A mérgező növényvédő szerek 2023-ban is használhatók Romániában, tiltakoznak a környezetvédők

2023. január 25. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Három környezetvédő szervezet, az Eco Ruralis, a Romapis és a WWF Románia felszólította szerdán a mezőgazdasági minisztériumot, hogy vonja vissza a kukorica, napraforgó és cukorrépa vetőmagok neonikotinoidokkal történő kezelésének engedélyezését, írja az Agerpres.

Közleményében a WWF Románia emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Bírósága január 19-i döntésében kimondta: nem áll összhangban az uniós joggal az a Romániában is alkalmazott gyakorlat, hogy a cégek eseti derogáció alapján tiltott növényvédő szerekkel kezelt vetőmagokat állítsanak elő.

A környezetvédő szervezet tájékoztatása szerint, ha mezőgazdasági minisztérium nem törli el a derogációt, akkor idén tavasszal neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerekkel kezelt kukorica, napraforgó és cukorrépa vetőmagok kerülnek a termőföldekbe az ország nagy részében.

A WWF Románia szerint a mezőgazdasági minisztérium 2022 karácsonya előtt, az érintett felek, pl. méhészek, civil társadalom konzultálása nélkül adott engedélyt ezeknek a méhekre, a környezetre és az emberekre rendkívül káros vegyszereknek a használatára a mezőgazdasági termelők öt nagy szervezetének a kérésére.

Mik a neonikotinoidok és miért károsak?

A neonikotinoidokat az 1990-es években kezdték alkalmazni a mezőgazdaságban, majd egyre szélesebb körben használták, míg ki nem mutatták, hogy ezek a növényvédő szerek nagyon károsak a méhekre és más beporzó rovarokra, a populáció jelentős részének a pusztulásáért felelősek.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára 2013-ban részlegesen betiltották az imidakloprid, a klotianidin, valamint a tiametoxám használatát a méhek számára vonzó növények (repce, kukorica, napraforgó) esetén, 2018-ban pedig a tiltást kiterjesztették minden szabadföldi kultúrára, így jelenleg csakis üvegházakban használhatóak az említett szerek. Négy ország szavazott a szigorítás ellen, többek között Románia és Magyarország is.

A méhpusztulást figyelő nemzetközi kutatócsoport, a Coloss adatai szerint a romániai méhészek a 2020-2021-es téli időszakban a méhcsaládjaik 32,5 százalékát veszítették el, ami a legmagasabb értékek közé tartozik Európában. Ennek ellenére, mint kiderült, a román kormány egy jogi kiskaput kihasználva rendszeresen átmeneti mentességet kér a tiltás alól arra hivatkozva, hogy nincs más alternatíva. Az Európai Bizottság a Politicónak elismerte, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem rendelkezik elegendő erőforrással ahhoz, hogy minden kérelmet „szisztematikusan ellenőrizzen”, és megerősítette, hogy Romániának a derogációt a kérelem alapján adják meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!