A dinoszauruszok korából maradt fenn a Fogarasi-havasokban a kölöntesügér, most a megmentésén dolgoznak

2022. október 21. – 18:17

frissítve

A dinoszauruszok korából maradt fenn a Fogarasi-havasokban a kölöntesügér, most a megmentésén dolgoznak
A kölöntesügér (Romanichthys valsanicola) – Fotó: Alex Găvan Alapítvány

Másolás

Vágólapra másolva

Jó hírekről számolt be az Alex Găvan Alapítvány, mely a kölöntesügér vagy pataksügér (Romanichthys valsanicola) megmentését tűzte ki célul egyik projektjében. Egy alapos felmérés során „rekordszámú” egyedet, 58 példányt találtak a Fogarasi-havasokban, a Vâlsan folyóban.

„Történelmi pillanat a romániai, de a nemzetközi természetvédelem szempontjából is, hiszen ez a legendás és rejtélyes kölöntesügér (Romanichthys valsanicola) Európa, sőt talán a világ legritkább hala. A Fogarasi-havasokban folyó Vâlsan folyóban rekordszámú, 58 példányra bukkantunk. Ez az egyetlen hely a bolygón, ahol ez a faj, amelyet élő kövületnek tartanak, és egyes becslések szerint az utolsó dinoszauruszokkal egyidős, máig fennmaradt. És mi, emberek vagyunk azok, akik a kihalás szélére sodortuk” – írták.

Beszámoltak arról, hogy egy kutatóexpedíció keretében, melyhez kilenc halbiológus is csatlakozott, október 10. és 16. között 21 tudományos halászati akció során 58 egyedet azonosítottak. Ez volt a legkiterjedtebb kutatás, amit a faj 1956-os felfedezése óta végeztek, és az eredménye igen jelentős, hiszen az elmúlt években az a lehetőség is felmerült, hogy teljesen kihalt. Az 50-es években egyébként a kölöntesügér a Vâlsan mellett az Argeș és a Doamnei folyókban is élt, ezekből viszont azóta eltűnt. A környezetvédelmi minisztérium is mindössze 10-15 egyed létezését valószínűsítette, ehhez képest kifejezetten kedvezőnek számít a felmérés eredménye.

„Bár a matematikai modellezés még nem teljes, a szakemberek becslése szerint a megtalált egyedek száma és a Vâlsanban való elterjedésük alapján a teljes populáció létszáma néhány százas nagyságrendű lehet. Ez biztató a faj genetikai sokféleségét illetően az általunk tervezett fogságban történő tenyésztési program szempontjából. De ennek ellenére a faj továbbra is kritikusan veszélyeztetett” – vélekedtek.

Mint írták, kiegészítő felderítő halászatot végeztek az Argeș-medence több folyóján is, melynek során meghatározták azokat a potenciális élőhelyeket, ahol a kölöntesügér újratelepíthető. Továbbá azonosították az ökológiai rekonstrukciót igénylő területeket, és különböző mintákat gyűjtöttek tudományos vizsgálatokhoz, amelyeket a faj megőrzésére közvetlenül ható intézkedésekhez használnak majd fel.


„Egy másik csodálatos hír, hogy a mindössze 5 km-es időkapszula, amelyben a kölöntesügér jelenlétére számítottunk, a kutatásaink eredményeként megháromszorozódott. A faj elterjedési területe így nem kevesebb, mint 15 kilométer, Brădetu és Vâlsănești falvak között” – írták a beszámolóban.

A kölöntesügér felleltározására irányuló kutatást az MBZ Fajmegőrzési Alap támogatása tette lehetővé. Aspretele Trăiește (A kölöntesügér él) nevű kezdeményezésük egy széleskörű projekt, amelynek célja a faj kihalástól való megmentése és fennmaradásának biztosítása. A projektet az Alex Găvan Alapítvány dolgozta ki és a Fauna & Flora Internationallal, a legelső 1903-ban létrejött vadvilágvédelmi szervezettel partnerségben valósítja meg.

„A kezdetektől fogva azon dolgoztunk, hogy javítsuk a kölöntesügér élőhelyi körülményeit. Időközben sikerült megállítanunk a Vâlsanban okozott károk nagy részét, például a partmenti növényzet irtását vagy a kövek, szikladarabok ellopását a folyóból” – részletezték. Hozzátették: ugyanakkor az intézkedéseiknek köszönhetően csökkent a szennyező tényezők intenzitása, és a folyó vízhozama is megközelíti ma már az optimális értéket, így jó úton haladnak a probléma végleges megoldása felé.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!