Fakitermelés miatt veszélybe kerülhetett a dinoszauruszok korából fennmaradt kölöntesügér a Fogarasi-havasokban

2023. március 1. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Fakitermelés miatt történt élőhely zavarás és szennyeződhetett a Fogarasi-havasokban található Vâlsan folyó, amelyben halbiológusok tavaly ősszel a világon egyedülállónak számító halpopuláció, a kölöntesügér vagy pataksügér (Romanichthys valsanicola) jelenlétét fedezték fel – közölte az Argeș megyei környezetvédelmi őrség, akik az Agent Green figyelmeztetésére szálltak ki a helyszínre és megbüntették az ott szabálysértő tevékenységet folytató cégeket.

A fakivágást végző vállalkozók tevékenysége veszélybe sodorhatta a feltételezések szerint még a dinoszauruszok korából fennmaradó, rendkívül ritkának számító halak túlélési esélyeit. A halbiológusok szerint a legendás és rejtélyes kölöntesügér Európa, sőt talán a világ legritkább hala. A Fogarasi-havasokban lévő Vâlsan folyóban rekordszámú, 58 példányra bukkantak, állításuk szerint ez az egyetlen hely a bolygón, ahol ez a faj még fennmaradt.

A környezetvédelmi őrség közleményében kifejtette: az érintett területen február 22-24. között tartottak ellenőrzéseket, az egyik erdészeti tevékenységet végző gazdasági szereplőt 8000 lejes pénzbírsággal sújtották, mert a Vâlsan folyóba torkolló egyik patakon gépekkel hajtottak át, a farönköket is a vizeken keresztül szállítva. Az őrség ugyanakkor egy másik gazdasági szereplőt 60.000 lejes pénzbírsággal sújtott, mert az úgy termelt ki fát az adott természetvédelmi területről, hogy nem értesítette az illetékes hatóságokat.

A környezetvédelmi őrség közleményében leszögezi: az elkövetkező időszakban a területet folyamatosan ellenőrizni fogják, hogy időben észleljék az esetleges kártékony tevékenységeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!