Rossz térképek vannak a minisztérium honlapján, ezért marakodik a Declic és a Romsilva

2023. február 1. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly csörte alakult ki a Declic és az állami erdészeti hatóság (Romsilva) között a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkot érintő fakitermelés miatt. A civilek szerint illegálisan pusztították le az erdőt nagy kiterjedésen a védett területen, az erdészek szerint viszont a Declic csalt, és a nemzeti parkon kívül készült felvételekkel riogatott. Hegyi Barnát, a nemzeti park igazgatóját kerestük meg, hogy tisztázzuk, kinek van igaza, és mi a helyzet azzal a sokféle térképpel, amelyeket egyik és másik oldalon lobogtatnak. Kiderült, hogy olyan térképváltozatok keringenek még a minisztériumon belül is, amelyeken a védett terület határvonalait hozzá nem értő személyek húzták be. Úgy sacc per kábé alapon.

Hetek óta folyik a vádaskodás az állami erdészeti hatóság (Romsilva) és a Declic civil szervezet között egy hatalmas széldöntést követő erdőkitermelés miatt. A környezetvédelmi aktivisták egy videóban azt állították, hogy illegálisan kopaszítottak le egész hegyoldalakat a Békás szoros-Nagyhagymás Nemzeti Parkban. Az erdészek, a védett terület kezelői szerint azonban a felvételek jelentős része a nemzeti parkon kívül készült, a parkban végzett munkálatok aránylag kis területen folytak, és indokoltak voltak. Azóta mindkét fél különböző, hivatalos honlapokról letöltött térképekkel igyekszik bizonyítani az igazát.

Hegyi Barnát, a Békás szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatóját kértük meg, hogy segítsen tisztázni, mi is a helyzet tulajdonképpen.

Mint kiderült, 8-10 éve modernizálni szerette volna a hivatalos térképeket, de ehelyett káoszt teremtett a környezetvédelmi minisztérium. Körülbelül tízmillió eurót költöttek el, ennek ellenére nagyon pontatlan térképek készültek a védett területekről. És ami a legnagyobb baj, hogy ezeket a mai napig nem tüntették el – fenn vannak például a környezetvédelmi minisztérium honlapján is. Itt találhatott rájuk a Declic.

„A Békás szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park határait a 230./2003-as sürgősségi kormányrendelettel írták le. Ezek úgynevezett narratív határok, az erdészeti parcellák határait, illetve patakmedreket stb. követnek és pontosak. Ezek vannak érvényben a mai napig. 2004-ben viszont valaki a környezetvédelmi minisztériumban található légi fotókra ráhúzta gis-ben a határokat, amely mindegyik nemzeti park esetében rendkívül pontatlan. Oda húzta az illető a határvonalakat, ahol nekik úgy tűnt, hogy erdő van. Meggyőződésem, hogy nem volt erdészeti végzettsége.

Készült több variáns is, de ezek mindössze orientatív jellegű térképek, ezeket akarták az INSPIRE európai térinformatikai program keretében korrigálni. Sajnos, a terepet sem járták le. A mi esetükben kijött két térképész, 2-3 napig itt voltak, de ennyi idő alatt be se tudtuk járni a nemzeti park határait. Kértek tőlünk utólagosan javaslatokat, de ezeket nem igazán vették figyelembe.

Viszont kitették a térképeket a környezetvédelmi minisztérium honlapjára, és sajnos a mai napig sem törölték. Ezeket használta a Declic” – magyarázta az igazgató.

Hegyi Barna szerint rengeteg kellemetlenséget okoztak eddig is ezek a rossz térképek. Tud olyan esetről, hogy egy beruházó alapozott rájuk, akinek végül csalódottan kellett tudomásul vennie, hogy a kinézett terület egy nemzeti parkban van, így elúsztak a tervei. Ahogy arra is volt példa, hogy tőlük kértek fakitermelési engedélyt, és magyarázniuk kellett, hogy a szóban forgó erdő nem hozzájuk tartozik, így nem kell a jóváhagyásuk.

Elmondta: lassan véget érhet a zűrzavar a nemzeti parkok határait rögzítő térképek körül, mert hamarosan új jogszabályt hoznak. „A térkép legutolsó változata, amelyet közvitára bocsátottak, már 99%-ban megközelíti a narratív határokat. Ezt elküldtem a Declic-nek is. És felajánlottam nekik, hogy kimegyünk velük terepre is, hogy tisztázzuk a kérdéseiket. De nem éltek a lehetőséggel. Talán arra gyanakodtak, hogy meg akarjuk vezetni őket. Pedig nem ez volt a szándékunk” – sajnálkozott az igazgató.

Hozzátette, elutasítják a Declic vádjait, miszerint önkényesen megváltoztatták a nemzeti park határait, hiszen az utolsó térképterv, amit nekik is átküldtek, régebben készült, 2022 januárjától pedig már közvitán van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!