Hurokba szorult kis medvét mentettek meg az állatvédők, a mellette lévő farkas azonban elpusztult

2023. január 5. – 18:15

Hurokba szorult kis medvét mentettek meg az állatvédők, a mellette lévő farkas azonban elpusztult
A csapdába szorult bocs segítségére érkező állatvédők elaltatják a sebesült medvét – Fotó: Milvus Csoport

Másolás

Vágólapra másolva

Hurokba szorult medvebocs megsegítésére kérte fel a Milvus Csoport munkatársát Domokos Csabát január 1-én a Maros megyei Környezetvédelmi Őrség. Egy orvvadász által kifeszített dróthurokba akadt be a fiatal állat a Görgényi-hegységben, Dulcea település felett. A bocsot egy illegális fakitermelés után kutató környezetvédelmi aktivista fedezte fel. Az illető azonnal riasztotta a hatóságokat az országos segélyhívó telefonszámon keresztül. A Milvus által közzétett beszámolóból kiderül, hogy az állatvédők Borka-Vitális Levente állatorvossal (Vets4Wild) együtt azonnal kiszálltak a helyszínre. A mentőakciót a csendőrség, a rendőrség, a környezetvédelmi őrség, a helyi vadgazdálkodó vadőrének és a regionális állategészségügyi igazgatóság képviselőjének jelenlétében hajtották végre. Az egy éves, körülbelül 40 kg-os nőstény bocsot gyorsan elaltatták és kiszabadították a hurokból.

Az elaltatott állat sebeit szemügyre véve megállapították, hogy a bocs miközben szabadulni próbált a nyaka és az egyik mellső lába köré szorult hurokból, súlyos sérüléseket szenvedett el a nyakán és a hónalj tájékán. Az állatorvos fertőtlenítette a sebeket, majd elnyújtott hatású antibiotikummal és gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelte a kis medvét.

Mivel az eset a hegyekben történt, emberi településtől messze, az állatot a helyszínen hagyták, hogy magához térjen az altatásból. A beavatkozás után a csendőrség a közelben maradt, késő estig biztosítva a helyszínt.

A sebesült medvebocs – Fotók: Milvus Csoport
A sebesült medvebocs – Fotók: Milvus Csoport

A csendőrség később megerősítette, hogy a bocs körülbelül négy órával az altatás után ébredezni kezdett. Január 2-án a helyi vadőr visszament a helyszínre, alaposan átfésülte a területet, és megállapította, hogy a fiatal állat elhagyta a környéket.

A szakemberek szerint jó esély van arra, hogy a medvebocs teljesen meggyógyuljon – bár a vágások mélyek voltak, a sérülések nem voltak életveszélyesek, és az állat jó fizikai állapotban volt.

A rossz hír azonban az, hogy a hurokba esett bocstól körülbelül 30 méterre, egy másik hurokban egy, a nyakánál megszorított, elpusztult, hozzávetőlegesen két éves nőstény farkast találtak. A farkas körülbelül 24-48 órával korábban pusztulhatott el.

A farkas nem élte túl a csapdát – Fotó: Milvus Csoport
A farkas nem élte túl a csapdát – Fotó: Milvus Csoport

Az esetről azért számolt be részletesen a Milvus Csoport, mert a farkas haláláról és a bocs kiszabadításáról szóló sajtóhírekben és az esetet taglaló közösségi médiás bejegyzésekben az kezdett el terjedni, hogy a hurkokat a medvék által okozott károkat megelégelő helyiek szerelték ki.

Ezek a történetek, egyrészt próbálták, egy adott mértékben, igazolni az orvvadászatot, mint kétségbeesett, végső megoldást az emberi tulajdonban okozott medvekárok megelőzésére – írják a beszámolóban. Másrészt, teszik hozzá, ez a narratíva – közvetve vagy közvetlenül – a nagyobb vadászati kvóták kibocsátásáért lobbizott.

Valójában ezek a hurkok nem medvéknek voltak kiszerelve, hanem patások (őzek, vaddisznók vagy gímszarvasok) húsukért történő elejtésére – ami meglehetősen gyakori jelenség Romániában.

Az állatvédők részletesen felsorolják azokat a bizonyítékokat is, amelyek amellett szólnak, hogy orvvadászokról van szó, és nem a medvéknek és a farkasoknak szánták a „szegény, elkeseredett gazdák” a hurkokat, hanem őzhúst vagy vaddisznóhúst akartak illegálisan beszerezni:

  • a két hurkot vékony fákhoz kötötték. Egy 3-4 éves medve könnyedén eltörte volna ezeket a fákat és kiszabadult volna, nem is beszélve egy nagyobb medvéről.
  • a hurkokat valamikor az elmúlt két hét folyamán szerelték ki (két héttel az eset előtt a környéken vaddisznó hajtóvadászat volt, akkor a hurkok még nem voltak ott). A kifejezetten medvéket célzó hurkokat nem a téli időszakban, az állatok téli álmának idején szerelik ki (a populáció egy része már visszavonult telelni, még egy olyan enyhe télen is, mint amilyen a mostani), hanem abban az időszakban, amikor a medvék a legtöbb kárt okozzák. Emellett, 2022 őszétől kezdődően a medvék által okozott károk a térségben rendkívül kicsik voltak, a medvék számára elérhető bőséges természetes tápláléknak (rendkívüli bükkmakk termés) köszönhetően.

Az állatvédők arra figyelmeztetnek, hogy az orvvadászok által használt hurkok nem szelektívek: ez volt a 15-ik medve amelyet 2011 óta a Vets4Wild-dal, a helyi vadgazdálkodókkal és más hatóságokkal együttműködve mentettek ki az illegálisan felszerelt hurkokból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!