MTVSZ: Magyar és román oldalon is veszélyt jelent a békési palagáz-projekt

2023. március 2. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

A békési régióban lévő palagáz mező kitermelése környezetszennyezéssel járna, fokozná a vízhiányt és veszélybe sodorná a helyi gazdálkodók megélhetését – figyelmeztetett már tavaly nyáron a Corvinus-projekt veszélyeire a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). Januárban viszont a palagáz kitermelés mégis elkezdődött, és már a második kutat fúrják.

Most pedig az MTVSZ a Közép- és kelet-európai Bankfigyelő Hálózattal (CEE Bankwatch) közösen egy új tanulmányra alapozva sürgeti a magyar kormányt, hogy hagyjon fel az alföldi vízkészleteket és a lakosságot veszélyeztető projekttel.

„A magyar kormány 2022 nyarán az energiaválságra szűklátókörűen reagálva hozta létre az energia veszélyhelyzeti akciótervet, amelyben energiatakarékossági vagy megújuló energiás intézkedések nem, a hazai gázkitermelést erőltetetten fokozó tervek viszont szerepelnek.” – írja a két szervezet közleménye.

„A Békés megyében 3,5-4,5 km mélybe zárt palagáz kitermelése veszélyes zsákutca: egy palagázkút általában néhány év alatt kimerül, ezért a gázkitermelés folytatásához újabbakat kell fúrni. Ez egy fúrásoktól és folyamatos vízfelhasználástól terhelt régiót eredményez. A kitermelés során alkalmazott, vízigényes repesztéses technológiának számos nagyon súlyos negatív hatása ismert. Az energiaválság megoldása és az energiabiztonság nem a fosszilis erőforrásokhoz való ragaszkodásban, hanem az energiatakarékosság elősegítésében és a megújuló energiákra való minél gyorsabb átállásban rejlik”- teszik hozzá.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a CEE Bankwatch tanulmánya rámutat:

a projektnek jelentős a kockázata, különös tekintettel a terület vízkészleteire, ami a román határ közelsége miatt akár határon átnyúló vízhiányt vagy felszín alatti vízszennyezést is eredményezhet Nagyszalonta környékén.

Továbbá, mivel a projektet a magyar kormány nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, ezért a nyilvános áttekintése nagy mértékben nehezített, a projektről alig volt nyilvános információ. Hatásvizsgálata ismeretlen, a helyi lakosokat pedig annak ellenére, hogy nagymértékben érintik a projekt környezeti, gazdasági illetve társadalmi hatásai, az MTVSZ tudomása szerint gyakorlatilag kihagyták a döntésből és nem kaptak érdemi tájékoztatást.

Magyarországon a hidraulikus (réteg)repesztéssel (fracking) kapcsolatos magas kockázatok leginkább az édesvíz készleteket érintik. A technológia vízigényes: kutanként átlag 15 millió liter víz és veszélyes vegyi anyagok is szükségesek a repesztőfolyadékhoz, amit nagy nyomáson befecskendezve a mélyben megrepesztik a kőzetet, és kikényszerítik a palagázt a kútba. A repesztőfolyadék a vízkészleteket beszennyezheti. Emellett a klímaváltozás miatt egyre szárazabbá váló Békési régió még meglévő víztartalékainak terhelésével a Corvinus projekt hozzájárulhat a környék vízre támaszkodó, határon is átnyúló ökológiai rendszerének összeomlásához.

A tanulmányban javasolják, hogy: állítsák le a Corvinus projektet; ne indítsanak olyan új fosszilis kitermelést, amely természetvédelmi területet érint; minden új gázprojekt esetében végeztessenek megfelelő környezeti és társadalmi hatásvizsgálatot; ha pedig egy projektnek határokon átnyúló hatása lehet, az érintett országot előzetesen tájékoztassák, hogy a határokon átnyúló környezeti hatásvizsgálatot előzetesen el lehessen végezni.

Mint a Telex írta korábban, a beruházásnál sok a kétely és az aggasztó körülmény. A magyarországi nem hagyományos gázkészlet kitermelésébe már egyszer beletört nagy cégek bicskája, a módszer drága és olyan környezetterheléssel jár, hogy több uniós országban betiltották. A projekt kiemelt beruházássá nyilvánításával a kormány gondoskodott róla, hogy ennek ellenére villámtempóban meglegyen az összes engedély.

A szükségletek megsegítésére a MOL is elkezdett mozgolódni, és megnyitotta a vecsési mini-Dallast, azaz a legújabb olajkutat, viszont kiderült, hogy az új kút a teljes szükséglet legfeljebb egy százalékát tudja szolgáltatni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!