A dinoszauruszok korából maradt fenn a Fogarasi-havasokban a kölöntesügér, most a megmentésén dolgoznak

2022. október 21. – 17:17

frissítve

A dinoszauruszok korából maradt fenn a Fogarasi-havasokban a kölöntesügér, most a megmentésén dolgoznak
A kölöntesügér (Romanichthys valsanicola) – Fotó: Alex Găvan Alapítvány

Másolás

Vágólapra másolva

Jó hírekről számolt be az Alex Găvan Alapítvány, mely a kölöntesügér vagy pataksügér (Romanichthys valsanicola) megmentését tűzte ki célul egyik projektjében. Egy alapos felmérés során „rekordszámú” egyedet, 58 példányt találtak a Fogarasi-havasokban, a Vâlsan folyóban.

„Történelmi pillanat a romániai, de a nemzetközi természetvédelem szempontjából is, hiszen ez a legendás és rejtélyes kölöntesügér (Romanichthys valsanicola) Európa, sőt talán a világ legritkább hala. A Fogarasi-havasokban folyó Vâlsan folyóban rekordszámú, 58 példányra bukkantunk. Ez az egyetlen hely a bolygón, ahol ez a faj, amelyet élő kövületnek tartanak, és egyes becslések szerint az utolsó dinoszauruszokkal egyidős, máig fennmaradt. És mi, emberek vagyunk azok, akik a kihalás szélére sodortuk” – írták.

Beszámoltak arról, hogy egy kutatóexpedíció keretében, melyhez kilenc halbiológus is csatlakozott, október 10. és 16. között 21 tudományos halászati akció során 58 egyedet azonosítottak. Ez volt a legkiterjedtebb kutatás, amit a faj 1956-os felfedezése óta végeztek, és az eredménye igen jelentős, hiszen az elmúlt években az a lehetőség is felmerült, hogy teljesen kihalt. Az 50-es években egyébként a kölöntesügér a Vâlsan mellett az Argeș és a Doamnei folyókban is élt, ezekből viszont azóta eltűnt. A környezetvédelmi minisztérium is mindössze 10-15 egyed létezését valószínűsítette, ehhez képest kifejezetten kedvezőnek számít a felmérés eredménye.

„Bár a matematikai modellezés még nem teljes, a szakemberek becslése szerint a megtalált egyedek száma és a Vâlsanban való elterjedésük alapján a teljes populáció létszáma néhány százas nagyságrendű lehet. Ez biztató a faj genetikai sokféleségét illetően az általunk tervezett fogságban történő tenyésztési program szempontjából. De ennek ellenére a faj továbbra is kritikusan veszélyeztetett” – vélekedtek.

Mint írták, kiegészítő felderítő halászatot végeztek az Argeș-medence több folyóján is, melynek során meghatározták azokat a potenciális élőhelyeket, ahol a kölöntesügér újratelepíthető. Továbbá azonosították az ökológiai rekonstrukciót igénylő területeket, és különböző mintákat gyűjtöttek tudományos vizsgálatokhoz, amelyeket a faj megőrzésére közvetlenül ható intézkedésekhez használnak majd fel.


„Egy másik csodálatos hír, hogy a mindössze 5 km-es időkapszula, amelyben a kölöntesügér jelenlétére számítottunk, a kutatásaink eredményeként megháromszorozódott. A faj elterjedési területe így nem kevesebb, mint 15 kilométer, Brădetu és Vâlsănești falvak között” – írták a beszámolóban.

A kölöntesügér felleltározására irányuló kutatást az MBZ Fajmegőrzési Alap támogatása tette lehetővé. Aspretele Trăiește (A kölöntesügér él) nevű kezdeményezésük egy széleskörű projekt, amelynek célja a faj kihalástól való megmentése és fennmaradásának biztosítása. A projektet az Alex Găvan Alapítvány dolgozta ki és a Fauna & Flora Internationallal, a legelső 1903-ban létrejött vadvilágvédelmi szervezettel partnerségben valósítja meg.

„A kezdetektől fogva azon dolgoztunk, hogy javítsuk a kölöntesügér élőhelyi körülményeit. Időközben sikerült megállítanunk a Vâlsanban okozott károk nagy részét, például a partmenti növényzet irtását vagy a kövek, szikladarabok ellopását a folyóból” – részletezték. Hozzátették: ugyanakkor az intézkedéseiknek köszönhetően csökkent a szennyező tényezők intenzitása, és a folyó vízhozama is megközelíti ma már az optimális értéket, így jó úton haladnak a probléma végleges megoldása felé.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!