Újabb két vízerőművet építenének az Olton, a zöldek tiltakoznak

2023. február 9. – 20:14

Újabb két vízerőművet építenének az Olton, a zöldek tiltakoznak
A Declic tüntet a vízerőművek építése ellen – Fotó: Declic

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb két vízerőművet terveznek üzembe helyezni az Olton, ezzel befejeznék a Ceaușescu-rendszerben elindított projektet, mely összesen öt energiatermelő telepről szólt a folyón. Az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) 100 millió eurót szánnak erre, annak ellenére, hogy a természetvédők szerint hatalmas károkat okoznak azzal, hogy drasztikusan megváltoztatják a környezetet egy védett területen. A zöldek szerint a kormány semmit nem tanult abból, hogy az unió kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen a jogszerűtlenül kialakított vízerőművek miatt.

Az 1989 előtti tervek szerint négy erőmű Vâlcea, egy pedig Szeben megyében kellett volna megépüljön Cornetu, Racovița, Robești, Câineni és Lotrioara településeken. Hármat már befejeztek, kettőre viszont csak most sikerült biztosítani a finanszírozást. A munkálatokat már rég megkezdték, 1996-ban pénzhiány miatt leállították, majd 2010-ben folytatták, de 2013-ban ismét megszakították, írja az Adevărul.

A lap szerint a Hidroelectrica 100 millió eurót kapott a PNRR alapjából a Câineni (Vâlcea) és Lotrioara (Szeben) területére tervezett vízerőművek befejezésére, 2026-os határidővel. Előbbi esetén a munkálatokkal 45%-ban, utóbbinál 2%-ban készültek el korábban.

Természetvédők azonban megtámadták a két vízerőmű környezeti hatástanulmányát, mivel azt állítják, hogy a létesítmények felborítanák az élővilág egyensúlyát az Olt középső szakaszán, illetve a Szeben és a Hortobágy folyók térségében kijelölt védett területeken. A Declic pedig aláírásgyűjtést indított Mentsük meg az Oltot a Vöröstoronyi-szorosnál címmel. A petíciójukban kifejtik, hogy a két tervezett erőmű épp azokat a természeti értékeket veszélyezteti, amelyek miatt védelemre jelölték ki a folyó menti területeket.

„Két Ceaușescu-féle gátról van szó, amelyek az Olt folyó teljes pusztulásához vezetnének a Vöröstoronyi-szoros térségében, amely Románia és Európa természeti értékeinek referenciaterülete. A sors iróniája, hogy ez a projekt a legfontosabb folyószakasz tönkretételét jelenti, amelynek védelmére kijelölték az Olt középső szakasza – Szeben–Hortobágy Natura 2000-es területet. Épp akkor, amikor Románia ellen már folyamatban van egy jogsértési eljárás a Natura 2000-es területeken illegálisan épített vízerőművek miatt” – fejtegetik a civilek a Szeben megyei környezetvédelmi ügynökségnek, az országos környezetvédelmi ügynökségnek, illetve a környezetvédelmi minisztériumnak címzett petíciójukban.

A Vöröstoronyi-szoros – Fotó: Balla Gábor / Getty Images
A Vöröstoronyi-szoros – Fotó: Balla Gábor / Getty Images


A kolozsvári székhelyű Független Környezeti Erőforrás-fejlesztési Központ (CIDRM) a környezetvédelmi hatástanulmányt bírálja a Szeben megyei környezetvédelmi ügynökségnek írt reklamációjában. „Valójában az Olt folyónak ez a szakasza eltűnik, és helyére két víztározó, ember alkotta ökoszisztéma kerül, mindenféle természetvédelmi érték nélkül” – állítja az egyesület. Rámutatnak, a Natura 2000-es területté nyilvánítás célja épp az volt, hogy megvédje az Olt középső folyásának azon szakaszait, amelyeket a gátakkal és víztározókkal még nem pusztítottak el, a legértékesebb részeken a Szeben megyei Felek és Vâlcea megyei Tuțulești települések között.

A két vízerőmű fejlesztését Románia 2019-2030-as időszakra vonatkozó energiastratégiája irányozza elő. Ezek kiegészítenék az Olt-szurdokba tervezett víztározók rendszerét, melyek együttesen 145 MW teljesítményűek lennének.

Az előző rendszerben megkezdett víztározók befejezésének terve számos értékes természeti területet veszélyeztet országszerte. A két legfontosabb és legtöbbet vitatott beruházás a Zsil-völgyén, illetve a Maroson Ratosnyánál épülő vízerőmű, ezekről itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!