Hurokba szorult kis medvét mentettek meg az állatvédők, a mellette lévő farkas azonban elpusztult

2023. január 5. – 18:15

Hurokba szorult kis medvét mentettek meg az állatvédők, a mellette lévő farkas azonban elpusztult
A csapdába szorult bocs segítségére érkező állatvédők elaltatják a sebesült medvét – Fotó: Milvus Csoport

Másolás

Vágólapra másolva

Hurokba szorult medvebocs megsegítésére kérte fel a Milvus Csoport munkatársát Domokos Csabát január 1-én a Maros megyei Környezetvédelmi Őrség. Egy orvvadász által kifeszített dróthurokba akadt be a fiatal állat a Görgényi-hegységben, Dulcea település felett. A bocsot egy illegális fakitermelés után kutató környezetvédelmi aktivista fedezte fel. Az illető azonnal riasztotta a hatóságokat az országos segélyhívó telefonszámon keresztül. A Milvus által közzétett beszámolóból kiderül, hogy az állatvédők Borka-Vitális Levente állatorvossal (Vets4Wild) együtt azonnal kiszálltak a helyszínre. A mentőakciót a csendőrség, a rendőrség, a környezetvédelmi őrség, a helyi vadgazdálkodó vadőrének és a regionális állategészségügyi igazgatóság képviselőjének jelenlétében hajtották végre. Az egy éves, körülbelül 40 kg-os nőstény bocsot gyorsan elaltatták és kiszabadították a hurokból.

Az elaltatott állat sebeit szemügyre véve megállapították, hogy a bocs miközben szabadulni próbált a nyaka és az egyik mellső lába köré szorult hurokból, súlyos sérüléseket szenvedett el a nyakán és a hónalj tájékán. Az állatorvos fertőtlenítette a sebeket, majd elnyújtott hatású antibiotikummal és gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelte a kis medvét.

Mivel az eset a hegyekben történt, emberi településtől messze, az állatot a helyszínen hagyták, hogy magához térjen az altatásból. A beavatkozás után a csendőrség a közelben maradt, késő estig biztosítva a helyszínt.

A sebesült medvebocs – Fotók: Milvus Csoport
A sebesült medvebocs – Fotók: Milvus Csoport

A csendőrség később megerősítette, hogy a bocs körülbelül négy órával az altatás után ébredezni kezdett. Január 2-án a helyi vadőr visszament a helyszínre, alaposan átfésülte a területet, és megállapította, hogy a fiatal állat elhagyta a környéket.

A szakemberek szerint jó esély van arra, hogy a medvebocs teljesen meggyógyuljon – bár a vágások mélyek voltak, a sérülések nem voltak életveszélyesek, és az állat jó fizikai állapotban volt.

A rossz hír azonban az, hogy a hurokba esett bocstól körülbelül 30 méterre, egy másik hurokban egy, a nyakánál megszorított, elpusztult, hozzávetőlegesen két éves nőstény farkast találtak. A farkas körülbelül 24-48 órával korábban pusztulhatott el.

A farkas nem élte túl a csapdát – Fotó: Milvus Csoport
A farkas nem élte túl a csapdát – Fotó: Milvus Csoport

Az esetről azért számolt be részletesen a Milvus Csoport, mert a farkas haláláról és a bocs kiszabadításáról szóló sajtóhírekben és az esetet taglaló közösségi médiás bejegyzésekben az kezdett el terjedni, hogy a hurkokat a medvék által okozott károkat megelégelő helyiek szerelték ki.

Ezek a történetek, egyrészt próbálták, egy adott mértékben, igazolni az orvvadászatot, mint kétségbeesett, végső megoldást az emberi tulajdonban okozott medvekárok megelőzésére – írják a beszámolóban. Másrészt, teszik hozzá, ez a narratíva – közvetve vagy közvetlenül – a nagyobb vadászati kvóták kibocsátásáért lobbizott.

Valójában ezek a hurkok nem medvéknek voltak kiszerelve, hanem patások (őzek, vaddisznók vagy gímszarvasok) húsukért történő elejtésére – ami meglehetősen gyakori jelenség Romániában.

Az állatvédők részletesen felsorolják azokat a bizonyítékokat is, amelyek amellett szólnak, hogy orvvadászokról van szó, és nem a medvéknek és a farkasoknak szánták a „szegény, elkeseredett gazdák” a hurkokat, hanem őzhúst vagy vaddisznóhúst akartak illegálisan beszerezni:

  • a két hurkot vékony fákhoz kötötték. Egy 3-4 éves medve könnyedén eltörte volna ezeket a fákat és kiszabadult volna, nem is beszélve egy nagyobb medvéről.
  • a hurkokat valamikor az elmúlt két hét folyamán szerelték ki (két héttel az eset előtt a környéken vaddisznó hajtóvadászat volt, akkor a hurkok még nem voltak ott). A kifejezetten medvéket célzó hurkokat nem a téli időszakban, az állatok téli álmának idején szerelik ki (a populáció egy része már visszavonult telelni, még egy olyan enyhe télen is, mint amilyen a mostani), hanem abban az időszakban, amikor a medvék a legtöbb kárt okozzák. Emellett, 2022 őszétől kezdődően a medvék által okozott károk a térségben rendkívül kicsik voltak, a medvék számára elérhető bőséges természetes tápláléknak (rendkívüli bükkmakk termés) köszönhetően.

Az állatvédők arra figyelmeztetnek, hogy az orvvadászok által használt hurkok nem szelektívek: ez volt a 15-ik medve amelyet 2011 óta a Vets4Wild-dal, a helyi vadgazdálkodókkal és más hatóságokkal együttműködve mentettek ki az illegálisan felszerelt hurkokból.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!