Háborognak az erdészek, mert elvennék tőlük a faeladás jogát

2022. december 27. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozik az országos erdészeti igazgatóság (Romsilva) az ellen a jogszabály-tervezet ellen, amely a működésük átszervezését helyezi kilátásba. A leginkább azt kifogásolják, hogy elvennék tőlük a faanyaggal való kereskedelem jogát – a kormány tervei szerint ugyanis ezt az üzleti tevékenységet önálló cégek vagy részvénytársaságok folytatnák.

Az erdészeket tömörítő Silva Szakszervezeti Szövetség tüntetést is szervezett már, és azzal riogatnak, hogy a kereskedelmi jogot külföldi tulajdonú, fakitermelésben érdekelt cégek szerezhetik meg. Emiatt pedig az illegális erdőirtás nemhogy visszaszorulna, de felerősödhet Romániában.

A cursdeguvernare.ro számításai szerint a romániai erdők zömét, több, mint 4 millió hektárt kezelő Romsilva 2022-es költségvetése 2,8 milliárd lejes bevételt irányoz elő a kitermelésből, míg a tavalyi árbevétel közel 2,3 milliárd lej volt, azaz jelentős mértékű bevételnövekedéssel számolnak.

Tánczos: az erdészek fő szempontja jelenleg a pénzszerzés

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter már két évvel ezelőtt beszélt nekünk arról, hogy szükségesnek tart egy átszervezést az erdészeti igazgatóságon belül, hogy „megszakítsanak esetleges összefonódásokat, melyek néha tetten érhetőek egyes kivizsgálások, ellennőzések során”. A Romsilva tevékenységét sokan kritizálják egyébként, szakértők szerint rengeteg a trükközés az értékesítés során. Egyebek mellett szinte lehetetlen ellenőrizni, hogy a zömében „lábon” eladott famennyiség kitermelése során tulajdonképpen mennyi fát is vágnak ki.

A környezetvédelmi minisztert a parlament szakbizottságában kérdezték az erdészek körében nemtetszést kiváltó tervezetről. A tárcavezető problémásnak ítélte, hogy jelenleg az erdészeti hatóságnál, amely lényegében egy állami tulajdonú vállalat,

„az igazgatók kénytelenek pénzt keresni, hogy bónuszokat kaphassanak”, tehát a fő szempont a pénzszerzés, miközben „az új európai erdészeti trendek nem a bevétel és a profit maximalizálását, hanem sokkal inkább ez erdők védelmét célozzák”.

A többi, tervezett módosítás kapcsán kifejtette: érdemes elgondolkodni azon, hogy a jelenlegi területi felosztás eléggé hatékony-e, fenn kell-e tartani egy olyan struktúrát, amiben léteznek olyan alegységek, melyek mindössze ezer, és olyanok is, melyek ötvenezer hektárnyi erdőt kezelnek. Kitért a Romsilva által kezelt természetvédelmi területek kérdésére is, ahol szerinte „átfedések” vannak. Lényegében ugyanaz a vállalat fizeti a természetvédelmi őröket, amelyik a fakitermelésben direkt módon érdekelt.

A tárcavezető szerint indokolt egy komoly átvilágítás az erdészeti igazgatóság tevékenységét illetően, és az eredmények függvényében érdemes átgondolni bizonyos kérdéseket a működésével kapcsolatban.

Goțiu: A szakszervezet azért tart ettől a reformtól, mert az korlátozná az illegális fakitermelést

Mihai Goțiu környezetvédelmi aktivista, volt szenátor szerint is időszerű egy reform a Romsilva működését illetően, problémás ugyanis, hogy egyazon vállalat foglalkozik az állami (és nem csak) erdőterületekkel az ültetéstől kezdve a kezelésen keresztül a fakitermelésig és a faanyag értékesítéséig. „A Romsilva egyes alkalmazottai bűnrészesek az illegális fakitermelésben. Nem mindegyikük, ismétlem, néhányuk” – jelentette ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!