Évente egymillió vadmadár pusztul el Európában ólommérgezésben a vadászat miatt. Korlátozást vezettek be

2023. február 16. – 21:19

Évente egymillió vadmadár pusztul el Európában ólommérgezésben a vadászat miatt. Korlátozást vezettek be
Vadludak Alsó-Szászországban – Fotó: Julian Starenschulte / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Február 15-től az Európai Unió mind a 27 tagországában, valamint Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben is tilos az ólomtartalmú lövedékek használata a vizes élőhelyeken. Az erről szóló döntést az Európai Bizottság 2021-ben hozta meg, a vadászoknak így két évük volt felkészülni a változásra. Ez azt jelenti, hogy a vizes élőhelyeken, illetve ezek 100 méteres körzetében tilos ólomlövedékkel, azaz ólomtartalmú söréttel vadászni.

A BirdLife International szerint a jogszabály hatályba lépésével mintegy

egymillió, az EU-ban ólommérgezés miatt évente elpusztuló vízimadár menekülhet meg, és megszűnik a vizes élőhelyek folyamatos mérgezése. Hozzáteszik, az ólomnak való kitettség az emberekre, különösen a gyermekekre nézve is súlyos következményekkel jár.

„Az ólomtartalmú söréteknek kettős hatásuk van: közvetlenül és közvetve is ölnek. Nem minden ólomszemcse éri el a célt, egyesek a vizekbe vagy a talajra hullanak, a madarak pedig lenyelik ezeket, majd ólommérgezésben elpusztulnak. Az ólomsörétet a vízimadarak összetévesztik az apró kő- vagy homokszemcsékkel. A madarak gyakran nyelnek apró kavicsdarabokat, mert ez segíti az emésztésüket. Ugyanakkor az ólomlövedékek miatt azok a ragadozó vagy dögevő fajok is mérgezést kapnak, amelyek az ólomlövedékkel eltalált, elpusztult állatokat elfogyasztják. Annak ellenére, hogy beszerezhetők versenyképes áron acélból, illetve más, olyan ötvözetekből készült lövedékek is, melyek nem mérgezők, mint az ólom” – írja a Román Madártani Társaság (SOR) egy sajtóközleményben, melyben üdvözlik a korlátozást. Hozzáteszik: az általuk végzett becslések szerint a vadászat miatt Romániában évente átlagosan 63 tonna ólommal szennyeződnek a természetközeli élőhelyek.

Az Európai Bizottság is végzett egy felmérést, szerintük az európai vizes élőhelyek évente 4000-5000 tonna ólommal szennyeződnek a vadászat következményeként.

„Az ólomlövedékek használatának betiltása a vizes élőhelyeken az Európai Unió egész területén fontos lépés a természetvédelemben, melynek hatása mind a madarak, mind az emberek számára előnyös. Ez a döntés hozzájárul az európai természetes élőhelyek minőségének javításához és megőrzéséhez. Üdvözöljük a rendelet hatályba lépését, és felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a tilalom romániai végrehajtására” – nyilatkozta Dan Hulea, a SOR ügyvezető igazgatója.

A közlényükben megjegyzik, a BirdLife International partnerszervezeti több mint 20 évig küzdöttek azért, hogy legalább a vizes élőhelyeken betiltsák az ólomlövedékek használatát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!