Maros megyében pedig Szászrégentől fölfelé kezdett el nőni a fészkek száma. Ez jó eséllyel a klímaváltozás és a tájhasználat változás számlájára írható. Az alacsonyabban fekvő területeken, főleg délen egyre intenzívebb a mezőgazdasági művelés, nincsenek öntésterületek, megmaradt vizes foltok. És hozzáadódik még, hogy egyre gyakoribbak a száraz időszakok, növekszik az átlaghőmérséklet” – fejtegette. Lényegében a gólyák elkezdtek a magasabban fekvő vidékekre húzódni, mert itt találnak maguknak megfelelőbb életteret.

„A legműködőképesebb az, ha a helyi közösségek oldják meg a problémát. Nem az ő dolguk lenne, hanem az áramszolgáltatóé, de ez a legyorsabb. Tudunk olyan esetekről, amikor a helyi közösségek adták össze a pénzt, és van, ahol az önkormányzat kezdeményezte. A héten például a Kolozs megyei Szelicsén és Magyarszilváson helyeztet ki három állványt a helyi közösség” – mondta Parragh Katalin.

Csütörtökön Szelicsén helyezett ki fészekállványt a Milvus – Fotó: Szabó D. Zoltán
Csütörtökön Szelicsén helyezett ki fészekállványt a Milvus – Fotó: Szabó D. Zoltán

Hozzátette, a Milvus elsősorban abban tud segíteni, hogy ingyen ad tervrajzot az állványokhoz, és gyakorlattal rendelkező céget is tud ajánlani. Az egyesület egyébként adománygyűjtő programot is hirdetett, aki szeretné támogatni fészekállványok kihelyezését, ezen a linken nyújthat a munkájukhoz támogatást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!